Espanya demana ajuda a la Unió Europea

  • Després d'un dilluns negre a la borsa, amb Bankia encapçalant pèrdues, i del càstig dels inversors al deute espanyol, amb la prima de risc en màxim històric

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
14.05.2012 - 19:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El mateix dia que la borsa espanyola ha tancat una jornada negra i que la pressió dels inversors al deute espanyol ha estat més alta que mai, el ministre d’Economia Luis de Guindos ha demanat ajuda a la Unió Europea, just abans que comencés la reunió de l’Eurogrup. De Guindos ha dit que el govern espanyol havia fet tot el que havia de fer i que ara calia que el conjunt de la zona euro cooperés; i ha atribuït al caos grec el càstig al deute espanyol.

Ara, De Guindos ha dit que no volia parlar d’una possible sortida de Grècia, ‘no de cap altre país’, de l’euro, perquè ‘seria un fracàs per tothom’. ‘Que Grècia aconsegueixi una estabilitat política com més aviat millor tindrà un efecte positiu sobre el conjunt de la zona euro’, ha dit.

Dilluns negre a la borsa

Ll’Ibex ha perdut un 2,66% i s’ha situat a 6.809 punts, un mínim anual causat per la febre venedora dels inversors. El valor que ha encapçalat les pèrdues del selectiu espanyol, en una jornada plena de números vermells, ha estat Bankia, que menys d’una setmana després de la intervenció es continua enfonsant: avui les accions de l’entitat han perdut un 8,9% del valor.

La prima de risc, disparada

La prima de risc espanyola s’ha enfilat per damunt dels 480 punts bàsics, s’ha acostat als 500 punts i ha acabat situat-se en 477, el màxim nivell de l’època de l’euro, i la rendibilitat dels bons a deu anys espanyols respecte dels alemanys s’ha situat en el 6,16%, també en nivells màxims. Els inversors mostren així la preocupació per les negociacions a Grècia, on la manca d’acord per a formar un govern d’unitat pot empènyer el país a sortir de l’euro.

El diferencial de rendibilitat entre el bo espanyol a deu anys i l’equivalent alemany s’ha ampliat avui perquè els inversors creuen que el nou pla de sanejament de la banca espanyola i les milionàries provisions que exigeix acabaran endeutant més l’estat.

Paral·lelament, el principal indicador de la borsa espanyola, l’Ibex 35, ha obert amb fortes pèrdues, de més d’un 3%. I és que el mercat està pendent de la reunió de l’Eurogrup d’avui, amb Espanya en el punt de mira, i de l’impacte que pot tenir en els comptes dels bancs la nova reforma financera aprovada divendres pel govern espanyol.

Grècia fora de l’euro?

El Financial Times diu avui que dirigents de bancs centrals europeus ja parlen públicament d’aquesta possibilitat. El premi Nobel d’economia del 2008, el nord-americà Paul Krugman, també preveu la sortida de Grècia de l’euro en un mes a través d’un concís apunt al seu bloc.

El premi Nobel d’economia Paul Krugman veu Grècia fora de l’euro

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any