L’escumós Clàssic Penedès, una alternativa al cava

  • La marca s'ha presentat a Barcelona

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Montserrat Serra
18.11.2014 - 16:51

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Catorze elaboradors d’escumosos del Penedès s’han emparat dins la Denominació d’Origen Penedès per comercialitzar els productes amb la nova marca Clàssic Penedès. Fa mesos que van abandonar la DO Cava i ara ja tenen aprovada la normativa, que referma el terrer de procedència, l’agricultura ecològica, l’ús de varietats tradicionals del Penedès i la condició que, per a sortir al mercat, aquests escumosos tinguin un mínim de quinze mesos de criança en ampolla (per tant, tots els Clàssic Penedès són reserva). Amb aquests valors de qualitat i sostenibilitat volen seduir empreses cavistes petites i mitjanes enfront de les grans marques, que dominen el sector cavista.

A partir d’ara, els escumosos DO Penedès amb la distinció Clàssic Penedès seran tots procedents de set subzones, que conformen un nou mapa del territori. Un cop s’hagi acordat i aprovat aquest mapa, Clàssic Penedès provindrà de set terrers diferents. De mar a muntanya són: Marina del Garraf, Massís del Garraf i Costers d’Ordal, Conca del riu Foix, Costers de Montmell, Serra d’Ancosa, Conca del riu Anoia i Valls del Bitlles Anoia.

La presentació de Clàssic Penedès va ser conduïda pel president del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Penedès, Josep Maria Albet, que explicà la vocació natural del Penedès per a l’elaboració de vins escumosos i blancs: ‘La DO Penedès té un nivell d’acidesa clarament diferent d’unes altres zones de clima mediterrani i això ho dóna el terrer, que té un contingut molt alt en magnesi, cosa que permet el manteniment de l’acidesa en el vi, perquè bloca el potassi.’ Va parlar de les varietats tradicionals del Penedès amb les quals es podrà fer aquest escumós, que no se circumscriuen al xarel·lo, macabeu i parellada, sinó que també inclouen la malvasia de Sitges, la garnatxa, el sumoll, la carinyena…

Una altra característica que distingeix els escumosos Clàssic Penedès és que tots procedeixen de vinyes d’agricultura ecològica. Segons Albet, és una expressió de qualitat del terrer. És la primera vegada a tot el món que una submarca d’una denominació d’origen elabora tots els vins a partir de l’agricultura ecològica.

Un altre indicador de qualitat d’aquests escumosos és que no podran sortir al mercat abans de quinze mesos de criança. Tots, doncs, seran reserva. Agustí Torelló Roca, responsable dels cellers At Roca, va explicar la importància d’aquesta criança per mantenir un estàndard de qualitat, sobretot pel que fa a la integració del carboni (que determina les característiques de l’escuma i la persistència) i la complexitat aromàtica i gustativa.

La normativa i la creació dels escumosos Clàssic Penedès van ser aprovades pel ple de la DO Penedès i ara ja han començat a aparèixer els primers escumosos del Penedès amb aquesta marca, tot i que s’ha deixat un període transitori de cinc anys perquè tots aquests escumosos provinguin de vinyes d’agricultura ecològica. Ho seran a partir de la verema el 2017, tot i que la majoria ja ho són ara. També s’ha deixat un període de moratòria fins l’abril del 2015 perquè tots els Clàssic Penedès surtin al mercat amb quinze mesos de criança.

Un dels aspectes polèmics al Penedès i, especialment, en el món del cava és el preu tan baix que paguen els grans cavistes pel raïm. Sobre això, Albet va explicar: ‘Pagar bé els viticultors encaixa perfectament amb la nostra filosofia i serà un factor important de diferenciació. Difícilment obtindrem un bon raïm si no dignifiquem la feina del pagès, que se senti orgullós d’allò que fa. Justament aquests dies recollim dades per poder explicar el preu mitjà que els elaboradors hem pagat als viticultors pel raïm destinat a Clàssic Penedès. Aquestes dades demostraran aquesta filosofia que reivindiquem.’

La presentació a Barcelona de la marca Clàssic Penedès es va fer dilluns a l’antiga Fàbrica Moritz de la Ronda Sant Antoni. I per visualitzar la idea de ‘clàssic’, els elaboradors van fotografiar-se al costat d’un Rolls Royce antic, signe de distinció, elegància, tradició i qualitat. Segons que van explicar els emprenedors d’aquest projecte, va costar de trobar el nom, però fet i fet creuen que han encertat amb ‘clàssic’ per definir la filosofia del producte: ‘Té una voluntat de retorn als orígens, és un producte de nivell, per a gaudir-ne.’ El president de la DO Penedès, Josep Maria Albet, va matisar que, com que és una iniciativa nova, s’hauria pogut cercar un concepte més modern, però va afegir: ‘Aquesta modernitat la hi hem de donar nosaltres.’

I va reblar: ‘És una opció que representa una obertura de llum, d’anar de la foscor a la claror, i és una manera de poder definir el nostre futur. Parlant així sembla que definim la posició de Catalunya envers Espanya [va riure]. Aquestes possibilitats de futur ens donen il·lusió i la capacitat d’anar amb el cap ben alt a fora, per afrontar el futur, per poder defensar uns vins nostres que fins ara ens costava de defensar. Tenim una nova marca per a poder ser competitius en qualitat a l’exterior.’

Clàssic Penedès de segur que esdevindrà un nou episodi de tensions en el món dels escumosos i del cava. Aquesta tensió ja es va visualitzar dilluns, perquè mentre Clàssic Penedès es presentava oficialment a Barcelona, pocs centenars de metres més enllà, a l’hotel Barceló Sants, se celebrava el Saló Cava Premium, destinat a promocionar els caves reserva i gran reserva. I és aquí on el president de la DO Cava, Pere Bonet, va contraatacar recordant que el Ministeri d’Agricultura espanyol treballava en una nova distinció lligada al terrer, ‘Paratge qualitat’, per a aquest tipus de caves de qualitat.

Actualment, les catorze empreses que produeixen Clàssic Penedès són: Addaia Celler (Addaia), Agustí Torelló Roca (At Roca), Albert Milà Mallofré (Mas Comptal), Albet i Noya (Albet i Noya), Bodegas Torre del Veguer (Torre del Veguer), Bonans (Bonans), Can Gallego Viticultors (Can Gallego), Colet Viticultors (Colet), Finca Aviñó (Finca can Ramon), Maria Font Puig (Can Morral del Molí), Mas Bertran Viticultors (Argila), Masia Can Mayol (Loxarel), Masia Colomé (Mas Can Colomé) i Puig-Romeu 2000 (Puig Romeu). Enguany ja preveuen de produir-ne sis-centes mil ampolles.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any