Francesc I, el primer papa jesuïta

  • És també el primer papa no europeu

VilaWeb
Redacció
13.03.2013 - 20:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Jorge Mario Bergoglio és el nou Papa de l’Església catòlica. El cardenal, nascut a Buenos Aires el 17 de desembre del 1936, ha estat escollit pontífex aquest dimarts a la tarda després de dos dies de conclave i cinc votacions per part dels 115 cardenals que es van tancar dilluns a la Capella Sixtina per trobar el successor de Benet XVI. Jorge Mario Bergoglio, que ha escollit el nom de Francesc com a papa, es converteix als seus 76 anys en el primer pontífex llatinoamericà de la història. I també en el primer papa jesuïta.

Bergoglio, que no estava entre els principals papables, és també el primer Papa jesuïta de la història de l’Església. La xemeneia de la Capella Sixtina de Sant Pere del Vaticà ha exhalat el fum blanc pocs minuts després de les set de la tarda, fent embogir els milers de fidels que des d’aquest dilluns estan congregats a la plaça per saludar el successor de Joseph Ratzinger, Benet XVI.

Jorge Mario Bergoglio (Buenos Aires, 1936) ha sortit al balcó després de més d’una hora de ser escollit, ja vestit de pontífex. Bergoglio ha triat el nom de Francesc per anomenar-se com a Papa. Bergoglio esdevé el 266è pontífex de l’Església Catòlica en un temps de forta crisi i dificultats.

Pontífex moderat i reformista

Bergoglio, vist com un cardenal moderat i progressista en un context molt conservador, és també afí a les reformes dinsde l’Església. El nou papa, però, no estava entre els que es creia que tenien més possibilitats de sortir elegits i de fet amb prou feines s’havia tingut en compte. I tampoc compleix un dels supòsits que es donava per fet: que el nou Papa seria jove. El Papa Francesc I té 77 anys i és el més gran de la majoria de possibles candidats.

El primer Papa jesuïta

Bergoglio és el primer Papa jesuïta de la història de l’Església. Fill d’un matrimoni d’italians, va ser proclamat cardenal presbíter de Sant Roberto Belarmino el 21 de febrer del 2001 i va ser president de la Conferència Episcopal argentina durant dos períodes.

Als 21 anys va prendre la decisió de convertir-se en sacerdot i va ingresssar a un seminari ja en l’orde jesuïta i va ser ordenat sacerdot el 13 de desembre del 1969. A partir de llavors va fer una llarga carrera que no es va veure estroncada ni per la dictadura argentina, durant la qual va continuar progressant. El 20 de maig del 1992 va ser va ser consagrat bisbe titular d’Auca per exercir com un dels quatre bisbes auxiliars de Buenos Aires.

Ja al 3 de juny del 1997 va ser designat bisbe caodjutor a l’arxidiòcesi de Buenos Aires i va prendre el càrrec d’arquebisbe de Buenos Aires el 28 de febrer del 1998. El 21 de febrer del 2001 Joan Pau II el va fer cardenal del títol de Sant Roberto Belarmino.

El seu paper a la dictadura, possible punt negre en la seva biografia

El paper que Bergoglio tingué durant la dictadura militar argentina podria ser un punt negre a la seva biografia. Ell ha negat les acusacions de col·laboracionista amb la dictadura, però en canvi alguns mitjans argentins progressistes i diversos testimonis recollits per aquests mateixos mitjans l’acusen de fa temps d’haver ajudat el règim i fins i tot d’haver participat en la desaparició d’alguns sacerdots segrestats. Un d’aquests mitjans és el diari Página 12, la web del qual s’ha col·lapsat aquesta mateixa nit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any