Bankia surt a borsa entre els dubtes dels inversors

  • L'entitat ha rebaixat els títols un 15% per intentar seduir inversors reticents

VilaWeb
Redacció
20.07.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’entitat bancària Bankia, formada per BancaixaCaixa Laietania i cinc entitats espanyoles, entrarà avui en borsa. Tot i aprovar les proves d’estrès de la setmana passada, a Bankia se li fa difícil convèncer inversors, sobretot els institucionals. Dilluns al vespre, l’entitat va enviar un comunicat a la CNMV, en què confirmava la reducció del preu fins a 3,75 euros per cada acció. La justificació d’aquesta rebaixa, que hauria d’atraure més compradors, va ser que calia situar el preu de Bankia a l’alçada dels altres bancs en borsa, que aquest mes ha baixat entre un 10% i un 15%.

El nou preu de l’entitat presidida per Rodrigo Rato comporta un descompte del 60% del valor comptable. A Bankia tenen l’objectiu de captar uns 3.400 milions amb d’una ampliació de capital a través de la qual s’articula l’estrena de l’entitat en borsa. 

Bankia es desprendrà, com a màxim, del 49,99% del seu capital. Si arribés al 50% s’hauria de convertir en fundació. El 60% de les accions quedarà en mans de petits clients aconseguits a través de la xarxa d’oficines. L’altre 40% correspon als inversors institucionals, que coloquen més de 150.000 euros. Aquests últims han estat els més difícils de convèncer. José Luiz Rodriguez Zapatero, president del govern espanyol, va reconèixer que Bankia és una entitat sistèmica, és a dir, que els resultats que obtingui poden afectar tot el sistema econòmic espanyol. Si no hagués aconseguit entrar a borsa, l’economia peninsular s’hauria vist molt afectada. 

L’analista d’IPOX, Josef Schuster, va parlar de Bankia a Bloomberg: ‘Es requereixen molts incentius per convèncer els inversors d’aportar una sortirda a borsa a Espanya en l’actual conjuntura de la crisi de deute sobirà’.

El Banc d’Espanya va determinar les entitats financeres que havien de fer un pla de recapitalització, entre les quals hi ha Bankia, UnnimMare Nostrum iCatalunya Caixa. Aquesta última, presidida per Adolf Todó, demanarà els 1.718 milions que necessita per a cobrir el 10% de capital propi al FROB, que controlarà un 49% de Catalunya Banc. Més tard, preveu de col·locar aquesta quantitat entre inversors privats i borsa.

Caixa Penedès i Sa Nostra, implicades en el projecte Mare Nostrum, necessiten 637 milions, i confien obtenir-los sortint a borsa.

Les entitats cotitzades han de tenir, doncs, una solvència del 8% del capital, un percentatge que puja al 10% per a les entitats que no cotitzin, les que superin el 20% de finançament majorista i que no hagin col·locat almenys un 20% de les accions a tercers. El Banc d’Espanya els concedeix temps fins al setembre; però, les que hagin de sortir a borsa tenen temps fins al primer trimestre de l’any vinent.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any