El país celebra el Dia Internacional del Teatre

  • El manifest de la ugandesa Jessica Kaahwa es llegirà als teatres d'arreu

VilaWeb
Redacció
27.03.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui se celebra el Dia Internacional del Teatre i arreu del país hi ha actes que ho commemoren. En tots els casos es llegirà el manifest que ha escrit Jessica Kaahwa, la ugandesa amb una llarga trajectòria en el món de la comunicació i el teatre.

A Menorca la celebració es va avançar, ahir es va estrenar a l’illa ‘Maria?‘ de Marta Barceló, una obra que explica la història de l’àvia de l’autora que va patir alzheimer els últims anys de vida.

Però la majoria de ciutats ho celebraran avui i inclouran la lectura del manifest de Kaahwa. És el cas de Barcelona, ja que l’acte central, organitzat per l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya, serà a la una del migdia, davant de la façana del Teatre Arnau, a la plaça Raquel Meller de Barcelona i el manifest el llegirà l’actriu Anna Lizaran. També es podrà gaudir d’algunes representacions, com ara el monòleg ‘La gana’ a càrrec de Joan Pera, o l’escenificació d’Enric Majó d’un fragment de ‘Paral·lel’.

Dos alumnes de l’Escola Superior d’Art Dramàtic de les Illes Balears, Paloma Navarro i Antoni Lluís Reyes, seran els encarregats de llegir el missatge internacional al Teatre Principal de Palma a les set de la tarda. Tot just després, la companyia Ur Teatro representarà ‘Somni d’una nit d’estiu’ de William Shakespeare, una obra que recupera més de quinze anys després d’estrenar-la.

A l’Alcoi, la companyia La Cazuela portarà al Teatre Principal la primera escena de ‘Lisístrata’ d’Aristòfanes de la versió de Ximo Llorens. A més del manifest internacional, l’acte es clourà amb la lectura d’un text de Fernando Andrés Anduix.

Dilluns encara hi haurà actes en motiu del dia del Teatre, com ara l’entrega de premis de l’Associació d’actors professionals valencians al Teatre Talia de Valencia. Ja se sap que s’atorgarà un premi especial a l’obra ‘Zero responsables‘, l’arriscat homenatge a les víctimes de l’accident del metro, així com als actors Vicky Peña i Joan Gadea. La resta de guardonats no se sabran fins a la nit mateixa. També dilluns a la vesprada, al Teatre Romea de Barcelona l’escriptor i crític literari Pere Gimferrer protagonitzarà la conferència ‘Teatre, imatge, paraula’.

El Dia Internacional del Teatre, creat el 1961 per l’Institut Internacional del Teatre (ITI), se celebra cada any el 27 de març per part dels centres nacionals de l’ITI i de la comunitat internacional del teatre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any