Xavier Trias i el retorn, inquietant, de la vella Convergència

  • Barcelona necessita urgentment un canvi. Però un canvi, per definició, no pot limitar-se a tornar a una època passada

VilaWeb
Xavier Trias durant la presentació de la seua candidatura, ahir a Barcelona (fotografia: Enric Fontcuberta).

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Finalment Xavier Trias ha confirmat que seria candidat a la batllia de Barcelona. Candidat per Junts, encara que, si hem de fer cas de les seues primeres explicacions, molt poc candidat de Junts, o tan dissimuladament com puga candidat de Junts –Josep Rexach ho explica bé en aquesta crònica.

És evident que la seua presència en la cursa electoral ja és per si un revulsiu en una ciutat cada dia més entristida i crispada. Una Barcelona que és ara mateix una ciutat sense rumb, un desastre que reclama a crits un canvi urgent. Segons que sembla, ell està convençut que és l’únic candidat que es pot presentar com a anti-Colau, de manera que assumeix un paper que va més enllà de les sigles del seu partit.

Per a ell és una prioritat, sobretot, acostar el PDECat al seu projecte, perquè tot fa pensar que assistirem a unes eleccions molt renyides en què cada vot comptarà i perquè els drets electorals de l’espai que era convergent els té el PDECat, pel que fa a les municipals de Barcelona. I, de la mateixa manera, i per raons molt semblants, Trias ja ha fet des del primer minut una crida als votants descontents del PSC i d’Esquerra perquè el voten a ell, no necessàriament a Junts. En aquest intent de presentar-se com a transgressor i transversal ha arribat al punt, un pèl esperpèntic, de no descartar acords amb el PP, i ha explicat que a ell, quan era batlle, el PP sempre l’havia tractat bé.

L’estratègia és, doncs, nítida: Trias es posa al mig del ring i desafia Ada Colau intentant que Collboni i Maragall resten en un segon pla. El temps dirà si així pot capgirar les enquestes, però és clar que si Junts volia tenir un candidat competitiu amb possibilitats fins i tot de guanyar aquest és Xavier Trias. La qüestió, tanmateix, és quin preu estan disposats a pagar per tenir-lo.

I ho dic perquè en els primers compassos visibles de la maniobra allò que crida més l’atenció és el retorn descarat de la vella Convergència. Trias mateix ahir se’n va declarar orgullós i va arribar a dir que CDC no s’hauria hagut de dissoldre mai. Que el PSOE i el PP també han tingut problemes (de corrupció, això no ho va dir ell) i no s’han dissolt. Un argument –diguem-ho tot– una mica coix i interessat. Convergència no es va dissoldre tan sols pels problemes de corrupció, sinó també perquè el procés independentista la va arrossegar, com a molts més partits. I, en relació amb això, sobta l’estudiat allunyament que el candidat fa respecte de la independència. Amb l’excusa, certa però excusa, que les eleccions locals no tenen res a veure amb les nacionals, Trias juga a l’ambigüitat i per tant els votants es poden trobar amb un disgust després del recompte de vots. Ahir, per exemple, posava en el mateix sac i com si fossen una mateixa cosa el PSC i ERC; i això tothom ha de reconèixer que és molt poc consistent amb les crítiques ferotges que Junts fa a Esquerra quan és aquesta que trenca el bloc independentista acostant-se al PSC.

Els primers noms que s’han sabut de la llista, en fi, no inclouen cap sorpresa i remarquen aquest retorn a la vella Convergència. Tenir de número dos Neus Munté, que va ser l’artífex del pacte amb el PSC a la Diputació de Barcelona, més enllà del seu valor personal com a candidata, estic segur que és una manera d’enviar un missatge, i no precisament als electors sobiranistes.

