La tertúlia proscrita

Berlusconi, condemnat a quatre anys de presó per frau fiscal

  • Encara pot recórrer la sentència a dues instàncies més per a esquivar o endarrerir la presó

VilaWeb
Redacció
26.10.2012 - 16:27

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-primer ministre italià Silvio Berlusconi ha estat condemnat a quatre anys de presó per frau fiscal en l’anomenat cas Mediaset per un jutjat de Milà. Se l’acusava de desviament de diners, entorn a cinc-cents milions d’euros, en la compra de films i programes de televisió entre els anys 2001 i 2003. En ple debat sobre la continuÏtat o no de Berlusconi en la vida política italiana, el tribunal també l’ha condemnat a no poder ocupar cap càrrec públic en els pròxims tres anys i a pagar deu milions d’euros d’indemnització. Aquest dossier de la Repubblica aplega i recupera detalladament totes topades de l’ex-primer ministre amb la justícia.

Confalonieri, salvat; Agrama, condemnat

El tribunal ha considerat prescrits els presumptes delictes comesos l’any 2001, però no aquells comesos el 2002 i el 2003. La sentència és fins i tot més dura que la proposada pel fiscal, que havia demanat tres anys i vuit mesos de presó. S’ha absolt, en canvi, el president de Mediaset i soci de Berlusconi, Fedele Confalonieri.

Qui sí que ha estat també condemnat és l’intermediari cinematogràfic de Mediaset, Frank Agrama, a qui la fiscalia de Milà definia com ‘el soci ocult’ del Cavaliere en la compra i venda de drets televisius i cinematogràfics a l’estranger.

Una dotzena de processos penals, ni un sol dia a la presó

Berlusconi, però, que ha estat vinculat a una dotzena de processos judicials penals en els últims trenta anys, encara pot esquivar o com a mínim ajornar l’ingrés a presó perquè pot recórrer la sentència a dues instàncies més. Històricament el Cavaliere ha aconseguit sempre evitar la presó. El cas més sonat és el de la Lògia maçònica P-2, pel qual fou condemnat a presó i posteriorment amnistiat. Per una altra banda, l’ex-primer ministre té encara pendents altres processos.

La notícia ha esdevingut portada de tots els diaris italians. Heus ací els principals titulars:

La Repubblica: Mediaset, Berlusconi condannato a 4 anni
interdetto per tre anni dai pubblici uffici
(en català)

Il Corriere della Sera: Frode fiscale, quattro anni a Berlusconi (en català)

La Stampa:  “Frode fiscale sui diritti tv Mediaset” Berlusconi condannato a quattro anni Scatta l’interdizione dai pubblici uffici (en català)

L’Unità: Mediaset, Berlusconi condannato a quattro anni (en català)

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any