Se suspèn l’edició crítica de l’Obra Completa de Josep Maria de Sagarra

  • El responsable de 3i4, Eliseu Climent, confirma que s'atura temporalment per dificultats econòmiques

VilaWeb
VilaWeb
Montserrat Serra
12.01.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Eliseu Climent, responsable de l’editorial 3i4, que publica l’edició crítica de l’Obra Completa de Josep Maria de Sagarra, ha confirmat a VilaWeb que l’edició s’havia suspès, si bé tan sols temporalment: ‘Al febrer sortirà el volum número XIX (teatre), ja enllestit, i per a l’any vinent tornarem a cercar ajuts per a continuar la publicació, perquè no tindria sentit que no l’acabéssim, ara que ja és tan avançada.’ La suspensió coincideix amb els cinquanta anys de la mort de Josep Maria de Sagarra (27 de setembre del 1961), la publicació en edició de butxaca de les ‘Memòries‘, i amb un acte d’homenatge institucional, organizat pel Departament de Cultura, que es farà al Palau de la Música el 23 de gener.

VilaWeb s’ha posat en contacte amb el responsable de l’edició crítica, Narcís Garolera, que la porta a terme des de fa més de disset anys. La decisió de suspendre temporalment l’edició crítica per dificultats econòmiques li va arribar per carta. De tothom és sabut que Acció Cultural del País Valencià, de la qual Eliseu Climent és el responsable, es troba avui econòmicament ofegada per les multes milionàries que li ha imposat el govern valencià per les emissions de TV3 al País Valencià. Això, de retop, ha afectat totes les empreses de Climent.

L’edició crítica de l’Obra Completa de Josep Maria de Sagarra constarà de vint-i-cinc volums: cinc de poesia i nou de prosa (ja publicats) i d’onze de teatre (quatre de publicats i un a punt de sortir). El primer volum va aparèixer l’any 1994. En aquell moment hom va preveure uns vint volums d’obra, però Narcís Garolera es va adonar que el teatre era molt més extens que no es donava per fet i que hi hauria uns vint-i-cinc volums.

Segons Garolera, ‘aquests vint-i-cinc volums corresponen a l’obra original catalana de Sagarra, però després n’hi ha cinc o sis més de planificats, que inclouen els textos inèdits: articles que va publicar al diari la Publicitat i a la revista Mirador, i que Sagarra no va incloure als reculls ‘Cafè, copa i puro’ i ‘L’aperitiu’, però que són articles tan bons com els que va seleccionar (n’he rescatat al voltant de quatre-cents, que vaig publicar en dos volums de Quaderns Crema, ‘L’ànima de les coses‘ i ‘El perfum dels dies’). En l’Obra Completa també hi inclourem l’epistolari, les conferències, la crítica teatral…’

‘L’obra d’en Sagarra és tan extensa o més que la d’en Pla, diu Garolera. Sagarra es va dedicar professionalment a la literatura, vivia d’escriure i anava fent. Escrivia un article gairebé diari. També va fer moltíssim teatre (desigual), bona part en vers, amb una facilitat i una gran riquesa lingüística… De poesia, no en va escriure tanta, però té poemes extensíssims, com ‘El comte Arnau’ i el ‘Poema de Montserrat’. Jo crec que Sagarra és l’home de lletres més complet del segle XX de Catalunya. Va tocar tots els gèneres, en vers i en prosa. I ho va fer molt bé per arribar a tothom, per tenir lectors i espectadors.’

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any