La tertúlia proscrita

El Japó se centra en la recuperació, al cap d’un mes del terratrèmol

  • Alerta per tsunami a causa d'un nou terratrèmol de 7,1 graus · El tsunami de fa un mes, que va afectar la costa nord-oriental, ha causat quasi trenta mil víctimes, entre morts i desapareguts · El govern amplia la zona d'evacuació al voltant de la central nuclear de Fukushima

VilaWeb
Redacció
11.04.2011 - 02:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un sisme submarí de nou graus de l’escala de Richter va sotraguejar, avui fa un mes, la costa nord-oriental del Japó. El sisme, i sobretot el tsunami que va seguir-lo, va desfermar una tragèdia colossal a molts indrets de la costa (fotos). Molts municipis van desaparèixer del mapa i, encara amb xifres provisionals, hi van perdre la vida tretze mil persones. Quinze mil més consten com a desaparegudes. Avui mateix hi ha hagut un nou terratrèmol a la zona, de 7,1 graus, i les autoritats han decretat l’alerta per tsunami. Els terratrèmols i rèpliques s’han succeït aquestes últimes setmanes al nord-est del Japó.

Mentrestant, un mes després de la catàstrofe el govern ha començat a endegar la construcció d’un primer grup de setanta mil habitatges al nord-est, on cent cinquanta mil persones ocupen ara centres d’acollida. En la segona visita sobre el terreny, el primer ministre Naoto Kan va prometre ahir als habitants del port d’Ishinomaki que el govern no els abandonaria: ‘El govern treballarà amb totes les forces amb vosaltres.’

Crisi nuclear

El sisme i tsunami de l’11 de març va afectar de ple la central nuclear de Fukushima. A quatre reactors, de sis, mancats de refrigeració, s’hi produïren explosions i fuites. Des d’aleshores, un equip d’enginyers de la companyia gestora de la instal·lació, Tepco, treballa en condicions extremes per evitar la fusió del nucli, d’una banda, i fuites a l’aire i a mar, d’una altra. La crítica situació de la central ha empès les autoritats a evacuar la població de l’entorn dellà un radi de vint quilòmetres. Avui mateix, el secretari del gabinet de la presidència, Yukio Edano, ha admès que s’ampliarà el perímetre de seguretat més enllà dels vint quilòmetres, per a incloure-hi ciutats i pobles que han acumulat alts nivells de radiació. ‘No cal evacuar-les immediatament’, ha afegit, tot i que ha dit que s’hauria de fer en el termini d’un mes.

Ahir al matí disset mil manifestants van demanar a Tòquio que s’aturessin les centrals nuclears i que es desenvolupessin energies renovables al Japó.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any