La tertúlia proscrita

Es mor Sócrates, una llegenda de la democràcia i el futbol brasliers

  • Va impulsar l'anomenada 'democràcia corinthiana', una mena d'assemblearisme democràtic en el Corinthians, i va lluitar per la democràcia i la llibertat al Brasil

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
04.12.2011 - 11:42

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-jugador de la selecció brasilera i del Corinthians dels anys vuitanta, Sócartes, s’ha mort a l’Hospital Israelita Albert Einstein de Sao Paulo. Sócrates va ser un lluitador per la democràcia i contra la dictadura al Brasil (vídeo), impulsor de l’anomenada ‘democràcia corinthiana‘ al seu club, que va ser un exemple d’assemblearisme i autogestió dels jugadors. Va militar al Partit dels Treballadors, on va conèixer el que després seria el president del país, Lula da Silva. Sócrates va abandonar el país després per anar a jugar a la Fiorentina (Itàlia) com a protesta per la manca de llibertat i democràcia.

Una de les decisions que van prendre els jugadors d’aquell equip liderat per ell va ser posar a la samarreta la paraula ‘democràcia’, que donava la volta al país cada cop que feien un gol i alçaven els braços per celebrar-lo.

S’ha mort a conseqüència d’un xoc sèptic d’origen intestinal causat per una bactèria. La llegenda del Corinthians, de 57 anys i pare de sis fills, rebia un tractament de diàlisi en la seva tercera hospitalització pels seus problemes hepàtics provocats pel consum prolongat d’alcohol.

L’estat de salut de l’ex-jugador s’havia agreujat molt els últims mesos. El setembre va passar disset dies a l’hospital, nou dels quals en coma induït, per problemes al fetge.

Sócrates va ser una llegenda del futbol mundial per la seva qualitat i precisió tècnica demostrada en els partits que jugava amb el Corinthians i la selecció brasilera.

El Corinthians guanya la lliga i acomiada Socrates

El Corinthians precisament jugava aquest diumenge el partit clau per a guanyar la lliga brasilera. Ho va fer retent homenatge a Socrates. Abans del partit els jugadors, el cos tècnic i la majoria dels espectadors van formar amb el puny aixecat mentre durava el minut de silenci que la Lliga havia proposat en el seu record.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any