Barcelona necessita urgentment un canvi. Però un canvi, per definició, no pot limitar-se a tornar a una època passada. Aquell PP amb què Trias podia pactar i que el tractava bé no és el PP posterior al 9-N i al Primer d’Octubre, el PP del 155. Com el PSC no és tampoc el socialisme previ al 9-N, aquell que encara creia en la democràcia i que els vots decidien. Un dels més grans i eficaços col·laboradors del Trias batlle, Joaquim Forn, va passar tres anys a la presó i ara no podrà ser a la seua llista per les conseqüències de la repressió desfermada pel PP i el PSOE, junts, després de la proclamació de la independència. De manera que el PSC no és un partit més i prou. Fins i tot diria que allò que va ser sociològicament Convergència abans del procés, les bases d’aquell partit, avui és ben diferent. El moviment per la independència ha radicalitzat aquells votants, no tan sols perquè han canviat del punt de vista nacional, sinó també perquè han copsat –després d’haver-les viscudes de prop– les monstruositats del poder d’una manera que abans els era llunyana.

Per tot plegat, presentar com a fórmula política, avui, el retorn al 2011 em sembla senzillament inquietant. Perquè Catalunya no és allò que era el 2011 i tot això que ha passat aquests anys no es pot deixar de banda, com si no hagués passat. Però també perquè Barcelona no és com era aleshores. Ni el món global és com era, una cosa abans allunyada i que ara és ací mateix, als nostres carrers i barris.

Per això els envits nous per a la ciutat no són els que tenia el 2011 i se’ns acumulen sense resposta. Fins al punt que obliguen la gent a fugir-ne, a abandonar una ciutat que havia estat, temps enrere, anhelada per tothom. Trias n’hauria de ser conscient.

 

VilaWeb us ofereix ara també, com a novetat, la possibilitat de regalar una subscripció del diari, amb un producte físic dissenyat especialment. El podeu veure ací.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Jordi March
Jordi March
13.12.2022  ·  22:17

No hagués cregut mai que li farien aquesta trastada a Xavier Trias. Potser es l’únic que pot batre als okupes del ajuntament, no ho se. Penso que es candidat d’un partit del sistema, en cap cas independentista i políticament correcte. Ara no ens cal ser politicament correctes, ara em d’anar per feina i eliminar qualsevol rèmora dels mal factors que habiten al ajuntament de Barcelona.

Josep Usó
Josep Usó
13.12.2022  ·  22:29

Que Barcelona necessita un canvi, està clar. El que molts “professionals” no acaben d’entendre és que ni Barcelona, ni Catalunya, ni Europa ni el món són ja els de fa deu anys. I que no hi ha marxa enrere.

Josep m Uribe-echevarria
Josep m Uribe-echevarria
13.12.2022  ·  22:33

Un independentista no pot votar en Trias ni per a president de la comunitat de veïns.En Trias i els que l’acompanya a la seva candidatura NO SON independentistes,i per tant,mai faran res,ans el contrari,per aconseguir la independencia.

Joan Rius
Joan Rius
13.12.2022  ·  22:40

Hi haurà alguna opció independentista? Si no, votem 1 d’Octubre en massa.

Pauli Morer
Pauli Morer
13.12.2022  ·  22:59

Es que després de 8 anys de pallassades, bajanades, bertranades, poca-soltades i de llençar diners a cabassos en obra pública innecessària o contraproduent pel que deien que havia de servir qualsevol cosa es millor que això que tenim, i si es un “senyor de Barcelona” com en Trias, encara va mes bé.

Enric Emo
Enric Emo
13.12.2022  ·  23:00

En Trias sembla pensar que te el vot independentista de Junts assegurat i que ha de sumar-hi altres caladors. El problema es que molts independentistes estem tips del neoautonomisme i les ambiguitats. Volem liders compromesos i intel.ligents per arribar efectivamente a la independencia. Personalmente jo no seguiré el joc que proposa el Sr Trias i si m’he d’abstenir, m’abstindre.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
13.12.2022  ·  23:26

Reclame des de València que es reactive la candidatura de Primàries d’en Jordi Graupera i que el vot social i transformador, i el de Junts es redireccione i arremoline a l’entorn d’ell.

