Barroso vol que es prohibeixin els dividends als bancs amb problemes

  • Demana que els bancs recorrin al fons de rescat com a últim recurs

VilaWeb
Redacció
12.10.2011 - 17:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, ha proposat que els bancs que necessitin una injecció de capital no puguin pagar primes ni dividends mentre no solucionin els problemes que tinguin. A més, ha demanat una recapitalització urgent del sistema bancari per evitar el contagi de la crisi del deute i ha proposat avançar a mitjans del 2012 la posada en marxa del fons de rescat permanent.

Ho ha dit avui a Brussel·les en la presentació d’un pla per recuperar la confiança en el sistema financer europeu i la zona euro.

Pel president de la CE la recapitalització ha de fer-se des del sector privat, i només a través dels estats membres o del fons de rescat com a últim recurs. Ha demanat als reguladors estatals que avaluïn les necessitats de capital dels bancs del seu país, i que fixin unes necessitats de capital temporalment significativament altes. I vol que les entitats financeres facin un exercici de transparència i mostrin tota la seva exposició al deute sobirà.

D’acord amb aquests passos, els bancs que necessitin una recapitalització hauran de buscar finançament, primer al sector privat i, si no l’aconsegueixen als mercats, al govern estatal. Com a ‘últim recurs’, podran optar pel fons de rescat.

‘Els bancs que no tenen el capital adequat han de presentar i després implementar plans per tenir-lo el més aviat possible. I fins que ho hagin fet, el seu supervisor nacional els haurà d’impedir pagar dividends i primes’, ha explicat Barroso

En els darrers tres anys s’han fet “grans esforços” destinats a reforçar el sistema bancari, ha dit Barroso, que ha afegit que “tot això encara no és suficient” per frenar la “incertesa” i la “volatilitat” en el sector. Barroso ha demanat “una estratègia coordinada per reforçar el sistema bancari” entre els estats membres, l’Autoritat Bancària Europea (EBA), el Banc Central Europeu (BCE) i la Comissió.

“Per retornar la confiança hem de solucionar el problema del deute sobirà, i només es pot fer amb un pla coherent”, ha assegurat Barroso. “Hem de reforçar els bancs perquè, de fet, aquests dos temes -el contagi del deute sobirà i la crisi dels bancs- estan, ens agradi o no, vinculats”, ha afegit.

El ‘full de ruta’ de Barroso, que també inclou plans per prendre “accions decisives a Grècia” i reforçar la governança econòmica a l’Eurozona, s’hauran de debatre i aprovar a la reunió de caps d’estat i de govern prevista a Brussel·les pel proper 23 d’octubre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any