El País no entén les crítques pel tractament del 9-N

  • Ignacio Vidal Folch menysté 'els qui se senten agredits' per un polèmic article sobre TV3

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
16.11.2014 - 11:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El diari El País ha mantingut una posició molt bel·ligerant contra el procés d’independència de Catalunya i, aquestes últimes setmanes, específicament contra el 9-N. La portada del diari de diumenge passat, el dia 9 mateix, duia el titular ‘Catalunya celebra un 9-N inútil per a definir el seu encaix amb Espanya’. Aquella portada i un article d’Ignacio Vidal Folch acusant TV3 de manipular els catalans han estat dos dels continguts més polèmics a la xarxa. I avui, mitjançant la defensora del lector del diari, Lola Galán, en responen i s’intenten justificar Vidal Folch mateix i el director adjunt d’El País, David Andalete.

Lola Galán recull les queixes de lectors i subscriptors tant per l’article de Vidal Folch com per la portada del dia 9. En aquell article, del 31 d’octubre, titulat ‘TV3 força la màquina’ Vidal Folch deia coses com aquesta: ‘És fonamental que TV3 transmeti de mil maneres el missatge bàsic: “Els catalans som pràcticament danesos, i Espanya és un suburbi de Puerto Hurraco ple de gent bruta i baixeta”.

O bé: ‘Encenc la tele, veig unes hores aquest canal i constato amb alipori que la brotxa grossa del menyspreu a quant sona espanyol s’alterna amb pinzellades subtils de xovinisme i que el treball de configuració d’una “mentalitat col·lectiva” no es limita a la programació: impregna fins a la publicitat’.

I aprofitava per carregar contra Lluís Llach, a propòsit de la visita que li va fer Albert Om al Senegal per al programa ‘El convidat’. Diu Ignacio Vidal Folch, sobre aquell programa: ‘Al fons es veu un empleat seu: un negre de tors musculós a la vora del mar, raspallant un cavall bonic; però tranquils, que està casat i té fills. No hi ha turisme sexual, ni colonialisme, malpensats!’

Acabava criticant que als debats de la televisió pública catalana hi ha un simulacre de pluralitat, exemplificant-ho amb el fet que a ‘la tendra diputada del PP’ Andrea Levy ‘aquella nita quatre o cinc periodistes, entre ells Francesc Álvaro i Vicent Sanchis, portaveus conspicus d’Artur Mas, se la menjaran amb patates.’ És clar que Vidal Folch no tenia encara les dades, contundent, que una setmana després va publicar Mèdia.cat en aquesta exhaustiva anàlisi sobre la pluralitat en mitjans catalans i espanyols.

‘M’és indiferent’

Doncs bé, Vidal Folch respon a les crítiques que li va fer arribar la defensora del lector d’El País d’aquesta manera: ‘En el meu article ‘TV3 força la màquina’ he proporcionat als lectors d’El País una informació veraç i plena de dades indiscutibles sobre un fenomen desconegut per als que no viuen a Catalunya i que contribueix en bona mesura a l’auge del separatisme: la naturalesa i la deriva de TV3 . Que alguns se sentin agredits m’és indiferent. Cal explicar les coses tal com són, i no com a alguns els agradaria que s’expliquessin.’

Lola Galán mateixa sembla defensar la posició de Vidal Folch, amb l’afegitó en l’article que al diari hi ha hagut altres columnistes que han criticat televisions públiques, sobretot Telemadrid.

La portada del ‘9-N inútil’

Sobre la portada del 9-N, la defensora del lector diu que no veu que, ‘tal com denunciar un dels lectors hi hagi una voluntat d’humiliar o de menysprear ningú, però sí que em sembla erroni’. Erroni perquè el titular arriba a una conclusió que no és en el text i el llibre d’esti del diari diu que els titulars ‘mai no estableixen conclusions que no constin en els texts’.

Tot amb tot, Galán trasllada les queixes al director adjunt. I aquesta és la seva resposta, defensant l’idoneïtat del polèmic titular: ‘No hi ha valoració ni opinió en el titular. Ni per descomptat es jutja el comportament dels que van anar a votar. S’hi diu que Catalunya celebra un 9-N inútil per a definir el seu encaix amb Espanya. La definició d”inútil” no és cap altra que la de “no útil”. Arran de la impugnació del Tribunal Constitucional i dels canvis efectuats pel govern de la Generalitat, la votació de diumenge a Catalunya no va ser útil per a “definir l’encaix amb Espanya”, perquè no era vinculant ni tenia cap efecte jurídic. Potser va poder ser útil per a altres coses, però per descomptat no “per definir l’encaix de Catalunya a Espanya”. La prova és que, posteriorment, el president Artur Mas va demanar que ara s’emprengui el referèndum de veritat, el vàlid, en definitiva, l’útil.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any