L’èxit de les manifestacions acorrala encara més Mubàrak

  • Els Estats Units pressionen l'exèrcit per cercar una sortida a la crisi mentre Europa no reacciona

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
04.02.2011 - 13:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’èxit de l’enèsima manifestació avui al Caire acorrala encara més el dictador Hosni Mubàrak, que es resisteix a abandonar el poder. Desenes de milers d’opositors al règim s’apleguen al voltant de la plaça Tahrir del Caire, on hi ha una important presència militar, per participar en una altra jornada de protesta, el ‘Dia de la sortida’, tal com l’han batejat. La manifestació té previst avançar cap al palau presidencial, on hi ha desenes de furgonetes de la policia que l’acordonen. El conflicte egipci viu moments de gran tensió; anit hi ha hagut topades esporàdiques entre opositors i defensors de Mubàrak i s’han sentit trets.

Els Estats Units critiquen el comportament del govern egipci

La Casa Blanca va criticar ahir la violència desencadenada al Caire per boca del seu portaveu, Robert Gibbs, el qual va asseverar que el moment del canvi ja havia arribat a Egipte: ‘La transició ha de començar ara, i ara significa ara.’ Gibbs va manfiestar que els Estats Units observaven els esdeveniments d’Egipte i que es preparaven ‘per a moltes possibles situacions’. I a un periodista que li havia demanat si Washington considerava Mubàrak un dictador, li va respondre: ‘L’administració creu que el president Mubàrak té una oportunitat de demostrar al món què és començant la transició que el país necessita tan desesperadament.’

El ministre de defensa Egipci, Mohamed Tantawi, ha anat al matí a la plaça, acompanyat de comandaments militars, per expressar que tenen la situació sota control. L’exèrcit ha acordonat la zona, i ha imposat controls estrictes per a poder accedir a la plaça. Els Estats Units pressionen l’exèrcit per trobar una sortida no violenta, però de moment l’exèrcit s’ha limitat a militaritzar la zona i a fer algunes detencions.

Mubàrak s’aferra al càrrec

En una entrevista a la cadena americana ABC, Mubàrak va declarar que estava cansat del càrrec i que voldria dimitir, però que no podia fer-ho: ‘Si dimiteixo ara, hi haurà caos.’

El nou vice-president egipci, Omar Suleiman, va convidar ahir l’oposició islamista, els Germans Musulmans, i als altres grups opositors a negociar amb el govern una sortida del conflicte. Però, mentrestant, els esbirros de Mubàrak continuaven atacant els manifestants concentrats a la plaça de Tahrir del Caire. El Ministeri de Sanitat egipci reconeixia ahir que ja hi havia dotze morts i 1.200 ferits. L’exèrcit va fer una intervenció per aturar els partidaris del president egipci que havien començat a atacar a cops de roc els manifestants que fa una setmana que surten al carrer.

En una entrevista amb la televisió egípcia, Suleiman va dir que Mubàrak havia complert les demandes dels egipcis i que ja havia dit que no es tornaria a presentar a les pròximes eleccions, que es faran el mes d’agost o de setembre. També va dir que el fill de Mubàrak, Gamal, no s’hi presentaria ni ell mateix tampoc.

Suleiman, ex-cap del servei d’intel·ligència i ara vice-president, va dir que Mubàrak continuava al poder perquè encara falten dos-cents dies per a les eleccions i que fins aleshores s’havien de fer unes quantes reformes constitucionals i judicials, que volen temps.

El primer ministre egipci, Ahmed Shafiq, ja havia fet saber que Mubàrak no deixaria el govern, i havia manifestat que considerava inacceptable que ‘els estrangers’ diguessin a Egipte què havia de fer. Això sí, va demanar perdó per la violència contra els manifestants i va anunciar que investigaria les morts que hi ha hagut.

Mentrestant, la fiscalia general d’Egipte va prohibir tots els viatges a l’estranger i va congelar els comptes d’uns quants ministres del govern anterior i d’antics dirigents del partit governamental.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any