La CUP aposta per la desobediència civil si no hi ha acord amb el govern espanyol sobre el referèndum

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
30.12.2012 - 16:48

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El diputat de la CUP i portaveu del grup al parlament, David Fernàndez, ha apostat avui per la desobediència civil si no s’arriba a un acord amb el govern espanyol per a celebrar un referèndum d’autodeterminació. Tot i insistir que prefereix el pacte i el diàleg, ha considerat en una entrevista radiofònica que en un procés d’emancipació i de creacio d’institucions pròpies com aquest no s’ha de tenir por de trencar, si cal, l’ordenament jurídic i la legislació vigent. Fernández també ha valorat la composició del nou govern de la Generalitat nomenat per Artur Mas, ‘un executiu submís als mercats’ i amb un discurs socioeconòmic ‘que obeeix el que dicten els mercats’.

Aquesta consideració negativa, amb tot, no impedeix a la CUP de veure amb bons ulls, a priori, la declaració de sobirania que Mas vol impulsar al parlament. Per Fernàndez, ‘no hi ha d’haver cap impediment’ per votar favorablement la proposta si es coincideix ‘en com s’expressa’.

En la valoració del nou executiu, el govern de Mas queda molt lluny del que seria el seu model, sobretot en el pla econòmic i social. ‘No em sembla un bon govern per afrontar els reptes de la legislatura’, ha afegit Fernàndez: ‘La metàfora de 2010 va ser ‘el govern dels millors’ i ja sabem què ha passat des del punt de vista social; ara és el govern dels mateixos.’ Això té una traducció directa en les seves polítiques: ‘Estan obsedits en el pagament del deute i això significa un escanyament general de la població, perquè la despesa no financera de la Generalitat s’ha de retallar 4.000 milions i això, més que una retallada, és una serra elèctrica.’

Malgrat aquesta consideració, la CUP no sembla sentir-se incòmoda a coincidir en alguns punts amb el govern al parlament si es dóna l’ocasió. És el cas de la declaració de sobirania nacional que Mas vol impulsar a la cambra catalana en la primera sessió ordinària. Tot i ser prudent i assegurar que encara no ha llegit el text ni ningú no s’ha posat en contacte amb la CUP per parlar-ne, Fernández no veu problemes per poder acabar votant al costat de CiU. ‘Nosaltres sempre escoltem, llegim, debatem i consensuem. Ho estudiarem. No hi ha cap motiu perquè hi hagi impediments si coincidim en com s’expressa’, tot i que ‘dependrà del contingut i la lletra’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any