Xoc entre l’Argentina i Espanya per la nacionalització d’YPF

  • L'estat argentí expropia el 51% de la filial de Repsol · El govern espanyol ho considera l'expropiació d'YPF a l'Argentina una decisió hostil contra Espanya

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
17.04.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La decisió de l’Argentina d’expropiar el 51% de la companyia petroliera YPF, filial de Repsol, ha obert un conflicte encès amb el govern espanyol, que la considera una decisió hostil amb Espanya. Els ministres d’Indústria i Energia, José Manuel Soria, i d’Afers Estrangers, José Manuel Soria, van comparèixer ahir després d’una reunió d’urgència amb Mariano Rajoy i van anunciar que prendrien mesures contra una decisió que ‘trenca els vincles d’amistat entre els dos estats’.

La presidenta argentina, Cristina Fernández, va anunciar que des d’ara el 51% d’YPF serà propietat de l’estat i que el 49% d’aquesta part es distribuirà entre les províncies. En una intervenció al congrés argentí, Fernández va argumentar que la producció d’hidrocarburs serà considerada bé d’interès públic. Fins ara, Repsol controlava el 57% de la petrolera YPF.

‘YPF és de tots’

‘Som l’únic país d’Amèrica i gairebé del món que no administra els seus recursos naturals, però hi ha hagut motius més forts per prendre aquesta decisió’, va dir Fernández. Segons la presidenta, després de la privatització d’YPF, el 1998, el país ha acabat convertint-se en importador net de gas i petroli, va assenyalar que aquella privatització fou un dels grans problemes del país.

Fernández va demanar a tothom: ‘Ajudeu a reconstruir aquesta gran empresa. Amb els argentins a la direcció no hem de tenir prejudicis i ens hem de poder associar amb altres empreses, estatals o privades. Aquest 51% no el tindrà cap grup ecònomic, sinó l’estat, assegurant la professionalització de la direcció de la companyia i la disposició de recursos i la rendibilitat’. I va reblar: ‘YPF és de tots’.

Expulsió dels directius espanyols de la seu de Buenos Aires

El representant del govern argentí a Repsol-YPF, Roberto Baratta, va arribar pocs minuts després de l’anunci a la seu de l’empresa a Buenos Aires amb una llista de noms per expulsar-los immediatament. Els enviats del govern van forçar els directius espanyols a recollir les seves coses i els van obligar a sortir al carrer.

La CE avisa que l’expropiació forçada pot perjudicar la inversió a l’Argentina

La Comissió Europea adverteix que una expropiació forçada de la petroliera argentina YPF, filial de l’empresa Repsol, enviarà una senyal molt negativa als inversors nacionals i internacionals de l’Argentina i danyarà l’ambient de negocis al país. ‘Esperem que les discussions entre el govern argentí i l’empresa portin a una solució compartida i satisfactòria per a tots’, va posar de manifest el portaveu de comerç de la Unió Europea, John Clancy. La UE ja havia manifestat la setmana passada que dóna suport a Espanya en l’afer.

Més informació:

Brufau anuncia ‘totes les mesures legals’ contra el govern argentí

El ministre argentí Julio de Vido dirigirà la YPF nacionalitzada

L’expropiació d’YPF explicada pels mitjans argentins

Suspeses les accions d’YPF a la Borsa de Buenos Aires i a Wall Street cauen més del 20%

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any