El parlament ratifica la prohibició definitiva de les bales de goma

  • L'acord fixa que se substituiran per altres 'eines robustes' i es rescabalarà les víctimes

VilaWeb
ACN
18.12.2013 - 19:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

CiU, ERC, i C’s han ratificat la prohibició definitiva de les bales de goma. En sessió plenària, han reeditat la majoria que ja van assolir a la comissió d’estudi sobre aquests projectils. El consens entorn de la retirada de les bales de goma és, però, més gran. ICV-EUiA (vot en contra), PSC i la CUP (abstencions) també n’han celebrat la prohibició tot i que no han votat a favor en entendre que no calen ‘eines robustes’ que substitueixin les pilotes de goma, tal com fixen les conclusions de la comissió. L’únic grup que s’oposa a la retirada dels projectils és el PP, que lamenta que es lamini el model de seguretat sense aportar alternatives i es deslegitimi la tasca dels mossos.

El Ple del Parlament ha tornat a votar una a una les conclusions de la comissió d’estudi sobre les pilotes de goma, que es va tancar el passat mes de novembre. Els resultats han estat els mateixos que aleshores i també ho ha estat la conclusió principal: la ‘prohibició total’ de les pilotes de goma abans del proper 30 d’abril. Aquesta és la data límit que s’ha compromès a complir el Govern que tindrà abans l’encàrrec de trobar les ‘eines robustes’ que substitueixin als projectils de goma.

Precisament aquesta substitució per ‘eines robustes’ és el que ha allunyat a ICV-EUiA, a PSC i a la CUP del ‘sí’. Totes tres formacions reclamen la prohibició de les pilotes de goma però difereixen en què hagin de ser substituïdes per instruments contundents. El diputat del PSC Ferran Pedret ha assenyalat que els organismes internacionals recomanen que les eines que faci servir la policia siguin les ‘menys lesives’ possibles.

Tant els socialistes com ICV-EUiA i la CUP també defensaven la retirada dels projectils viscoelàstics, una de les possibles alternatives a les pilotes de goma que se li obren al Govern. ‘Això no ha acabat aquí. El meu grup insistirà en la prohibició de tots els projectils’, ha apuntat el diputat ecosocialista Jaume Bosch. ‘Defensarem el diàleg per construir una política de seguretat basada en la protecció dels drets dels manifestants i no en la seva consideració de presumptes sospitosos’, ha afegit.

La CUP, que a més demanava la dissolució de la Brigada Mòbil (BRIMO) i de les Àrees Regionals de Recursos Operatius (ARRO), ha lamentat que s’hagi trigat 12 anys i 5 mesos en prohibir les pilotes de goma des que va morir la primera persona com a conseqüència de l’impacte d’un d’aquests projectils. El diputat David Fernández ha assegurat que la prohibició que es materialitzarà el proper 30 d’abril és conseqüència de la pressió social d’entitats i víctimes, que han aconseguit que el Parlament recollís l’anhel de prohibició d’uns projectils que deixen seqüeles ‘irreparables’. Precisament a la tribuna de l’hemicicle estava asseguda Esther Quintana, una de les víctimes per l’impacte d’un d’aquests projectils.

CiU i ERC han defensat l’acord, recordant que, per primera vegada, el Parlament ha debatut intensament sobre les pilotes de goma i els models de seguretat. A més de la prohibició de les pilotes de goma, els dos grups han destacat el ‘rescabalament’ de les víctimes per part de l’Administració que s’ha inclòs en les conclusions. La correcta identificació dels agents antiavalots, la potenciació de la mediació, i la formació continuada dels agents són altres punts inclosos en l’acord definitiu.

El PPC ha estat l’únic grup que ha defensat una postura contrària a la prohibició de les pilotes de goma. El diputat Pere Calbó ha assegurat que les conclusions ‘laminen’ el model de seguretat i ordre públic, ja que deixen la policia sense una de les seves eines de dissuasió sense aportar cap alternativa. ‘Suposa eliminar eines dels policies i deslegitimar la important tasca de la BRIMO i de les ARRO’, ha conclòs.

En total s’han votat un a un els 48 punts de les conclusions. CiU ha votat afirmativament a tots ells i ha tingut el suport pràcticament en tots d’ERC. La resta de formacions ha anat variant la seva posició, però tots els punts han quedat aprovats per majoria.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any