Els egipcis s’acorruen a les urnes

  • Gran participació en unes eleccions presidencials històriques

VilaWeb
Redacció
23.05.2012 - 13:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els egipcis han començat a elegir avui el nou cap d’estat, en les primeres eleccions presidencials democràtiques d’Egipte després de seixanta anys de règim militar. Hi ha cinquanta milions de ciutadans cridats a les urnes, i hi assisteixen en massa, segons els observadors internacionals i els mitjans, que parlen de llargues cues als col·legis electorals.

Els col·legis electorals han obert a les vuit del matí i tancaran a les vuit del vespre. Entre avui i demà es farà la primera tanda electora; la segona es farà, si cal, a mitjan juny. I sembla que caldrà, perquè cap dels dotze candidats no és probable que aconsegueixi una clara victòria en aquesta primera tanda (necessitaria més de la meitat dels vots).

Són tretze els candidats, d’ideologies diverses, que es disputen el càrrec, sobretot quatre: l’ex-ministre i antic secretari general de la Lliga Àrab, Ar Musa, l’últim primer ministre de Mubàrak Ahmed Shafiq, l’islamista independent Abdul Moneim Abol Fotuh i l’islamista Mohamed Mursi (Germans Musulmans).

Els gairebé deu mil observadors internacionals apostats als col·legis electorals consideren ‘prometedor’ el començament d’aquests comicis per la gran massa d’electors que s’acorruen per votar.

Ara fa un any del començament de la ‘primavera àrab’, la revolta popular que féu caure Hosni Mubàrak, després de trenta anys de poder. La caiguda de Mubàrak va donar pas a un govern provisional controlat pels militars, per més que la majoria de manifestants no volguessin.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any