Bons consells per a afrontar els exàmens de selectivitat

  • Demà, demà passat i dijous 55.000 alumnes faran els exàmens de selectivitat · Us expliquem algunes claus per a combatre els nervis, per a encarar les proves i per a entendre'n el funcionament

VilaWeb
Redacció
08.06.2015 - 19:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un any més, arriben les proves d’accés a la universitat (PAU), més conegudes amb el nom de selectivitat. És una data marcada en vermell al calendari dels estudiants de batxillerat que volen fer el salt cap a la universitat. Duraran tres dies: des de demà fins dijous. En total hi ha 55.344 alumnes matriculats: 32.160 al Principat, 3.884 a les Illes Balears i 19.300 al País Valencià.

Com combatre els nervis i la tensió?

La importància de la selectivitat origina molts nervis en els estudiants, perquè del resultat en dependrà el seu futur més immediat. La tensió és habitual els dies previs i s’accentua durant els dies de les proves. Mantenir la calma pot ajudar a obtenir més bon rendiment i per això els experts aconsellen que durant la selectivitat els estudiants redueixin el consum de productes estimulants com ara el cafè o begudes que contenen cafeïna, que dormin prou hores, que tinguin una alimentació saludable i que facin alguna activitat física per desconnectar mentalment dels estudis.

Com afrontar els exàmens?

És molt important de ser puntual a les proves i saber en quines aules es faran. Una vegada davant l’examen, cal tenir en compte alguns consells com ara aquests:

—Llegir els enunciats amb atenció i almenys dues vegades.
—Organitzar els conceptes abans de respondre.
—Raonar les respostes.
—Administrar el temps començant per les preguntes que se sàpiguen millor. Deixar les que facin dubtar més per al final.
—Tenir cura de la redacció, del vocabulari emprat i de l’ortografia.
—Fer una repassada exhaustiva de l’examen abans de lliurar-lo, si hi ha prou temps.

Quin material cal dur?

És indispensable de dur el DNI, NIE o passaport. A més de bolígrafs de color blau o negre i correctors, també cal dur els instruments bàsics de cada matèria: calculadora, diccionaris de llatí o grec, estris de dibuix…

Com s’estructura la prova?

Les PAU es divideixen en dues fases: la fase general, que és obligatòria i que consta d’un total de cinc exàmens, i la fase específica, que és voluntària per a tots els estudiants. Des del 2010 la qualificació màxima que es pot obtenir a la selectivitat és de catorze punts: deu corresponen a la fase general i quatre a l’específica.

A la fase general, els alumnes s’examinen de quatre matèries comunes i una de modalitat. Les comunes són: llengua catalana i literatura, llengua castellana i literatura, llengua estrangera i història o història de la filosofia. Aquesta fase té un valor de deu punts.

La fase específica serveix per a millorar la nota d’accés fins a quatre punts. Els alumnes s’examinen de tres matèries de modalitat vinculades als estudis de grau que vulguin cursar. A banda els batxillers, aquesta fase també la poden fer els qui hagin cursat un cicle formatiu de grau superior.

La validesa dels resultats de la fase general és indefinida. Així doncs, els alumnes que la superin i vulguin presentar-se en successives convocatòries hauran d’examinar-se únicament de la fase específica per a accedir a cada titulació universitària. En canvi, la nota de la fase específica té validesa durant dos cursos i prou.

Com es calcula la nota?

La nota d’accés es calcula fent la mitjana entre la nota de batxillerat (60%) i la nota de la fase general de les PAU (40%). No pot ser inferior a 5 i pot arribar a 10.

La nota d’admissió pot arribar a 14 i es calcula sumant a la nota d’accés els valors ponderats de dues de les assignatures de la fase específica.

Nota d’admissió = nota d’accés + a x M1 + b x M2

M1 i M2 són les dues notes més bones de la fase específica, una vegada ponderades. I ‘a’ i ‘b’ són els paràmetres de ponderació d’aquestes dues matèries (0,1 o 0,2). Aquests paràmetres de ponderació depenen del grau a què es vulgui accedir.

Quan se saben els resultats?

Els resultats de la selectivitat es podran consultar a partir del 17 de juny a les Illes Balears, el 19 de juny al País Valencià i el 26 de juny al Principat. Més endavant es faran públiques les notes de tall, és a dir, la nota amb què ha entrat l’última persona a cada grau. Cada any és diferent i no se sap fins que no s’ha fet l’assignació de places a la universitat. Per tant, les notes de tall dels cursos anteriors només serveixen d’orientació.

 

Informació relacionada:

Joan Jofra a l’InternautaQuè pot fer la informàtica per ajudar-vos a aprovar exàmens?

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any