Josep Blesa (València)

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
13.12.2022  ·  23:26

Trobo especialment interesssnt aquesta proposició: “Convergència no es va dissoldre tan sols pels problemes de corrupció, sinó també perquè el procés independentista la va arrossegar, com a molts més partits”.
Proposo considerar-ne una variant: “Convergència es va arrossegar cap al procés independentista a causa de la persecució que el PP va començar a fer de la corrupció d’alguns membres de Convergència.
Entre una i/o altra proposició hi ha, crec, la clau per entendre on som perquè el paper de Convergència va ser la clau del procés.
El doctor Trias em cau bé, el candidat Trias em sembla que o s’enganya o l’enganyen.
En deien postveritat, ara ja no ho diu ningú.
…i és que com diu la cancó: “els temps estan canviant”. I encara caldria afegir: a una velocitat de vertígen que ningú controla.
La Diputació de Barcelona és al capdamunt de la Rambla de Catalunya.

Carles Serrano
Carles Serrano
13.12.2022  ·  23:37

Benvingut. Jo el votaré.

Jaume Riu
Jaume Riu
13.12.2022  ·  23:59

PER AIXÒ EN DIEM CONSERVADORS
De forma alarmant, no hi ha cap revolucionari entre els candidats a ser alcalde de Barcelona.
A l’altra banda de la Plaça de Sant Jaume no hi ha tampoc cap revolucionari disposat a ser president de la Generalitat de Catalunya controlada pel Tribunal Constitucional.
Ara per ara, els candidats visibles no són revolucionaris independentistes i, és clar, només són líders residuals conservadors i conformistas que no tenen cap necessitat de canviar Barcelona, ni es proposen canviar Catalunya des dels fonaments, perquè ja els va bé governar quatre anys, o vuit, fent coses vistoses, i conservar l’economia extractiva que seguirà beneficiant la monarquia i les mateixes elits franquistes de sempre, diguin el que diguin junts, socialistes, republicans, neoconvergents o els comuns, que per això en diem conservadors.

Berta Carulla
Berta Carulla
14.12.2022  ·  00:01

En Jordi Graupera, exactament. Barcelona necessita un Jordi Graupera de l’alçada d’un campanar. Punt.

Jordi Torruella
Jordi Torruella
14.12.2022  ·  06:59

Primàries és l’única opció independentista en l’àmbit municipal.

Carles Serra
Carles Serra
14.12.2022  ·  07:04

Si la capital d’aquesta colònia té aquest candidats per gestionar el seu Ajuntament, és perquè són el reflexe de la societat que hi viu; han posat Trias perquè les enquestes donaven un millor resultat/possibilitats i l’establiment barceloní no li fa fàstic.
Aquesta Barcelona majoritàriament es provinciana, és una Valencià O Palma més; a on el seu gran fluix d’immigració marcant qui serà candidat; ja em direu aquesta Colau, tota la part nyorda i franquista PPSO€+Cs+Comuns+l’establiment barceloní, varen anar junts perquè fos alcaldessa; però l’alternativa que hi havia, no és que fós un gran canvi, com aquest Ernesto Maragall d’ER; simplement es saber el % de qui és més nyorda franquista; no cal que faci esment d’independentista; això ja és d’un altre planeta.

Llienç Serrahima
Llienç Serrahima
14.12.2022  ·  08:01

Quin dels altres candidats escolliria Sr. Partal? Com independentista, a quí donaria confiança? En Xavier Trias es la millor opció per l’alcaldia de Barcelona. Sens dubte. I es el que es troba més a prop de l’ideal independentista, entre tots els que per ara es presenten. Fem política.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
14.12.2022  ·  08:11

Maragall del Gal, Cobrant nomines dels barcelonins des del temps del Porcioles que els va endollar cap a dins, 50 anys de nomines robades, totalment desautoritzat per Junqueras fent.li aprovar tot el que la querida Colau feia, es una joia antiga. Trias, no era de familia franquista com els Maragalls de Filesa.PSC, ara erc

Salvador Molins
Salvador Molins
14.12.2022  ·  08:25

Trias no és independentista.

