Llibertat amb càrrecs per a la primera tinent de batlle de l’Ajuntament de Reus

  • Dos encausats afirmen que Teresa Gomis pressionava perquè l'Hospital contractés una empresa que va arribar a vendre pròtesis caducades

VilaWeb
ACN
02.05.2015 - 08:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El titular del jutjat número 3 de Reus (Baix Camp) ha deixat en llibertat aquest divendres amb càrrecs la primera tinent de batlle de l’Ajuntament de Reus, Teresa Gomis, detinguda fa tres dies pel cas Innova. El magistrat li imputa delictes societaris, falsedat documental, contra l’administració pública, emblanquiment de capitals i contra la salut pública.

La interlocutòria del jutge posa de manifest que dos imputats han afirmat que Gomis pressionava per aconseguir més facturació per a l’empresa Traiber, que va arribar a vendre pròtesis en mal estat a l’Hospital Sant Joan. Com a mesures cautelars se li ha retirat el passaport, se li ha prohibit que surti del territori i haurà de comparèixer cada dilluns al jutjat.

Teresa Gomis va arribar ahir al jutjat número 3 de Reus a les onze del matí, però no va entrar a declarar al jutge que instrueix el cas Innova, Diego Álvarez de Juan, fins a les quatre de la tarda, perquè anteriorment hi havia declarat l’empresari Luis Márquez. La compareixença de la primera tinent de batlle de Reus es va acabar quan faltaven pocs minuts per les set del vespre.

Pressió per a aconseguir més facturació per a Traber

EL text del jutge explica que la fiscalia de Tarragona manté que ‘hi ha indicis suficients per a encausar Teresa Gomis’ perquè dos imputats del cas han assegurat que ‘va pressionar per aconseguir més facturació per a Traiber’. Amb tot, matisa que la conducta de la primera tinent de batlle ‘podria entrar en l’àmbit de la ignorància deliberada, que tampoc eximeix de responsabilitat criminal’.

Una inspecció de la Generalitat va trobar ‘pròtesis en mal estat’

En la compareixença al jutge, la fiscalia de Tarragona ha fet públic que ‘consta una denúncia davant l’agència espanyola del medicament que va donar lloc a una inspecció de la Generalitat en la qual es van trobar pròtesis en mal estat de Traiber’. De fet, la interlocutòria posa de manifest que algunes de les pròtesis que s’havien col·locat a pacients eren de baixa qualitat, estaven en males condicions higièniques i que fins i tot havien caducat (algunes es van trobar durant l’entrada i escorcoll de dimarts passat a la seu de Traiber).

L’escrit del jutge revela que l’administració hauria permès la venda de pròtesis caducades a l’Hospital Sant Joan de Reus. De fet, explica que l’encausat ‘Joan Benet va declarar que va consultar amb doctors sobre la qualitat de les pròtesis i que la van posar en dubte’.

En la compareixença al jutge, la fiscalia de Tarragona recordava que l’encausat Joan Benet va explicar que en una reunió amb Luis Márquez i amb més persones de l’Ajuntament, com Teresa Gomis, van insistir en el fet que l’Hospital de Reus havia de contractar les pròtesis de Traiber.

Teresa Gomis va declarar després de l’empresari Luis Márquez, propietari de l’empresa Traiber, que va quedar en llibertat amb fiança de vint mil euros. Després de prendre-li declaració divendres, el jutge li va ordenar de dipositar la fiança abans del 7 de maig i, si no ho fa, li ordenaria l’ingrés a presó. A Márquez se li imputen els delictes societaris, falsedat documental, contra l’administració pública, emblanquiment de capitals i contra la salut pública. Com a mesura cautelar, el magistrat també li va prohibir de sortir del país i té l’obligació de comparèixer diàriament al jutjat de Reus.

Dijous, el jutge ja va deixar en llibertat amb càrrecs els altres set detinguts que van passar a disposició judicial. Són els ex-directius de Sagessa Enric Agustí, Lluís Nualart, José Augusto García Navarro i Joan Maria Benet; dos directius actuals del grup, Carles Abelló i Antonio Foz, i el director gerent d’Activa Mutua 2008, Miquel Àngel Puig. També han declarat com a encausats els empresaris Francisco Javier Gomà i Àngel Barberan. A tots, se’ls acusa de delictes societaris, falsedat documental, contra l’administració pública i emblanquiment de capitals.

També el magistrat va prendre declaració a un desè encausat que no havia pogut ésser detingut perquè es trobava fora del país. Es tracta d’Àngel Barberan, empresari vinculat a Ambulàncies Reus, que es va personar dijous al jutge després de tornar del Marroc on participava en la prova Titan Desert. Després de prendre-li declaració, el jutge el va deixar en llibertat amb càrrecs.

 

Informació relacionada:

David Vidal, regidor de la CUP a Reus: ‘El 2012 ja alertàvem que érem davant d’una presumpta xarxa criminal

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any