La tertúlia proscrita

Commemorant el Dia de la Dona Treballadora, al carrer i a la xarxa

  • Repassem algunes de les principals manifestacions convocades avui al país

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
08.03.2012 - 08:25

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 8 de març és el Dia de la Dona Treballadora, commemorat per primera vegada el 1911. El 19 de març d’aquell any més d’un milió de manifestants van sortir al carrer a Alemanya, Àustria, Dinamarca i Suïssa per a reclamar un seguit de drets per a les dones: dret de treball, dret de vot, dret d’educació, dret d’ocupar càrrecs públics… Des d’aleshores s’ha avançat en molts camps, però la desigualtat no ha desaparegut. Un informe de la UE del 2011 indicava que les dones guanyen, de mitjana, un 17,5% menys que no els homes. La jornada del Dia Internacional de les Dones és commemorada per l’ONU, que enguany la dedica a les dones del món rural, i amb manifestacions a tot el món. 

Manifestacions convocades

A casa nostra, hi ha manifestacions convocades a Alacant (plaça Calvo Sotelo, 19.30), Barcelona (plaça Universitat, 19.00), Castelló (plaça de la Pau, 19.30), Girona (plaça del Vi, 19.00), Palma (plaça d’Espanya, 19.30), Tarragona (Rambla Nova, 12.15, i Estàtua dels Despullats, 19.00) i València (Glorieta, 19.30).

El col·lectiu Feministes Indignades ja es va manifestar ahir al vespre pel centre de Barcelona, i torna a convocar manifestacions i concentracions avui i dissabte.

A banda les manifestacions, s’organitzen aquests dies tot d’actes relacionats amb el Dia de la Dona, com els que s’apleguen en aquesta guia de Dones en Xarxa, i els de caràcter institucional.

Enfortir la dona pagesa

En el Dia de la Dona, l’ONU vol reconèixer enguany el seu paper fonamental i la seva contribució en el món rural. Les dones en aquest àmbit representen una part molt important de les economies tant dels països en desenvolupament com en els desenvolupats, ‘perquè contribueixen al progrés agrícola,milloren  la seguretat alimentària i ajuden a reduir els nivells de pobresa a les seves comunitats’. L’ONU n’ofereix xifres: aquestes dones constitueixen el 43% de la mà d’obra al camp, i que arriba a ser del 70% en alguns indrets.

La desiguatat entre gèneres i l’accés limitat al crèdit, la salut i l’educació, continua explicant l’ONU, són les principals dificultats que afronten les dones rurals. Es calcula, així, que el 60% de les persones amb fam crònica són dones i nenes.

Islàndia, el millor país per a les dones

La revista ‘Newsweek’ ha elaborat un rànquing dels millors i pitjors països per a les dones, partint de cinc grans categories de dades: justícia, salut, educació, economia i política. Al capdamunt de la llista hi ha Islàndia i Suècia, que proposen els màxims drets i la millor qualitat de vida a les dones; i al capdavall, l’Afganistan i el Txad.

Per la seva banda, el diari anglès ‘The Independent’ ha fet una altra classificació, en què es destaca que el millor país per ser dona és Grenlàndia; el millor país per ser una dona dedicada a la política és Ruanda; el millor país per ser mare és Noruega; el país amb més alfabetisme de dones és Lesotho, i el millor país per a les dones per ser caps d’estat és Sri Lanka. Més dades, ací.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any