El Temporada Alta aixeca el teló amb una ‘festa’ amb els germans Roca

  • 'En aquests vint-i-dos anys la cuina del nostre país ha evolucionat brutalment, més que la cultura'

VilaWeb
ACN
03.10.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Degustació. De l’edat de pedra al Celler de Can Roca’ aixeca el teló del Festival Temporada Alta avui al Teatre Municipal de Girona. Seran setmanes farcides de teatre, música i dansa, amb vuitanta-vuit espectacles programats. ‘En aquests vint-i-dos anys la cuina del nostre país ha evolucionat brutalment, més que no pas la cultura.’ Són paraules del director del festival Temporada Alta, Salvador Sunyer, que ha decidit d’inaugurar el festival d’enguany amb una ‘festa’ que té com a eixos centrals la cuina i la cultura.

El motiu és que el primer festival, fa vint-i-dos anys, va arrencar amb l’espectacle ‘Degustacíó’ basat en aquests temes. Ara Sunyer ha volgut recuperar aquell esperit i fer-hi aparèixer de protagonistes els amos del millor restaurant del món. L’encàrrec de l’espectacle l’hi ha fet a Joan Ollé, assidu del festival. De l’obra se’n saben pocs detalls, però hi seran presents Carme Ruscalleda, Ferran Adrià i Juan María Arzak.

Ara fa vint-i-dos anys que Quim Masó, Salvador Sunyer i Josep Domènech van embarcar-se en l’organització d’un festival que van batejar amb el nom de Temporada Alta. I van voler dedicar el primer espectacle inaugural –sota la direcció de Quim Masó– al món de la cuina. Paral·lelament, feia uns quants anys que els germans Roca anaven fent via amb el seu restaurant, que havien engegat el 1986, i van acceptar la invitació de participar en aquell espectacle que lligava cuina i cultura. Aquell dia, i sense que els impulsors del Temporada Alta ho sabessin, també va veure l’espectacle una jove cuinera que els va demanar de portar-lo al seu restaurant de Sant Pol. Era Carme Ruscalleda. 

Passat aquest període de temps, el festival Temporada Alta ha esdevingut un referent per al panorama teatral del país i el Celler de Can Roca de Girona s’ha convertit en el millor restaurant del món. Per això, el director del festival, Salvador Sunyer, ha cregut que era un bon moment per a tornar a mirar enrere i recuperar l’esperit d’aquell espectacle. El reconeixement és doble: per una banda als artífexs del millor restaurant del món i, de retruc, a tota la cuina catalana; i, per una altra banda, a qui va dirigir el primer ‘Degustació’, Quim Masó, que es va morir el 2006.

Sunyer ha pensat novament en Joan Ollé per donar forma a l’espectacle, basat en els eixos ‘cuina i cultura’. Ollé, assidu del Temporada Alta, ja va ser el director d’un espectacle de l’any passat, dedicat a Narcís Comadira, en el seu setantè aniversari. El director del festival assegura que cuina, cultura i llengua són els pilars que articulen un país.

Els detalls de l’espectacle

Sunyer ha explicat que més que un espectacle teatral, ‘Degustació. De l’edat de pedra al Celler de Can Roca’ és una ‘festa de celebració’. Per això, han volgut que pugessin a l’escenari actors reconeguts del país (Montserrat Carulla, Àlex Casanovas, Cristina Cervià, Eduard Farelo, Lluís Marco o Rosa Novell, entre més) que menjaran i recuperaran texts d’autors que han escrit sobre cuina.

Joan Ollé, diu que hi haurà ‘molt Josep Pla’ i que també hi haurà texts o passatges inspirats en Lenordo da Vinci, Pablo Neruda, Manuel Vázquez Montalbán o Narcís Comadira, entre més. Comparteix la idea de Sunyer que l’evolució de la cuina està per sobre de la transformació de la cultura o la literatura. ‘Ja ningú no escriu com Josep Pla, però sí que podem menjar millor que no menjava ell’, diu.

Ollé assegura que l’espectacle és pensat i dissenyat per a un moment molt concret: ‘Aquest espectacle gironeja pertot arreu’. També hi participen Narcís Comadira i l’escriptor Josep Maria Fonalleras. 

Els cuiners també formen part d’aquesta ‘festa’. S’hi ha convidat Jaume Subiròs (del Motel Empordà de Figueres), Carme Ruscalleda, Ferran Adrià i José María Arkaz. Els xefs ignoren com serà l’espectacle i, l’única cosa que els han demanat és que escullin un text que els hagi marcat en la seva vida per llegir-lo durant el tram final de la representació. Arzak i Adrià, que són fora per motius de feina, enviaran la lectura enregistrada en vídeo.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any