Els partits sense representació contra la reforma de la llei electoral espanyola

  • La llei dificulta seriosament que es puguin presentar a les eleccions del 20 de novembre coalicions i partits com Compromís, PSM o Solidaritat

VilaWeb
Redacció
09.08.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La reforma de la llei electoral, aprovada al gener amb els vots de PSOE i PP i amb el suport de CiU i PNB, dificulta seriosament que es puguin presentar a les eleccions espanyoles del mes de novembre coalicions i partits sense representació al congrés espanyol. Pel portaveu de Compromís a les corts, Enric Morera, la reforma és antidemocràtica. Pel secretari de relacions polítiques del Partit Socialista de Mallorca – Entesa Nacionalista, Magí Moranta, la modificació electoral és negativa. I per Toni Strubell, diputat de Solidaritat al parlament, ‘és una restricció més de les opcions democràtiques’.

La reforma inclou una modificació sorprenent de l’article 169, que ha passat gairebé desapercebuda. A l’apartat 3 diu: ‘Els partits, federacions o coalicions que no hagin obtingut representació en cap de les cambres en la convocatòria anterior necessitaran les signatures d’almenys un 0,1% dels electors inscrits al cens electoral de la circumscripció per la qual es vulguin presentar. Cap elector no podrà prestar la signatura a més d’una candidatura’.

‘És un pas més en l’estratègia del PP-PSOE contra el pluralisme i de blindar els privilegis propis’, diu Enric Morera. I recorda que la gent de Compromís sap de què parla perquè històricament ha estat ‘discriminada per les lleis electorals, de primer amb la barrera del 5% i després amb alguns intents dels governs del PP de canviar la llei electoral amb la finalitat de barrar-nos el pas’.

‘Els partits i coalicions amb manco estructura tindran un denou seriós’, observa Magí Moranta, i deplora que la junta electoral no hagi explicat encara com s’haurà de fer el procés, o que entre la convocatòria i la realització de les eleccions no hi hagi sinó cinquanta-quatre dies, que són molt pocs, fet que complicarà la situació als partits més petits: ‘És un element que no ajuda la democràcia’. Segons ell, aquesta modificació va sorprendre la coalició: ‘De les moltes opcions que es discutien de feia anys per millorar la llei electoral, aquesta no havia sortit mai i va passar molt desapercebuda. De fet, com que teníem el cap posat en les eleccions autonòmiques aquest ‘detall’ ens va passar per alt i no el vam veure fins després.’ I creu que afectarà ‘els moviments emergents i els partits polítics nous sense estructura definida’.

Quant a Toni Strubell, opina que ‘és una restricció més de les opcions democràtiques, un obstacle més a la voluntat sobirana del poble i una mala notícia per a la democràcia, perquè confirma l’autisme dels partits polítics majoritaris’. Aquesta modificació ‘contrasta radicalment amb les reivindicacions que sorgeixen del carrer’, rebla. A més, recalca, el poc relleu de la modificació és ‘una de les pràctiques antidemocràtiques que es fan servir per afermar aquesta dictadura dels partits grans. Tot plegat contribuirà encara més a la desafecció popular’.

Solidaritat no té pensat de presentar-se als comicis espanyols del 20 de novembre; en realitat, alguns dels seus dirigents van signar, fa unes poques setmanes, una carta per a promoure’n l’abstenció. Però sí que tenen intenció de presentar-s’hi tant Compromís com el PSM.

Sense candidat encara, però amb la marca Coalició Compromís

Enric Morera manifesta que, malgrat les traves, Compromís mirarà de recollir les signatures necessàries per a presentar-se a les eleccions del 20 de novembre i que, en tot cas, s’hi presentarà amb el mateix nom amb què es va presentar a les autonòmiques: Coalició Compromís. Darrerament la coalició havia considerat fins i tot la possibilitat de concórrer-hi juntament amb Equo, la proposta ecologista del president espanyol de Greenpeace. Aquesta idea, que Iniciativa del País Valencià, membre de Compromís, veia amb bons ulls, no satisfeia el Bloc.

‘Nosaltres hem d’anar a Madrid per projectar l’efecte Compromís, en positiu, a l’estat espanyol, i per portar d’una vegada el valencianisme al congrés’, sosté Morera. Tot amb tot, no descarta que hi hagi més converses amb Equo per a avaluar les possibilitats de col·laboració. Però, si de cas, no serà fins que no comenci l’elecció del candidat i que no es defineixin les llistes electorals.

Quant a les vuit-centes signatures que el PSM necessita per a poder-se presentar, Moranta té la plena seguretat de poder-les aconseguir. De fet, miraran de ‘positivar la recollida i d’integrar-la al procés de campanya electoral’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any