Corea del Sud qualifica l’atac nord-coreà de ‘provocació militar’

  • Dos soldats sud-coreans han mort · L'exèrcit de Corea del Sud respon l'atac amb foc d'artilleria disparant míssils contra territori nord-coreà

VilaWeb
Redacció
23.11.2010 - 12:23

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Ministeri sud-coreà de Defensa ha denunciat que l’atac de Corea del Nord d’avui havia estat ‘intencionat i planificat’ i que suposava una clara violació de l’armistici entre les dues Corees. Així, ho ha qualificat de de ‘clara provocació militar’ i ha advertit que respondria de manera severa si es repetia. Corea del Nord ha disparat aquesta matinada desenes de míssils contra l’illa sud-coreana de Yeonpyeong, i l’exèrcit de Corea del Sud ha respost disparant contra territori nord-coreà. x

Alguns testimonis que citen mitjans de Corea del Sud asseguren que l’atac nord-coreà ha causat incendis en desenes d’edificis. El govern de Seül ha informat que hi havia dos soldats morts i una desena de ferits.

Seül adverteix Corea del Nord que respondrà de manera severa si es repetix un atac similar; en canvi, Pyongyang acusa els sud-coreans de ser els primers en disparar i es defensa dient que es va veure obligada a respondre bombardejant k’illa de Yeinpyeong. ‘Malgrat les nostres advertències reiterades, Corea del Sud va disparar desenes de projectils des de la una de la tarda, i immediatament van efectuar una acció militar enèrgica’, ha dit el govern de Pyongyang. En aquest sentit, l’exèrcit de Corea del Sud ha admès que es trobava fent assaigs balístics des de l’illa abans del bombardeig, però que havia disparat cap a l’oest i no cap al nord.

Corea del Sud ha advertit que està disposada a aplicar una resposta més forta que la que ha fet fins ara si continuen les provocacions de Corea del Nord, per bé que el president del país, Lee Myung-bak, ha dit que vol evitar que l’incident escali cap a un conflicte més gran.

A l’illa afectada, a la costa oest de la península coreana, a prop d’una frontera marítima disputada entre els dos països, fonts testimonials asseguren que bona part dels residents han estat evacuats. Un avió de combat sud-coreà s’ha desplaçat cap a la zona afectada després del bombardeig. L’incident es produeix just quan un enviat dels Estats Units viatja a la regió després que s’hagi fet públic que Corea del Nord tira endavant un suposat programa d’enriquiment d’urani que li permetria fabricar material per a armes atòmiques.

Condemna dels EUA i Rússia

Els Estats Units ja han condemnat l’atac i han demanat a Corea del Nord ‘que posi fi a la seva acció bel·ligerant’, segons un comunicat de la Casa Blanca. El ministre d’Afers Estrangers rus, Segei Lavrov, també ha condemnat l’atac i ha demanat que els responsables assumeixin la responsabilitat. ‘Han de cessar de manera immediata els atacs, som davant d’un perill colossal que hem d’evitar’. Per la seva banda, el govern xinès s’ha mostrat preocupat per l’incident i ha instat les dues parts a actuar a favor de ‘la pau i l’estabilitat en la península coreana’.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any