Per què es tan important d’aïllar-se durant catorze dies?

  • Quines mesures poden aplicar les institucions per aconseguir que es faci l'aïllament? Tota la informació

VilaWeb
Txell Partal
24.08.2020 - 21:50
Actualització: 25.08.2020 - 18:12

Durant la presentació de l’anomenada ‘operació setembre‘ ahir, el president Quim Torra va tornar a remarcar la importància de l’aïllament en la lluita contra la covid-19. I es va mostrar preocupat pels qui no complien aquesta mesura. Va esmentar una enquesta feta a l’àrea sanitària Metropolitana Nord segons la qual un 13% dels afectats no complien l’aïllament que els demanaven als centres de salut.

Aquest cap de setmana, el doctor Antoni Trilla, de l’Hospital Clínic, també remarcava que un dels factors que poden explicar aquest augment de casos és que hi ha gent que no fa l’aïllament perquè potser no pot o perquè no el vol fer. En una entrevista a RAC1 deia: ‘Per a unes persones això pot ser fàcil però per a unes altres és molt complex. I això implica tothom: rastrejadors per a trobar els contagiats i els contactes i mesures socials per a garantir que la gent pugui fer la quarantena, sobretot entre els més desfavorits.’

Un dels principals problemes que es troben els sanitaris és que la gent no entén la importància de fer l’aïllament. Allò que més els costa és que ho entenguin els infectats de covid-19 que es troben bé, o bé els contactes que han de mantenir la quarantena malgrat no tenir cap símptoma. El protocol de Salut obliga tots els contactes estrets d’un positiu a mantenir la quarantena durant catorze dies. El personal sanitari és el responsable d’informar quan es pot sortir de l’aïllament, no pas el resultat de la prova PCR. La consellera de Salut, Alba Vergés, recordava en una conferència de premsa: ‘És molt important de diferenciar les proves d’allò que hem de fer.’

Tal com explica Pere-Joan Cardona, expert en microbiologia, el període d’incubació de la covid-19 és d’un màxim de catorze dies. Per tant la PCR pot tardar catorze dies a ser positiva. Que una prova surti negativa en aquest període no vol dir que el pacient no s’hagi contagiat. Cardona recorda que en cas de ser un contacte, la mesura més important és fer l’aïllament durant catorze dies. ‘La PCR no guareix, no fa prevenció, és un instrument més per a detectar cadenes de transmissió’, diu.

Els experts recorden que és molt important que aquest aïllament també el facin les persones amb qui es conviu. És igual si tenen símptomes de la malaltia o no: si no s’aïllen poden encomanar-la a algú de l’entorn més pròxim.

Les dificultats de complir l’aïllament

Antònia Raya, infermera del CAP Raval Nord de Barcelona, ens explicava en una entrevista a VilaWeb que no tots els pacients es poden aïllar: ‘Ara que la gent s’ha incorporat a la feina, ens trobem que no tothom té la possibilitat de fer aquest aïllament. Jo puc fer un aïllament perquè sóc funcionaria, demano la baixa, me la donen i em quedo a casa. Però hi ha gent que no té aquestes condicions. No poden demanar la baixa.’ Raya reclama que les institucions actuïn i vagin més enllà. ‘És una crisi de país i, com a tal, si volem que tot surti bé hauríem de moure moltes fitxes més enllà de la sanitat.’

Certament, hi ha gent que si deixa d’anar a treballar perd la feina. O que necessita els diners per a comprar menjar per a la família o pagar la hipoteca. ‘Hi ha tanta i tanta gent a qui dius que ha de fer confinament i la resposta és que no pot… D’acord que cadascú té una part de responsabilitat, però també hauríem d’assumir la responsabilitat que tenim com a societat. Les empreses i segons quins negocis haurien de tenir una supervisió per assegurar que tothom pogués fer aquest confinament de catorze dies si el necessita’ s’exclama Raya.

Controlar l’aïllament o facilitar-lo?

