La tertúlia proscrita

Oliva Trencada: ‘Som com si n’Eugenio tocàs amb Animal Collective’

  • Entrevista amb el cantant, Pep Toni Ferrer, que interpreta una de les cançons de l'últim disc, 'Perleta negra'

VilaWeb
Bel Zaballa i Jordi Carreño
19.12.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els Oliva Trencada presenten en el seu últim disc unes quantes cançons que tenen el folk i el surrealisme de nexe d’unió, i que s’inspiren en la història d’en Perleta Negra, un pirata que va recollir cançons de la Mediterrani ara recuperades. ‘Ningú no en va fer cas, com sol passar quan tens bona música’, explica a VilaWeb TV el cantant, Pep Toni Ferrer, ‘i, al cap dels anys, com els Goonies a la mallorquina, vam acostar-nos a la costa i vam trobar el tresor: una petita capsa austera plena de cançons’.

 

Pep Toni Ferrer és d’aquells que no acabes de veure si parla de debò o t’aixeca la camisa. Però, darrere aquest aspecte de despreocupació i d’un cert desordre, hi ha una persona, i un grup, coherent i amb les coses clares; també reivindicativa, encara que a primera vista no ho sembli. Per això diu que és ‘com si n’Eugenio tocàs amb Animal Collective’, i després matisa que es belluguen entre Eugenio i els Monty Python i Faemino i Cansado.

Humor i surrealisme com a recurs per a explicar què passa i per a queixar-se’n. Com la cançó ‘Xoriguer mayday’, que interpreta a l’Espai VilaWeb. ‘Qui vulgui entendre el component reivindicatiu, l’entendrà; qui no, no passarà de la part còmica’, diu Ferrer, que resumeix Oliva Trencada dient que és una mena de film ‘d’E. T., sense pressupost, una mica de sèrie B i amb un cert rerefons reivindicatiu’.

‘Fer una versió de na Shakira amb ukelele no sé si és gaire folk’

Realisme surrealista quotidià i còmic embolicat amb una música basada en el folk i ornamentada amb tot d’estils. Una base folk perquè, diu, les cançons parteixen d’una guitarra, una veu i una sobretaula. ‘Ara això del folk és moda, però fer una versió de na Shakira amb ukelele no sé si és gaire folk’, etziba, i esbossa que el seu concepte de folk s’acosta més a fer cançons que ja feien els rebesavis amb la simbomba.

‘Perleta negra’ és el quart àlbum del grup. Entre els seus discos anteriors hi ha cançons pròpies i musicacions de poemes de Joan Brossa i de Maria Antònia Salvà. ‘Pareix una cosa dispersa però en el fons és un pla que tenim per a desbancar la cultura americana’; per tant, volen ‘rompre la dinàmica que fa que la gent escolti abans els grups americans que els d’aquí’. Després d’aquest ‘Perleta Negra’, el grup ja treballa en el pròxim disc, en què musicaran deu poemes de Joan Alcover, però també hi inclouran una peça pròpia dedicada a Alcover, a Bartomeu Fiol i a Alexandre Ballester, finats fa poc.

El disc ja s’ha escoltat força, a dins el país i a fora, indici de normalització de la llengua, segons el cantant, que diu que canta en català perquè té vertigen. L’explicació, al vídeo de VilaWeb.

Enllaços
Array

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any