Quan el progrés fa necessari trencar la legalitat vigent

  • Les xarxes recorden moments històrics que han demanat de trencar el marc legal • L'oposició del PSC a la declaració de sobirania ha desfermat aquests comentaris

VilaWeb
Lluís Chamorro
22.01.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Partit de Socialistes de Catalunya (PSC) ha comunicat que tan sols votarà a favor de la declaració de sobirania si s’adequa a la legalitat espanyola i a la constitució. El PSC equipara democràcia i legalitat i remarca que la primera no és possible sense el respecte a la segona. Molts usuaris de les xarxes socials ho han aprofitat per recordar al PSC fites històriques que haurien estat impossibles d’assolir sense rompre amb la legalitat vigent.

Per exemple, @rovireta61 ha destacat el paper de Rosa Parks, l’afro-americana que es va negar a cedir el seient a un blanc als EUA, o @ArnauValles, el de les dones que van lluitar per aconseguir el sufragi universal.

@carmechacon @carmechacon @oriolmollet la 1era dona negra q es va asseure a la part de davant d’un bus als EUA va cometre una il·legalitat

— Joan Rovira (@rovireta61) enero 20, 2013

@ramontremosa @tonibrosa amb actituds com les del PSC les dones encara no podrien votar

— Arnau Vallès (@ArnauValles) enero 20, 2013

Altres, com @corso12 o @Rogerbuch, han recordat els processos d’independència dels EUA o Algèria, que encara serien colònies britànica i francesa respectivament si s’haguessin cenyit a sengles legalitats.

I Algèria encara seria francesa.@pere_navarro: ‘És preocupant que CiU i ERC creguin que no han de respectar el principi de legalitat.’

— corso 12 (@corso12) enero 19, 2013

@arnauvalles @ramontremosa @tonibrosa i els Estats Units serien colònies britàniques!

— Roger Buch i Ros (@Rogerbuch) enero 20, 2013

Ramon Tremosa (@ramontremosa), @RamonMercader1 i @GabrielFerDiaz han citat la caiguda del mur de Berlín, l’alliberament dels presos d’Auschwitz o l’actuació de Nelson Mandela vers l’Apartheid com exemples que haurien estat impossibles dins la llei del seus països.

Pregunta al PSC sobre legalitat i legitimitat: amb actituds com vostra el mur de Berlin hauria caigut mai? @tonibrosa

— Ramon Tremosa (@ramontremosa) enero 20, 2013

Navarro i Chacón arribant el 1945 a les portes d’Auschwitz i dient als presos q el seu alliberament serà conforme a la legalitat o no serà.

— Ramon Mercader (@RamonMercader1) enero 20, 2013

Fins 1991 el règim de l’ “apartheid” era la legalitat vigent en Sud-africa. Per sort Mandela no va estudiar al mateix “col·le” q Navarro i Cia.

— Gabriel Fernàndez D (@GabrielFerDiaz) enero 20, 2013

Altres usuaris de la xarxa com Toni Soler (@soler_toni) @Comptecat o @davidminoves han recordat fets històrics geogràficament més proper,s com el restabliment de la Generalitat de Catalunya del 1977, la insubmissió al servei militar obligatori o la mateixa existència del PSC fa 40 anys.

@jordigraupera @carmechacon el restabliment de la Generalitat el 1977 va ser una il·legalitat.

— TONI SOLER (@soler_toni) enero 20, 2013

si no haguéssim fet insubmissió perquè la legalitat no ho permetia, avui el jovent encara patiria l’esclavatge del servei militar obligatori

— David Minoves (@davidminoves) enero 20, 2013

Que pesats el PSC amb la legalitat! Fa 40 anys el propi PSC no era legal.

— Compte de Barcelona (@Comptecat) enero 20, 2013

D’altra banda, ha sorgit un altre corrent a la xarxa amb usuaris com @renoinoi que qüestiona als líders del PSC l’adequació de la legalitat en països on l’ablació de clítoris, la tortura, la pena de mort o la lapidació són legalment vigents.

@carmechacon l’ablació es legal a molts països, la tortura, la pena de mort i la lapidació també, et sembla fort qüestionar aquesta legalitat?

— Jordi Torras(@renoinoi) enero 20, 2013

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any