La Nit de la Cultura invoca ‘l’esperit dels irreductibles’

  • El president de l'Obra Cultural Balear destaca la dignitat dels qui enguany han defensat la llengua respecte dels atacs del govern de Bauzà

VilaWeb
Redacció
30.12.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Teatre Principal de Palma va acollir ahir al vespre una nova Nit de la Cultura, en què es van lliurar els premis 31 de Desembre de l’Obra Cultural Balear (amb tots els premiats lluint llaços quadribarrats i verds) i es va estrenar l’espectacle ‘De vida ardent’, un homenatge de Biel Mesquida i Maria del Mar Bonet al poeta Bartomeu Rosselló-Pòrcel, de qui es va commemorar el centenari del naixement.

L’altre moment destacat de la nit fou el discurs del president de l’OCB, Jaume Mateu, en què va apel·lar a la dignitat dels milers de persones que enguany han defensat la llengua i la cultura respecte dels atacs del govern de José Ramón Bauzá. Aquest ‘esperit dels irreductibles’ és el que va voler invocar a la cerimònia.

Mateu va recordar el 2013 dient que havia estat un any molt dolorós per al cos i l’ànima de les Illes, car s’havia arraconat el català de l’ensenyament públic i s’havia prohibit d’exhibir la senyera, ‘en el paroxisme de l’odi a la llengua i la cultura catalanes que des de fa trenta mesos impera al Consolat de Mar’. I al damunt –va remarcar–, ‘s’ha decretat la inexistència dels Països Catalans’.

Amb tot, va destacar que la imatge que restaria per sempre més en la memòria era la dels cent mil manifestants, el 29 de setembre, ‘omplint a vessar els carrers de Palma per tenyir-los de verd, de dignitat i de fermesa democràtica’, en referència a la històrica manifestació en defensa de l’educació pública en català.

És aquest l’esperit que l’Obra Cultural va voler per a la Nit de la Cultura. ‘L’esperit dels irreductibles, dels qui mai no donen el braç a tòrcer en la defensa aferrissada d’allò que ens identifica com a poble enmig de la Mediterrània; dels qui han abandonat el silenci i han foragitat la por.’

Contra la submissió i l’esclavatge

Mateu va començar el discurs amb una salutació als espectadors del Principat i Catalunya Nord que podien veure la retransmissió de la cerimònia per TV3, i ‘als germans del País Valencià’: ‘Per molt que els hagin robat Canal 9 i continuïn sense poder rebre el senyal de TV3, continuen essent part indissociable del nostre espai comunicatiu natural, això és, en català.’

De seguida va carregar fortament contra el govern, un ‘règim autòcrata que subjuga les Illes, basat en l’apartheid lingüistico-cultural’. I afegí: ‘La direcció que se’ns imposa des del govern mena a la submissió i l’esclavatge. En canvi, els camins que traça i vol obrir l’Obra són fets d’entesa, inclusió, coneixement, cultura, formació, rigor i excel·lència.’

Per tot plegat, va animar la gent a ‘treballar afanyosament per Mallorca, les altres illes i pels Països Catalans, l’existència dels quals és a prova de necieses’, i la va convocar a ‘manifestar sense embuts la pertinença a una cultura que s’expressa en una llengua, la catalana, que no vol ser subsidiària de cap altra; que vol ser plenament en tot el seu domini, que s’estén de Fraga a Maó i de Salses a Guardamar, sense demanar el plàcet enlloc’.

Mateu va acabar el discurs recordant uns versos d’un altre poeta que enguany hauria fet cent anys, l’eivissenc Marià Villangómez, qui deixà dit: ‘Voler l’impossible ens cal, i que no mori el desig.’

Tant el discurs de Mateu com dels guardonats, fou seguit al mateix Teatre Principal pel vice-president de Cultura, Patrimoni i Esports del govern, Joan Rotger; el regidor d’Economia i Hisenda de Palma, Julio Martínez, i la directora insular de Cultura i Patrimoni, Catalina Sureda.

Homenatge de Mesquida i Bonet a Rosselló-Pòrcel

En l’acte s’estrenà ‘De vida ardent’, un espectacle conjunt de l’escriptor Biel Mesquida i la cantant Maria del Mar Bonet basat en la vida i l’obra de Bartomeu Rosselló-Pòrcel. Un tribut al poeta, ara que acaba l’any en què se n’ha commemorat el centenari del naixement amb una bona quantitat d’actes. En un espectacle pensat especialment per a la nit d’ahir, Mesquida i Bonet van fer un repàs de la seva obra a través de la música i la poesia. Bonet cantà els deu poemes que en té musicats i Biel Mesquida en recità cinc més. Així mateix oferiren un poema i una cançó de Salvador Espriu, també nascut ara fa cent anys.

Premis 31 de Desembre

Durant el transcurs de la gala, es van lliurar els premis 31 de Desembre, que reconeixen cada any persones i entitats per la tasca en favor de la llengua, la cultura i les senyes d’identitat pròpies. Enguany, els guardonats han estat la Viquipèdia, Tomeu Martí, l’Escola de Música Ireneu Segarra, Jaume Miró, el Centre de Cultura Tradicional Sarau Alcudienc, Gabriel Bibiloni, David Pagès i l’Assemblea de Docents de les Illes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any