L’estat espanyol ha acollit menys del 10% dels refugiats a què s’havia compromès amb la UE

  • Falten dos mesos perquè venci el termini per a acollir els 17.337 refugiats i només se n'han acollit 1.724

VilaWeb
Oriol Bäbler
01.08.2017 - 22:00
Actualització: 02.08.2017 - 11:46

‘El compromís del govern amb els immigrants és ferm. Defensem la solidaritat, però des d’un model responsable, ordenat i legal’, va afirmar el ministre de l’Interior espanyol, Juan Ignacio Zoido, en una comissió sobre política migratòria. Després, va anunciar que l’estat espanyol acolliria 500 refugiats cada mes per tal de complir els compromisos adquirits amb la Comissió Europea. ‘No és la nostra responsabilitat que els immigrants decideixin fugir’, va afegir.

Tanmateix, el compromís amb la Unió Europea no es complirà. L’estat espanyol, segons dades de la Comissió, es va comprometre a acollir 17.337 persones abans del 26 de setembre. Fins ara, només han arribat 1.724 refugiats. És a dir, el 9,95% de la quota pactada. L’arribada de 500 persones mensuals permetria d’accelerar en el programa d’acollida, però no seria pas suficient per a evitar un incompliment dels acords.

Les xifres d’acollida espanyoles es desgranen de la següent manera. En el programa de reassentament, el govern espanyol només ha executat 631 de les 1.449 places acordades (43,55%). Per la via de la reubicació, només han arribat 1.093 refugiats dels 15.888 previstos (6,88%). 168 provenien d’Itàlia i 925 de Grècia.

El portaveu de Stop Mare Mortum, Toni Borrell, denuncia que l’incompliment d’acollida és encara més alt que no reflecteixen les dades, ja que les ordres dictades per la Comissió Europea preveien, només en el programa de reubicació, l’arribada de 19.449 persones. Una xifra que, segons que explica Borrell, s’ha anat rebaixant davant la ineficiència del programa i la manca de voluntat dels estats.

El mes d’abril, l’ONG va presentar un requeriment davant la presidència del govern espanyol perquè es complissin els compromisos originals. De moment, no ha rebut cap resposta i es reserva l’opció de recórrer a la via contenciosa administrativa.

Toni Borrell considera un ‘despropòsit’ i una ‘estafa’ que l’estat espanyol no sigui capaç de complir els seus compromisos, tenint en compte, per exemple, els més de 50.000 refugiats que estan atrapats a Grècia d’ençà del tancament de la ruta dels Balcans. A més, recorda que el govern espanyol té totes les competències per a acollir refugiats i que no li cal recórrer als programes europeus si els considera ineficients.

Borrell és pessimista i no creu que la Unió Europea sancioni els estats que el 26 de setembre no hagin acomplert la seva quota d’acollida: ‘La Comissió Europea és un club d’estats i, per tant, fa allò que li diuen els seus membres.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any