Envien a presó els vuit detinguts per formar un grup de suport als presoners bascs

  • El magistrat els imputa un delicte de pertinença a organització terrorista

VilaWeb
ACN
13.01.2014 - 15:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El jutge de l’Audiència espanyola Eloy Velasco ha ordenat l’ingrés a presó dels vuit detinguts en l’operació policíaca de la setmana passada contra un grup de suport a presoners bascs. El jutge ha ordenar presó provisional i sense fiança després d’haver escoltat el testimoni dels detinguts, que es van negar a parlar durant els cinc dies d’interrogatoris policíacs. El jutge acusa Arantza Zulueta, Jon Emparantza, Egoitz Lopez de la Calle, Aitziber Sagarminaga, Jose Luis Campos, Aintzane Orkolaga, Jose Miguel Almandoz i Asier Aranguren d’un delicte de pertinença a organització terrorista.

El jutge considera, en la intelocutòria on s’ordena l’empresonament, que tots vuit integraven com a mínim des del febrer del 2013 l’organ d’ETA ‘KT Koordinazioa Taldea’ (grup de coordinació) que funcionava com a enllaç per a la comunicació directa entre la direcció d’ETA i els seus militants a la presó.

Afegeix que quan la policia va arribar a la seu del carrer Elcano de Bilbao on tenien el despatx els detinguts estaven destruint documents. Hi havia un ‘pendrive’ trencat, i també es van trobar documents amagats en coixins, així com un altre fet un ‘xurro’ amb una comunicació de la direcció d’ETA als seus militants datada del desembre del 2013. Velasco també explica que els detinguts van provar de fuguir del local mentre altres dos vigilaven el carrer.

Segons el magistrat, la clandestinitat de les seves reunions sota l’aparença o cobertura d’activitats professionals o polítiques indica que aquest grup, al marge de tenir contacte directe amb la direcció d’ETA disposava d’un grau d’autonomia tal en la gestió de la destinació penitenciària dels presoners que de fet era ‘un braç operatiu més de la mateixa ETA’.

 

Més informació: Els partits espanyols, inquiets per la gran manifestació de Bilbao

Editorial de Vicent Partal: El factor basc

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any