Nova jugada autonomista de Junts. Llàstima. No era la Independència l’objectiu de Junts?

Aquest Junts no és Junts!

La Barcelona que no aspira clarament i decida a ser la capital de la República Catalana Independent no és Barcelona, pot ser qualsevulla ciutat del món menys Barcelona.

Mala nota per a Junts!

És comprometrà Trias en fer de Barcelona la Capital de la República Catalana Independent?

Pep Agulló
Pep Agulló
14.12.2022  ·  08:25

No discutim pas de projectes de ciutat, el de Colau és l’antiprojecte i el patim dia a dia, per això qualsevol cosa serà millor, I és aquí on pesca Trias. Res de nou en la màquina rovellada de l’autonomia.

El reactiu independentista no sortirà pas de l’Ajuntament de Barcelona…

Joan López
Joan López
14.12.2022  ·  08:32

A veure, ja tornem a ser-hi,el pp le ha tractat bè,el psc es bò,esquerra uns angelets i el independentistes orfas de un lider(Puigdemont,pot ser pero…),
Entenc que Trias vulgui el maxim de vots i per això fà aquestas declaracions,però crec que es mes corvergent que de junts.
Ara que fem,els independentistes de dabò???
Jo com barceloni no vui mes Colaunisme,ni collbonisme, han sigut lo pitjor per la ciutat,per descomptat que partits de dretas ni boig,i podem tampoc m’agradan gens. Asi doncs torno a tindre el mateix problema a qui votarè a les municipals……

Miquel Urquizu
Miquel Urquizu
14.12.2022  ·  08:46

Personalment trobo més inquietant els ocupes que es volen enquistar tan a la generalitat com a l’ajuntament, es a dir: al poder, per sobre de qualsevol ideologia que puguin tenir
L’independentisme, si és que n’hi ha, ha de comprendre d’una vegada, que no té cap altre camí que anar junts si vol arribar a algun lloc. Sense mirar si son de dretes o d’esquerres els seus companys de viatge.
O és que no s’haguessin guanyat, i és guanyarien, totes les votacions a les institucions, si l’independentisme anés unit?
Això és el que esperàvem els que vam participar en l’1-O.
Trias per a mi és té possibilitat de guanyar, i és el primer pas per treure els traïdors de la generalitat.

Carme Tulleuda
Carme Tulleuda
14.12.2022  ·  09:01

És veritat això de que el PSOE i el PP tan tingut “problemes” de corrupció i no s’han dissolt. Però és que aquests dos partits són l’establishment!!
Convergència es va tirar a l’independentisme forçat pel seu electorat. La gent empenyia: la societat civil, l’ANC (ara tan criticada).
Amb l’independentisme tot s’espatlla. El cas Pujol hagués sortit de la manera en què va sortir? I el cas del 3% i el Palau de la Música? No ho sabem.
Aquella bona relació amb el PP, la mateixa Convergència la va trencar quan es van encaparrar amb el nou estatut. Volien ser més catalanistes que el tripartit del Maragall i el Carod.
Ara, sembla que el Trias vol tornar a les velles amistats. Jo ho veig com la tornada del fill pròdig però sense festa.
El Trias s’haurà d’empassar algun gripau si vol refer el pont PP. Ho farà amb elegància i tampoc li costarà tant.
El PP és molt irrelevant a Catalunya i, a vegades, no cal la seva ajuda però….mai se sap.
Molts independentistes votaran el Trias. És que tots tenim un embolic amb Junts.

Joan Cuscó
Joan Cuscó
14.12.2022  ·  09:09

No n’aprenem.
Per dignitat com a poble, no es pot pactar amb cap partit del “a por ellos” ni del 155.

humbert roma
humbert roma
14.12.2022  ·  09:12

Vicent. Interessant com sempre el teu editorial d’avui. Però m’hi falta –val a dir que m’hi falta en la majoria de comentaris que llegeixo sobre el proper procés electoral de les municipals– un diagnòstic precís sobre què us fa dir que Barcelona ha entrar en una decadència catastròfica. I, doncs, en conseqüència, què cal fer per sortir-ne. Jo no en tinc la resposta. Per això us la damano als qui assumiu con tu mateix –sovint amb molt encert des dels meus postulats ideològics– la funció crítica dels nostres mitjans com Vilaweb.

