L’Església opta per un canvi de rumb

  • El cardenal jesuïta argentí Jorge Mario Bergoglio serà nou papa amb el nom de Francesc I · És conegut per la seva ortodòxia moral, però també per la sensibilitat social · El seu paper a la dictadura argentina, possible punt negre

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
13.03.2013 - 20:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El cardenal Jorge Mario Bergoglio, que ha triat el nom de Francesc I, ha estat escollit nou papa pels 115 cardenals electors. Es tracta d’un cardenal argentí, el primer papa no europeu. És també el primer papa jesuïta de la història de l’Església. La ‘fumata bianca’ a la teulada de la Capella Sixtina ha assenyalat poc després de les set del vespre que ja s’havia elegit el successor del papa Benet XVI. El segon dia de conclave i després de cinc votacions ja s’ha decidit qui serà el nou bisbe de Roma. L’anunci ha generat un esclat d’alegria a la plaça de Sant Pere del Vaticà. Bergoglio esdevé el 266è pontífex de l’Església Catòlica en un temps de forta crisi i dificultats.

L’elecció de Bergoglio en tan sols dos dies de conclave és un cop dur a l’aparell i l’oficialisme del Vaticà. Que els cardenals hagin escollit un jesuïta indica també la voluntat de renovació. Vist com un cardenal moderat i progressista en un context molt conservador, és també afí a les reformes al si de l’Església. El nou papa, però, no estava entre els que es creia que tenien més possibilitats de sortir escollits i de fet amb prou feines s’havia tingut en compte. I tampoc compleix un dels supòsits que es donava per fet: que el nou Papa seria jove. Hom diu sobre els conclaves que ‘qui entra papa, surt cardenal’, i aquest cop ha tornat a ser així. Amb tot, el nou bisbe de Roma té 76 anys i a l’anterior conclave es diu que va demanar als cardenals electors que no el votessin, i això va afavorir el cardenal Ratzinger, ara papa emèrit Benet XVI.

Francesc I ha sortit al balcó de la plaça de Sant Pere, vestit de blanc i amb una creu molt senzilla penjant al pit, per impartir l’oració ‘Urbi et Orbi’ i ha demanat als fidels que resessin per ell. ‘Els cardenals han anat a buscar el papa gairebé a la fi del món, però estem aquí’, ha dit. Després ha demanat pregar pel papa emèrit Benet XVI. Ha anunciat que demà aniria a resar a la Verge Maria perquè tingui cura de Roma. Bergoglio ha instat els fidels cristians a fer el camí conjuntament amb ell, un ‘camí d’amor, fraternitat i confiança entre nosaltres’, i ha acabat el discurs amb la indulgència plenària i una oració en silenci de tota la plaça.

El papar durant la dictadura argentina, possible punt negre

La web del diari progressista argentí, Página 12, s’ha col·lapsat pocs minuts després d’haver-se anunciat el nom del nou papa, Jorge Mario Bergoglio. Página 12 és el diari que d’un temps ençà ha acusat Bergoglio de col·laborar amb la dictadura del seu país. Segons el diari, el nou papa va actuar en contra sacerdots i laics segrestats duant el règim, molts d’ells torturats o desapareguts.

Dos dies de conclave

L’elecció del nou pontífex ha arribat després que el papa Benet XVI anunciés la seva renúncia fa poc més d’un mes, l’11 de febrer, renúncia que es va fer efectiva el dia 28. Acte seguit es va posar en marxa la maquinària vaticana que té molt protocolitzats els mecanismes per elegir successor, tot i que en aquesta ocasió no hagi mort l’anterior sant pare, que s’ha convertit en papa emèrit.

Durant la setmana passada hi va haver diverses reunions dels més de 200 cardenals, les Congregacions Generals, que van servir per preparar el conclave i reflexionar sobre el perfil i reptes del nou pontificat. Aquest dimarts va començar el conclave, amb la clausura dels 115 cardenals electors, els de menys 80 anys, a la famosa Capella Sixtina pintada per Miquel Àngel.

Després d’una votació que no va aconseguir els dos terços necessaris la mateixa tarda de dimarts, aquest dimecres al matí hi ha tornat a haver ‘fumata’ negra. Finalment, aquesta tarda, després de cinc votacions, poc després de les set, ha sortit l’esperadíssim fum blanc de la xemeneia més observada del món en aquests moments.

La ‘fumata bianca’ significa que els cardenals han votat per més de dos terços un mateix candidat i aquest ha acceptat i ha elegit el nom amb el qual serà conegut. A continuació, tots els cardenals l’hi han jurat obediència i el nou papa s’ha vestit amb la casulla blanca tradicional del seu nou càrrec. Finalment, a les vuit i tretze minuts el cardenal protodiaca, Jean-Louis Tauran, ha anunciat el nom.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any