La mortífera ‘cultura de les armes’ dels EUA, en nou gràfics

  • La revista Wired publica tot d'estatístiques i de comparatives sobre el problema de les armes de foc al país

VilaWeb
Redacció
09.04.2016 - 02:00

Massa sovint ens arriben notícies de tiroteigs en carrers i espais públics dels EUA. Després de cada matança s’obre el debat sobre el possible enduriment de la legislació d’armes de foc al país, que en general queda aturat pel potent lobby de l’Associació Nacional del Rifle. Per a mirar de conscienciar la població sobre la necessitat de regular les armes, la revista Wired ha publicat recentment nou gràfics amb ‘les corprenedores dades rere el problema de la violència armada als EUA’.

A ‘La mortífera addicció nord-americana a les armes, en xifres’, la publicació californiana destaca tot d’estatístiques no gaire difoses al voltant de la ‘cultura armamentista’ al país que permeten de fer-se una idea més precisa de què representen.

Són dades extretes d’estudis d’unes quantes institucions i aporten informació i comparatives de vegades sorprenents. És el cas de la dada segons la qual les tres quartes parts de les armes de foc al món són ara mateix en mans de civils, amb els ciutadans dels EUA al capdamunt de la llista. A més distància hi ha els de l’Índia, la Xina, Alemanya i França.

D’un altre informe es pot saber que el nombre d’armes de foc noves al país s’ha triplicat els últims quinze anys, però això no ha comportat de moment un augment de la mortaldat per armes de foc. Ara, tot i que els EUA no encapçalen la llista de països amb més víctimes mortals per trets, amb la dotzena posició que ocupa al rànquing mundial se situa just per sota de Burundi… un país africà que el mateix Departament d’Estat nord-americà aconsella de no visitar per motius de seguretat.

Els gràfics publicats per Wired també demostren que, malgrat que el nombre de matances als EUA s’ha multiplicat els últims anys, el suport perquè hi hagi més control i regulació d’armes no augmenta, sinó que davalla. I això que se sap que quasi la meitat de les noves armes que s’adquireixen és a través de vies no ben regulades, com les amistats, fires d’armament, compres per internet, herències i regals.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any