Ferran Moreno
Ferran Moreno
14.12.2022  ·  09:14

Dins l’etapa neoautonomista que estem vivint, gràcies a ERC i a JUNTS, per cert, Trias encaixa perfectament com a candidat. Des del punt de vista independentista és tan nefast o més que tots els altres.

Això sí, després que ningú vingui criticant només ERC i venent que si en un futur torna a guanyar JUNTS aixecarà la suspensió de la DUI.

Victor Serra
Victor Serra
14.12.2022  ·  09:31

La situació és la que és. Si volem un alcalde independentista, que es presentarà “sin que se note el cuidado”, malhauradament no hi ha alternativa. Caldrà veure la llista que presenta, si hi ha més components típus Neus Munté o Victòria Alsina. No ens enganyem, l’alternativa seria una altra legislatura Colau-Collboni o Collboni-Colau o potser fins i tot un tripartit.

Núria Coma
Núria Coma
14.12.2022  ·  09:36

Hi haurà algun candidat independentista acla batllis de la capital?
És desastrós tot plegat.

XAVIER VIDAL
XAVIER VIDAL
14.12.2022  ·  09:42

Sembla q Trias conforma a tothom: uns volen guanyar i renuncien als seus principis, altres volen defenestrar Colau a qualsevol preu, pactant amb un catalanista descafeïnat, d’altres asumeixen un mal menor perque no tenen rès mes a guanyar i potser sona la flauta.
Revolució? Penso que al ajuntament de Barcelona li caldria un/una tecnocrata jove, eficient i apolític/a, condicionat per un comité permanent de ciutadans/anes, representants dels diferents estaments de la ciutat i despolititzats en lo possible.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
14.12.2022  ·  09:54

Clar que BCN necessita un canvi, la nostra capital ha de tenir una alcaldia independentista; però per què VW amaga la sortida de l´Acord per la Independència? Cap vot als 3 partits que s´han oblidat del poble, però tampoc cap vot que es quedi a casa.

Esteve Mach
Esteve Mach
14.12.2022  ·  10:13

Ho sento, Partal, però aquesta vegada discrepo del que dieu de Trias. Per la música segur i, probablement, també per la lletra.
“Que torni Convergència” és impossible. Que Trias lamenti que Convergència s’hagués trencat no em sembla cap pecat.
Visquem al dia! Tots els partits i tots els candidats, tots! han fet i faran aliançes indefensables. És de lamentar, però ho veiem cada dia. Anem, doncs, als resultats: segur que Trias, si guanya, serà millor alcalde que la Colau…perquè pitjor és impossible. Això és el que compte!

Josep Soler
Josep Soler
14.12.2022  ·  10:18

La pregunta es: qui esta en condicions de trencar amb l’experiencia esperpent espanyolista de la Sra. Colau?.
Si fem politica, com algun opinador diu, devant de les alternatives de que disposaran els barcelonins, quin partit o grup politic, pot revertinr el caos que aquesta Sra. ha introduit, a la que havia estat (pero que avui no es) Cap I Casal de Catalunya?.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
14.12.2022  ·  10:23