En vista de la dificultat de fer complir l’aïllament, les institucions tenen dues opcions: fer més control dels qui l’han de complir o bé aplicar mesures per facilitar-lo, sigui amb ajudes econòmiques, sigui habilitant llocs on fer la quarantena.

Al País Valencià s’ha optat per aplicar mesures coercitives. Fa setmanes que el govern ha començat a imposar sancions als qui no compleixen l’aïllament. La vulneració de la quarantena pels qui no hagin sortit positius en covid-19 però siguin contactes directes d’un positiu poden anar de 60 euros a 600. La multa pot pujar fins a 30.000 euros si l’incomplidor és un positiu de covid-19. I encara pot augmentar i passar a ser una multa molt greu si algú ha fet la prova PCR, ha sortit positiva i incompleix reiteradament l’aïllament domiciliari. En aquest cas la sanció pot arribar a 60.000 euros.

Precisament ahir es va fer públic que una dona d’Albal (Horta Sud) havia estat sancionada perquè no feia la quarantena. Mentre esperava el resultat de la prova PCR, va continuar anant a treballar. El consistori ho va saber perquè quan el centre sanitari la va voler informar del resultat positiu de la prova li van dir que no era a casa. Finalment la policia local va anar a casa seva per advertir-la. El batlle del municipi ha penjat un vídeo advertint tota la població: ‘Aquesta actitud irresponsable que atempta contra la salut pública comporta una multa exemplar que oscil·larà entre 3.000 i 60.000 euros.’

Una mesura per a afavorir la quarantena seria el subsidi per la conciliació familiar. El president de la Generalitat de Catalunya ahir va reiterar que s’ha de fer possible la conciliació familiar, quan pares i mares tinguin un fill o filla a casa perquè hagi estat contagiat o en contacte amb algun malalt de covid-19. Torra va instar el govern espanyol a regular immediatament el subsidi de conciliació familiar: ‘És increïble que faltin tres setmanes per a tornar a l’escola i no s’hagi regulat. Demanem a l’estat que faci d’estat’.

Torra va avançar que, igualment, ja havia reclamat al vice-president, Pere Aragonès, que estudiés la possibilitat de preparar una alternativa. El govern sospesa la implantació d’un subsidi propi per a les famílies que no puguin anar a treballar perquè tenen fills a casa per una eventual quarantena: ‘Farem tant com sigui perquè els ciutadans estiguin tranquils, farem la despesa que calgui i el dèficit que calgui’, va emfasitzar Torra.

Per una altra banda, el govern de les Illes ha reobert l’hotel Palma Bay per a pacients positius lleus de la covid-19 i els seus contactes estrets que no poden garantir l’aïllament a casa. A Menorca, Eivissa i Formentera també hi ha hotels habilitats per a aquesta finalitat. A Catalunya, d’hotels com aquests n’hi va haver d’oberts en el moment més complicat de la pandèmia, però ara són tancats.

A les Illes es va anunciar que s’ingressarien als hospitals aquells qui tinguessin el virus i no complissin el període d’aïllament a casa. Carlos Raduán, coordinador de la central dedicada a la covid-19, diu que han pres aquesta decisió per no posar en risc els altres ciutadans: ‘Que no es vulguin prendre les mesures d’aïllament és un problema de salut pública; per això, en cas d’incompliment, enviam una notificació a Salut Pública per trobar aquest cas i ingressar-lo.’

Malgrat tot Raduán diu que la majoria de casos que segueixen sí que compleixen l’aïllament. Per controlar-ho es fa un seguiment via telefònica, en què vigilen que es compleixin correctament les mesures de seguretat.

Per una altra banda, a Catalunya Torra ha anunciat una mesura perquè els ciutadans prenguin consciència de la importància de l’aïllament. Ben aviat, tots aquells a qui hagin fet una prova de detecció del coronavirus hauran de signar una declaració d’autoresponsabilitat de compromís d’aïllament. Tanmateix, el secretari de Salut pública, Josep Maria Argimon, ha dit que no serà una mesura obligatòria. ‘Si no la volen signar, els faran la prova igualment’, ha dit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any