La tertúlia proscrita

El veredicte del judici a Bradley Manning pel cas WikiLeaks, aquesta tarda

  • L'home que va confessar haver filtrat set-cents mil documents secrets pot ser condemnat a cadena perpètua

VilaWeb
Redacció
30.07.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El judici contra el soldat Bradley Manning, arrestat el maig del 2010 sota l’acusació d’haver filtrat set-cents mil documents classificats del govern dels EUA que l’organització WikiLeaks va difondre més tard, ha arribat al final: avui horabaixa la jutgessa en farà públic el veredicte. Manning pot ser condemnat a cadena perpètua per haver ajudat ‘l’enemic’ amb les filtracions. D’ençà del seu empresonament, ara fa tres anys, ha passat la meitat del temps confinat en una cel·la de 4,46 metres quadrats.

Manning, que ha reconegut i justificat les filtracions com una via per a denunciar els abusos de l’exèrcit nord-americà a l’Afganistan i a l’Irac, va dir: ‘Crec que si l’opinió pública tingués accés a la informació, podria ajudar a estendre el debat sobre la política militar i internacional dels EUA.’

El cas de Manning s’assembla parcialment al de Daniel Ellsberg, un analista militar que treballava per al Pentàgon fa quaranta anys, durant la guerra del Vietnam. Testimoni de l’actuació de les tropes nord-americanes sobre el terreny, va publicar al diari New York Times un estudi secret, conegut amb el nom de Pentagon Papers, on criticava una guerra que considerava ‘massa costosa i immoral’.

Ellsberg, com molta gent, ha mostrat explícitament la solidaritat amb Manning.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any