Jo no voto a Barcelona perquè no en sóc, encara que la influència tractora de la capital de Catalunya es fa notar a molts kilòmetres de distància. Estem molt malament quan els partits presenten a gent que ja han complert una etapa, bé o malament, i que ara, com ens passa a tots, haurien d’estar retirats, jubilats. Ernest Maragall amb 79 anys i Xavier Trias amb 73. És molt preocupant que aquests partits no tinguin prou vitalitat per presentar candidats en edat laboral i és molt injust per molts ciutadans que, plens d’energia als 65 anys, se’ls ha obligat a jubilar. Parlem de Xavier Trias, 73 anys, ha estat amb càrrecs polítics des dels 35 anys, des de la Conselleria de Sanitat –època Laporte- on va ser director de l’ICS, ha passat per tots els papers de l’auca política sota les sigles de CDC. Va ser alcalde de Barcelona quan hi van haver més desnonaments, quan va cremar Can Vies, quan es va donar permís als ocellaires de la Rambla per vendre-hi de tot, així s’ha fet malbé el principal i icònic passeig de Barcelona amb barraques que venen de tot –samarretes, souvenirs, torrons, ninos, …-, quan han tancat més botigues emblemàtiques de la ciutat sense cap llei que protegeixi el patrimoni, recordem el què va passar amb el Musical Emporium a dalt de la Rambla i en què s’ha convertit, quan es van donar permisos sense sentit a botigues sense un pla d’usos i així ens podem trobar una botiga que ven souvenirs i samarretes davant del Palau de la Música. Aquesta no és una anàlisi objectiu, ja ho sé, i caldria referenciar tot el què va fer bé el senyor Trias però simplement és per justificar que ja n’hi ha prou, que el seu temps com alcalde ja ha passat i que la ciutadania no es mereix que JuntsxCat no tinguin res més o que cregui que encara pot treure rèdit de l’episodi del compte a Suïssa i que Colau va aprofitar. Junts no ha fet net de CDC. Trias ha declarat en més d’una ocasió que era molt amic de Fernandez Diaz, jo no me’n fiaria.

Jordi Alou
Jordi Alou
14.12.2022  ·  10:37

El Sr. Trias pot ser bona persona però com a candidat, crec que ell i Junts han comes un error. Si a Barcelona no son capaços de escollit una persona clarament a favor de la independència de Catalunya i si amb peix al cove ja en tenen prou. Continuarem fen la viu viu

Maria Martinez
Maria Martinez
14.12.2022  ·  10:40

Molt d’acord amb l’Humbert Roma, què falla a Barcelona i perquè? Barcelona és admirada internacionalment per la seva política urbanística. De què estem parlant. Vinga, parlem-ne, però si us plau, mirant cap endavant amb gent capaç i nova. Calen noves generacions. Tries i Naragall poden assessorar, amb tota la seva experiència, l’època de governar ja els ha passat.

Xavier Marcet
Xavier Marcet
14.12.2022  ·  10:43

Ahir vaig llegir l’editorial d’en Vicent i, per fer el meu comentari, he esperat a aquest matí per poder llegir els comentaris que d’altres lectors feien al dit editorial. Veig que molts dels lectors critiquen la presentació d’en Xavier Trias com a candidat a la batllia de Barcelona, pel fet que no parla de la independència. Fins ara només coneixem les paraules que Trias ha dit en un vídeo de presentació de dos o tres minuts. Per tant crec prematur fer qualsevol valoració de la seva candidatura sense conèixer el seu programa municipal. Per altra banda, potser cal valorar la importància del tema independentista enfront de la necessitat urgent de foragitar la gent dels Comuns, amb la Colau al capdavant, de l’alcaldia de Barcelona. Només Trias, amb independència o sense, pot ser capaç de redreçar la deriva populista de la Colau i tornar a dignificar Barcelona com es mereix, com a cap i casal d’una Catalunya republicana.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
14.12.2022  ·  10:48

Partint d’una base Sr. Partal, no he votat mai convergent, ni votaré per la ER del Gran Botifler Oriol Junqueras.
Espero algun dia recuperar ERC.

El títol de l’article sembla un cop d’ajut a ER/PSOE/Comuns.
Cridant als fantasmes anticonvergents encara ancorats en alguns fonamentalistes votants d’ER, està promovent la submissió que ens està fent empassat l’Aragonès a la Generalitat. És molt pitjor per a Barcelona votar ER, perquè es votar la actualment marca blanca del PSOE.

