La festa major de Sant Joan durarà quatre dies

  • L'alcalde considera que, en any de Decennals, "cal canviar el model de la festa major" · La comissió organitzadora dels concerts assegura que Batet condiciona el pressupost a la contractació dels grups que ell proposa

VilaWeb
Redacció
26.03.2011 - 20:11

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Segons va explicar l’alcalde de Valls, Albert Batet, en el ple celebrat aquest divendres, es reduiran a la meitat els dies de festa major. L’explicació va sorgir arran d’una pregunta del regidor de la CUP, Gerard Nogués, sobre el pressupost per a la festa major. Tot i que no es va fer públic un pressupost que, segons sembla, no està tancat, l’alcalde sí que va avançar alguns detalls de la festa.

La festa de Sant Joan de l’any passat es va allargar durant vuit dies, i enguany en seran aproximadament quatre. Segons Batet, seran quatres dies “intensos, amb esperit candeler”. De fet, i tal com ja havia avançat en les valoracions de les Decennals, alguns dels actes de les festes de la Candela podrien passar a formar part del programa d’actes de la festa major. Segons declaracions de la CUP, les Festes Decennals es regeixen amb un pressupost propi gestionat per la seva fundació, de manera que aquesta despesa excepcional no afecta el pressupost de la festa major ni de la programació cultural estable.

El grup que encapçalarà la cartellera de concerts serà probablement Manel, el segon disc del qual ha esdevingut número 1 de vendes a l’estat. Aquest grup ha estat proposat per l’Ajuntament a la comissió de joves, juntament amb el grup Delinqüentes. Tal com es va desprendre de les seves paraules, hi ha hagut una certa tensió entre la comissió i l’Ajuntament. Albert Batet va explicar al ple que a la comissió “no li va interessar” la contractació del grup Delinqüentes. Segons va manifestar l’alcalde, la comissió volia saber “quants diners hi ha per gastar-los com volguessin”, cosa que l’alcalde no va trobar bé apel·lant a la “coresponsabilitat”.

La comissió denuncia la forma de treballar de Batet

Segons declaracions de la comissió voluntària que organitza els concerts de les veles de Sant Joan, “enguany Batet ha canviat les regles del joc”. Si bé cada any la comissió tenia un pressupost per contractar les actuacions musicals, aquest cop Batet s’ha limitat a oferir una proposta que la comissió havia d’acceptar o rebutjar. Batet els va anunciar que el grup Manel ja estava contractat i volia que acceptessin el grup Delinqüentes; la comissió considera que així queden anul·lades les seves funcions, perquè Batet encara no ha concretat un pressupost per a la comissió. Els joves consideren que pagar 24.000 euros pel grup Delinqüentes no és un preu raonable tenint en compte que les quatre nits de concerts del 2010 van valdre 27.000 euros. La comissió denuncia que l’alcalde només compta amb els 24.000 euros en el cas que es contracti Delinqüentes. Si no és així, els va advertir que no comptarien amb aquests diners per organitzar les nits de concerts. Segons declaracions de la comissió, l’alcalde no va els va voler dir qui era enguany l’empresa o persona contractant dels grups perquè segons ell ho desconeixia.

La comissió també declara que Batet els va dir que només buscaria patrocinadors privats en el cas de la contractació del grup Delinqüentes, però no per a la proposta de grups de la comissió, al·legant al poc reconeixement d’aquests.

Actualment la comissió resta pendent de saber el pressupost amb el qual compta per organitzar les dues nits de concerts que manquen, a banda de la nit de Manel. La comissió demana a l’alcalde respecte per la seva tasca, ja que consideren que Batet ha volgut protagonitzar la feina per la qual aquesta comissió va ser creada.

 

Els passos d’un canvi de model

Les interferències del govern municipal a la tasca organitzadora de la comissió dels concerts de Sant Joan ja va començar el 2009 amb la imposició del grup Lax’n’busto i va seguir el 2010 amb la contractació unilateral de La Pegatina i Els Pets. La comissió no es mostra contrària al diàleg amb el govern i que aquest defensi les seves propostes a la comissió, però considera que hi ha una voluntat d’eliminar la cogestió del pressupost de les festes i la participació ciutadana en general. Davant de les acusacions de manca de representativitat de la comissió, aquesta considera que això és culpa d’aquestes pressions i ingerències de l’Ajuntament i al fet que aquest no promocioni la participació a les comissions. També fan una crida a la participació de persones i entitats amb l’objectiu que esdevingui un òrgan representatiu.

 

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any