Brufau anuncia ‘totes les mesures legals’ contra el govern argentí

  • El president de Repsol diu que l'expropiació d'YPF 'no quedarà impune' · La petroliera cau a la borsa

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
17.04.2012 - 09:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de Repsol, Antoni Brufau, ha anunciat que emprendrà ‘totes les accions legals que estiguin al nostre abast’ contra la decisió del govern argentí d’expropiar la petroliera YPF, fins ara propietat de la companyia espanyola en un 57%. Brufau ha denunciat ‘una campanya de fustigació, de coaccions i de filtracions interessades per ensorrar el valor d’YPF i permetre’n l’expropiació a preu de saldo’.

‘Recordo les paraules del governador del sud de la Patagònia, dient que tot allò que anés contra YPF anava en favor dels argentins perquè baixava el valor de les accions’, ha declarat Brufau en una compareixença aquest matí per explicar què farà Repsol després de l’expropiació.

Brufau sol·licitarà a través de l’arbitratge internacional del CIADI, una institució del Banc Mundial, ‘una compensació ràpida, adequada i efectiva’. Brufau ha xifrat el valor d’YPF en 18.300 milions de dòlars, 10.500 dels quals corresponen al 57% de les accions que tenia Repsol, és a dir, uns 8.000 milions d’euros.

També ha dit que el govern argentí menysprea el dret dels accionistes i viola el principi de seguretat jurídica que tenen, i ha opinat que la mesura vol tapar una situació de crisi social i econòmica a l’Argentina.

Respsol s’enfonsa a la borsa

L’expropiació d’YPF per part del govern argentí ha tingut un impacte directe avui en el valor de les accions de Repsol, que fins ara controlava la majoria de la petroliera argentina. En l’obertura de la sessió, les accions de la companyia dirigida per Antoni Brufau cauen un 8%. Sacyr, que té un 10% de Repsol, també pateix una forta baixada, del 7%.

Caixabank, que té un 12,8% de les accions de Repsol, també ha començat amb un descens, però després s’ha mantingut un números verds.

Respol creu que la nacionalització d’YPF és ‘manifestament il·lícita i greument discriminatòria’ i opina que ‘no s’ha justificat de cap manera la utilitat pública que es persegueix’. En un comunicat, la companyia acusa la presidenta argentina de ‘violar els més fonamentals principis de seguretat jurídica i de confiança de la comunitat inversora internacional’. A més, anuncia que emprendrà ‘totes les mesures legals que procedeixin per preservar el valor de tots els actius i els interessos de tots els accionistes.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any