500 persones van commemorar els 309 anys de la crema de Vila-real per les tropes borbòniques

  • Els parlaments finals van anar a càrrec del delegat d'Acció Cultural a Castelló, el president de Socarrats i el primer tinent d'alcalde vila-realenc, Pasqual Batalla

VilaWeb
Redacció
11.01.2015 - 12:31

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Dissabte 10 es van commemorar els 309 anys de la crema de Vila-real per les tropes borbòniques, en el trancurs de la Guerra de Sucessió, a causa de la negativa d’aquesta població a admetre Felip de Borbó com a rei legítim de València, defensant així les llibertats del Regne. L’acte, que du ja 21 anys celebrant-se de manera ininterrompuda, estava organitzat per l’associació cultural Socarrats i la delegació d’Acció Cultural, i tenia el suport de la corporació municipal vila-realenca.

En la convocatòria van participar els Miquelets del Regne de València, com ho venen fent els darrers anys, i també, per primera vegada, la conlloga la Muixeranga de Castelló. La desfilada cívica va recórrer diferents carrers del centre de la població, incloent-hi l’entrada al carrer Major per la plaça Bayarri, que era el punt de la muralla on es trobava la porta que van expugnar els borbònics, i on tant els Miquelets com la Muixeranga van retre un particular homenatge als defensors de la vila del 1706.

La desfilada va continuar pel carrer Major, fins arribar a la plaça de la vila, on es va escenificar una petita escena on el justícia de la vila i el capellà mossèn Tomàs encoratjaven els vila-realenc a mantenir-se fidels al rei Carles III, a mantenir-se units i a rebutjar l’atac de les tropes felipistes, i on novament tant els Miqueletscom la Muixeranga van dur a terme noves actuacions. Finalment, la comitiva va arribar a la Torre Motxa, on van intervenir el delegat d’Acció Cultural, Antoni Royo, el president de Socarrats, Fermí Font, i el primer tinent d’alcalde de Vila-real, Pasqual Batalla, que van recordar la gesta dels defensors de la vila i van encoratjar la població a mirar cap a un futur cada vegada més lliure i valencià.

L’acte va acabar amb el lliurament de les ofrenes, noves actuacions dels Miquelets i la Muixeranga, i la interpretació de la Muixeranga com a himne, a càrrec del gran dolçainer vila-realenc Pasqual “El Grenya”.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any