La tertúlia proscrita

Rasquera decideix avui en referèndum sobre la plantació de marihuana

  • Perquè el pla de l'ajuntament tiri endavant cal el vot favorable del 75% dels sufragis

VilaWeb
Redacció
10.04.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els ciutadans de Rasquera (Ribera d’Ebre) decideixen avui en un referèndum vinculant si permeten conrear al municipi una plantació de marihuana per als cinc mil socis del club de fumadors Associació Barcelonina Cannàbica de Autoconsum (ABCDA). L’ajuntament, que defensa la viabilitat jurídica de la plantació, preveu crear quaranta llocs de feina i guanyar fins a 1,3 milions d’euros en dos anys, que destinarà a pagar els deutes que té el municipi i a impulsar l’activitat econòmica.

El pla de l’ajuntament

El pla d’acció municipal anticrisi 2012 inclou la constitució de l’empresa pública Rasquerana de Recerca i Interpretació de la varietat vegetal ‘Cannabis sativa’, que hauria de desenvolupar un programa d’ordenació, planificació i gestió per supervisar el projecte.

Entre les atribucions hi ha l’establiment d’una taula de vigilància que desenvoluparà els protocols de seguretat i prevenció riscos, a més d’impulsar la investigació del cànnabis i els efectes que té.

A més, el pla preveu que hi hagi un banc de terres perquè els propietaris de finques interessats puguin oferir a l’ajuntament el dret d’ús privatiu i d’explotació, i una borsa de feina.

940 habitants cridats a les urnes

Avui són cridats a votar 940 habitants de Rasquera, i el batlle, Bernat Pellisa, espera que ‘la gent pugui manifestar lliurement el poble que vol tenir en el futur’.

Perquè el projecte que el ple municipal va aprovar el 29 de febrer tiri endavant, haurà de tenir un mínim del 75% dels vots a favor, i en la papereta només hi haurà dues respostes a la pregunta de si estan d’acord amb la iniciativa municipal: sí o no.

En cas que el poble tombi el projecte, Pellisa ja ha anunciat que dimitirà i que es paralitzarà la iniciativa. Pellissa va renunciar al seu partit, ERC, i al seu lloc al Consell Comarcal de Ribera d’Ebre, per tenir així plena llibertat per impulsar el projecte.

Reaccions contraposades

La fiscalia de Tarragona ha obert diligències informatives i analitza si és possible jurídicament aquest projecte. Mentre s’espera l’informe definitiu, el fiscal en cap de Tarragona, Xavier Jou, ja ha avançat que creu que el consum col·lectiu de cànnabis no és delicte si no hi ha riscos per a tercers.

Jou diu que la legalitat depèn que el consum sigui per a un grup reduït, que es realitzi en un lloc tancat, que s’asseguri que les substàncies no les consumeixen persones addictes i que el consum sigui immediat.

El Consell Comarcal, en canvi, no vol el projecte perquè ‘s’allunya dels valors ètics i morals d’una societat que necessita el treball, l’esforç, la constància i la perseverança per sortir de la situació de crisi global que pateix.’

La vice-presidenta del govern, Joana Ortega, va assegurar que no veia que aprovant aquest projecte hi hagués la solució per a la reactivació econòmica i la sortida de la crisi per la poble. El conseller d’Interior, Felip Puig, considera que la iniciativa és de ‘dubtosa legalitat’ i, de fet, els mossos han mantingut la pressió sobre l’ABCDA arrestant-ne fa poc una treballadora, que va quedar en llibertat.
 
I la delegada del govern espanyol, María de les Llanos de Luna, va avançar que sol·licitaria tota la documentació relativa al projecte.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any