Esquerra busca ocupar ‘un lloc central’ en la política catalana

  • 'Entre l'esquerra i el país, l'aposta és pel país', ha dit el coordinadora de la ponència política, aprovada per àmplia majoria

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
01.10.2011 - 17:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El congrés d’Esquerra ha aprovat per àmplia majoria (el 96,6% dels vots) la ponència política (pdf), el full de ruta a seguir per la nova direcció fins el congrés de 2015. El text recull la voluntat del partit d’ocupar un ‘lloc central’ en la política catalana, i no fixa la independència com a objectiu per als propers quatre anys sinó que se centra en les negociacions pel concert econòmic.

El coordinador de la ponència, Isaac Albert, ha explicat que, si cal escollir entre l’esquerra i la dreta, el partit ha de mantenir els plantejaments d’esquerres però si l’elecció és entre l’esquerra i el país, l’aposta és pel país. ‘El marc referencial és el país i hem de ser al costat del govern quan toqui’, ha defensat Albert.

Després del convuls congrés del 2008, el d’avui és molt més plàcid. De fet, la majoria de les esmenes presentades a la ponència política s’han acabat transaccionant i incorporant al text després de la negociació. Isaac Albert ha dit que el partit havia de defensar els valors històrics del republicanisme, però que també calien canvis: ‘Cal una nova manera de fer política més relacional i consensual’.

En aquest sentit, ha defensat que ERC ocupi ‘un lloc central en la política catalana’, i no amaga la voluntat d’estar al costat del govern en un moment com l’actual. ‘Qui decideix en aquest moment és CiU. El tomb que fem no és a la dreta perquè som un partit nacionalment català i socialment d’esquerres, però hem d’estar amb el govern del país en els moments complicats’.

Puigcercós deixa la presidència donant suport ‘a la nova Esquerra que ara comença’

Joan Puigercós s’ha acomiadat de la militància com a president d’Esquerra, durant el 26è congrés del partit, amb un discurs en què ha donat suport a la direcció d’aquesta ‘nova Esquerra Republicana que ara comença’. Puigercós ha defensat el seu llegat i ha justificat la participació d’ERC als governs tripartit, tot i reconèixer que aquestes decisions havien comportat incomprensió entre els militants.

‘Cal retornar a la gent, connectar-hi de nou’, ha dit Puigercós, que ha fet autocrítica i ha apostat per enterrar els personalismes. Ha dit que les divisions internes havien estat perjudicials i que la dinàmica de famílies havia costat molt car al partit.

Més enllà de l’oposició al tripartit, les divisions i els personalismes, Puigercós considera que hi ha altres causes de les derrotes electorals del partit aquests últims anys: la desmobilització de l’electoral d’esquerres i la fragmentació de l’independentisme. Tot i aquesta fragmentació, ha descartat que la prioritat d’ERC sigui fer coalicions amb SI o Reagrupament, perquè ‘la unitat per la unitat’ no serveixen per a res. 

Sobre l’acostament de la nova direcció del partit amb CiU, Puigercós ha afirmat: ‘El nostre electoral és a l’esquerra, però entre l’esquerra i Catalunya, a vegades és amb Catalunya’. Finalment, s’ha acomiadat afirmat: ‘Ha estat un honor servir el partit’, i ha afegit que a partir d’ara es posava al servei de la nova direcció d’Esquerra. En aquest sentit, ha volgut destacar la ‘importància d’aquest congrés, en què comença una nova Esquerra Republicana’.

Per la seva banda, el secretari general sortint, Joan Ridao, s’ha acomiadat amb un ‘fins aviat’. Ha insistit en la seva confiança en la nova executiva, i ha dit que sempre serviria el partit. En la mateixa línia que Puigcercós, ha fet referència a la divisió interna que ha patit el partit els darrers anys. ‘Sigueu conscients que no hi ha més marge per a la confrontació pública dels dirigents’, ha afirmat.

Nova direcció

El president electe d’Esquerra, Oriol Junqueras, pren avui possessió formal, juntament amb Marta Rovira, nova secretària general, i deixa enrere una etapa del partit marcada per l’aposta pels dos governs tripartits. Així, el congrés tanca una etapa de poc més de tres anys amb Puigcercós i Ridao al capdavant del partit. A diferència de l’últim congrés celebrat el juny del 2008, que va tenir quatre candidatures diferents, aquesta vegada s’arriba a la cita sense conflictes interns i amb els membres de la nova direcció ja consensuats. Per tant, tot fa pensar que serà un congrés tranquil i sense grans sorpreses que farà balanç de la presidència de Puigcercós però, sobretot, marcarà un nou full de ruta del partit.

A més de la proclamació dels resultats de les eleccions internes a la presidència, la secretaria general i la candidatura de les eleccions espanyoles del 17 de setembre, el congrés elegeix els membres de l’executiva nacional i del consell nacional. La nova direcció tindrà com a pilars forts a Lluís Salvadó, secretari general adjunt, Jordi Solé, vice-secretari general de política internacional, Ester Capella, vice-secretària general d’acció política i dona, Eduard López, vice-secretari general de coordinació interna i territori, i Oriol Amorós, vice-secretari general de comunicació i estratègia.

La llista completa dels candidats a formar part de la direcció del partit és formada per Lluís Salvadó, a la secretaria general adjunta; Jordi Solé, vice-secretaria general de política internacional i relacions institucionals; Elisabet Nebrera, secretaria nacional de política internacional; Jordi Fàbrega, secretaria nacional d’entorn; Lluís Pérez, secretaria nacional d’innovació política; Ester Capella, vice-secretaria general d’acció política i dona; Ricard Martínez, secretaria nacional de política territorial; Pere Culell, secretaria nacional de política social i ciutadania; Albert Castellanos, secretaria nacional de política econòmica i treball; Maria Mercè Roca, secretaria nacional de política cultural i educació; Eduard López, vice-secretaria general de coordinació interna i territori; Marc Sanglas, secretaria nacional de política municipal; Josep Carrapiço, secretaria nacional d’organització; Jordi Roig, secretaria nacional de finances i administració; Oriol Amorós, vice-secretaria general de comunicació i estratègia; Guillem Clapés, secretaria nacional d’imatge i comunicació; Meius Ferrés, secretaria nacional de partit en xarxa; i Cesc Iglesias, secretaria nacional d’estratègia i anàlisi electoral.

El congrés, que és previst que es faci entre les 9 del matí i fins a les 12 de la nit, es fa a l’Auditori de Girona i s’hi han inscrit més de dos mil dos-cents militants.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any