Una copa en memòria de Ramon Barnils

  • Avui es farà un aplec a l'Horiginal per recordar-lo, en ocasió del desè aniversari de la seva mort

VilaWeb
Redacció
17.03.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Dilluns va fer deu anys que el periodista Ramon Barnils es va morir, i avui es farà un aplec informal, obert a tothom, per a brindar en memòria seva. L’ha organitzat el Grup de Periodistes Ramon Barnils, i serà a les nou del vespre al bar l’Horiginal de Barcelona. Hi parlaran Joan Vila, president del grup; Núria Barnils, periodista i neboda de Ramon Barnils; Assumpció Maresma, periodista i editora de VilaWeb; i l’ex-conseller i professor de la UAB, Joan Manuel Tresserras.

L’acte també servirà per presentar en públic la renovada web de Mèdia.cat, l’Observatori crític de mitjans del Grup Barnils. Amb la copa d’avui es tancarà una setmana de record al periodista, símbol d’independència, criteri propi, qualitat, rigor, honestedat i servei al país. Aquests últims dies Barnils ha reviscut a la xarxa, als blocs, a Twitter i a Facebook, i en alguns mitjans de comunicació.

Trajectòria

Ramon Barnils va treballar als diaris Tele/eXprés, El Correo Catalán, Avui, La Vanguardia i El Mundo, i als setmanaris Amb Potes Rosses, el Món, Ajoblanco i el Temps. També va treballar a les agències de notícies Europa Press i Agència EFE , on va impulsar el primer servei de notícies en català, els anys 80.

A la ràdio va desenvolupar la tasca més coneguda del gran públic. Va ser a Catalunya Ràdio des del naixement de l’emissora i va intervenir en programes de gran audiència, que van marcar una època radiofònica: ‘El lloro, el moro, el mico i el senyor de Puerto Rico’, i ‘El mínim esforç’, que presentava al costat de Quim Monzó i Jordi Vendrell (la Mercantil Radiofònica). També va ser a les tertúlies d’actualitat política ‘L’Orquestra’ i ‘Postres de músic’ i, ocasionalment, a ‘L’Internauta’.

Defensor de la independència professional i del periodisme crític, va ser professor de periodisme a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona entre 1976 i 1985, i va exercir un mestratge decisiu en una àmplia generació de periodistes.

Va publicar uns quants llibres, entre els quals ‘La torna de la torna. Salvador Puig Antich i el MIL’, redactat amb un grup de periodistes joves que ell dirigia, i publicat sota el pseudònim col·lectiu Carlota Tolosa. També va escriure una ‘Història crítica del Futbol Club Barcelona (1899-1999)’ i va traduir al català llibres de Roald Dahl i de Robert Graves.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any