Indignació entre les víctimes del 17-A perquè la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona descarten d’acusar els processats per assassinat

  • Les associacions de víctimes i l'Ajuntament de Cambrils demanen per a ells presó permanent revisable en considerar-los responsables dels morts i ferits en els atacs

VilaWeb
Redacció
14.08.2020 - 16:27
Actualització: 14.08.2020 - 17:52

L’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat demanen penes de fins a 95 i 44 anys de presó per als tres únics processats pels atemptats del 17-A i s’alineen amb la fiscalia en descartar d’acusar-los de delictes d’assassinat. D’aquesta manera es diferencia de les associacions de víctimes, com l’AVT i 11M, o l’Ajuntament de Cambrils, que demanen per a ells presó permanent revisable en considerar-los responsables dels morts i ferits en els atacs.

La decisió de l’Ajuntament i la Generalitat ha sorprès negativament algunes de les víctimes del 17-A que feia temps que reclamaven que s’imputés assassinat als processats. És el cas del Javier Martínez, pare d’en Xavi, el nen de tres anys que va morir assassinat a l’atemptat de la Rambla.

En una entrevista a VilaWeb, Martínez ja va explicar que creia que s’optava per no demanar delicte d’assassinat per aquests nois perquè si ‘els condemnaven per assassins, hauran d’indemnitzar les víctimes, però si ho fan com a col·laboradors de banda armada no. L’Estat no vol pagar res’.

Demanen 95 i 44 anys pels processats pel 17-A

L’Ajuntament i la Generalitat han presentat els seus escrits de qualificació davant l’Audiència espanyola, que el mes passat va obrir judici contra dos dels presumptes membres de la cèl·lula gihadista i un tercer que va cooperar amb ella, pels delictes d’integració i de col·laboració amb organització terrorista, a més de fabricació, tinença i dipòsit de substàncies explosives i estralls.

D’aquesta manera, l’Ajuntament i la Generalitat cenyeixen el paper dels processats Mohamed Houli Chemlal -supervivent de l’explosió al xalet d’Alcanar (Montsià)- i Driss Oukabir -a nom de qui es va llogar la furgoneta utilitzada a la Rambla-, a la seva pertinença a la cèl·lula i a la preparació dels artefactes per atemptar. No els vinculen a la massacre que Younes Abouyaaqoub va causar amb el seu atropellament massiu a les Rambles de Barcelona, que va deixar catorze víctimes mortals i més d’un centenar de ferits, ni a l’atac amb matxets que cinc membres de la cèl·lula van perpetrar a Cambrils, accions que van improvisar en qüestió d’hores després de fallar els seus plans d’atemptar amb explosius a causa de l’accidental deflagració d’Alcanar.

Al tercer processat, Said Ben Iazza, que regentava una carnisseria a Vinaròs (Castelló), l’acusen de col·laboració amb activitats d’organització terrorista per haver prestat a la cèl·lula una furgoneta frigorífica en què transportar el peròxid d’hidrogen que necessitaven per fabricar els precursors dels explosius, així com la documentació necessària per adquirir-lo. En els seus escrits, els serveis jurídics de la Generalitat, en representació dels mossos ferits en els atacs, demanen 44 anys per Houli i Oukabir pels delictes de pertinença a organització terrorista; tinença, dipòsit i fabricació de substàncies o aparells explosius, conspiració per cometre estralls i lesions per imprudència greu. En nom dels bombers ferits en la segona explosió d’Alcanar -que va tenir lloc ja el 17 d’agost, mateix dia dels atemptats, durant les tasques de desenrunament al xalet que hores abans havia saltat pels aires-, sol·liciten penes que sumen 41 anys de presó per als dos presumptes membres de la cèl·lula terrorista.

L’Ajuntament de Barcelona eleva les penes d’aquests dos processats a 95 i 90 anys de presó, respectivament, en imputar-los també les lesions que van causar a 27 persones que van resultar ferides en l’explosió d’Alcanar i la posterior deflagració ocorreguda durant el desenrunament.

Per a Ben Iazza, tant la Generalitat com l’Ajuntament sol·liciten una pena de vuit anys de presó, cinc de llibertat vigilada i multes per un delicte de col·laboració amb organització terrorista. A més de les penes de presó, la Generalitat sol·licita que els acusats indemnitzin els bombers i els Mossos per les lesions físiques i psíquiques i les seqüeles sofertes, mentre que l’Ajuntament de Barcelona demana ser rescabalat pels danys materials causats pels atacs a la ciutat, d’acord amb la quantitat que es fixi en sentència.

En canvi, l’Ajuntament de Cambrils acusa Houli i Oukabir de quinze delictes d’assassinat i 142 més en grau de temptativa -a més d’organització terrorista, fabricació d’explosius i estralls-, de manera que els demana presó permanent revisable i penes que superen els 2.000 anys de presó. També sol·licita que tots dos processats indemnitzin amb 20.091 euros l’ajuntament pels desperfectes que va causar l’atemptat a Cambrils.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any