La Colau ha estat negativa per a Barcelona com a capital de Catalunya. Ha estat negativa per a Catalunya i pel català, fins i tot ha anat en contra dr vegades. Horrible.
En Collboni, del PSOE, car el PSC de l’Illa, el que es reunia amb SCC, és ara només una franquícia de l’espanyolisne, no és bo per Catalunya.
En Maragall, ex-PSC, ja ho he dit, és la ER de Junqueras, no hs fet res per la capital de Catalunya, ha ajudat a la Colau.

Amb aquest panorama parlar de Trias com el perill del retorn de convergència, és no voler un petit revulsiu que faci fora de la capital tots els esmentats abans.
Trias no serà un gran revulsiu, possiblement, però serà el menys dolent de tots.

Lluis Molist
Lluis Molist
14.12.2022  ·  11:13

Entre Colau i Trias NO hi ha color. ……..narturalment Trias, digui de la tendencia que sigui.

Montse Samarra
Montse Samarra
14.12.2022  ·  11:14

Crec que tenim dos greus problemes urgents, però que s’han de tractar per separat.
L’un es trobar un líder independentista (que s’ho cregui) i l’altre encara més important es fer fora a aquesta Administració hiperventilada que des de fa vuit anys esta trinxant Barcelona.

Jaume Palau
Jaume Palau
14.12.2022  ·  11:20

Si ens preguntem si en Xavier Trias es independentista, també ens hauríem de preguntar si ho es en Ernest Maragall. En quan a experiència de ciutat i honradesa ningú li pot negar. Que hagi estat d’un partit de “detres” crec que CDC era més aviat de centre, perquè si hi han dretes i esquerres també hi deu haver un centre, no? Que Barcelona necesita un revulsiu? hi estem d’acord. Foragitar a la Colau i als Comuns ja ho es. Que aquest revulsiu fos en Graupera? m’agradaria, però perquè estan tant distants, qui no vol a qui? . El que hem de témer es l’acord ER i PSC que es el més probable, si no torna a guanyar la nefasta Colau. No es l’ideal, però en Xavier Trias es l’únic trumfo que tenim avui per avui.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
14.12.2022  ·  11:23

Retorn inquietant de Trias autonòmic.
Colau molt inquietant.
Maragall constitucional inquietant.
CUP sense rumb d’origen.
Llista Cívica inexistent.
Graupera amagat.

Els intel·lectuals independentistes fan vacances fa 6 anys.
No tenim gent amb lideratge (amb perdó de Puigdemont).

Suposo que Llach, Partal i Josep Costa no volen canviar la seva vida política.

Algú intueix el nostre futur nacional?

josep maria pericay
josep maria pericay
14.12.2022  ·  11:23

En Trias personalment m’agrada. Aquí fa el paper d’aglutinador: a la candidatura, i per la dreta, vol incorporar el PDECAT (que te drets electorals i per tant reclama quota); per l’esquerra, votants del PSC i ERC. I post eleccions, si guanya (i pot guanyar), s’obre a pactes amb tothom excepte comuns. Em sembla un bon pla per recuperar l’Ajuntament.
Quant a Graupera, no es presentarà. No te partit ni ha volgut acceptar ofertes (sembla ser).

Tomas Pérez
Tomas Pérez
14.12.2022  ·  11:29

Com diu la B.Carulla. Barcelona necessita un Jordi Graupera (o algú nou), de l’alçada d’un campanar. No sols BCN sinó tot en general. Perquè si tot canvi polític ha de passar per recuperar velles glòries, personatges del passat, anem de dret al desencís, l’oblit i el castellanisme dominant més província, ranci i caspós del “Todos la querían pero entre todos la mataron”. No ho voldria pas ni pèl meu ajuntament ni pel meu país.

Miquel Puig
Miquel Puig
14.12.2022  ·  12:25

Si no hi ha cap alternativa independentista creïble votaré Trias. De la CUP no me’n refio, va enviar Turull a la presó i encara espero una explicació o que entonin el “mea culpa”.

Josep Maria Corrales
Josep Maria Corrales
14.12.2022  ·  12:34

Doncs prefereixo la Barcelona del 2011 que la d’ara. No entenc que feu pronòstics abans de començar. Ja feu com els opinadors de TV. La meva opinió es que avui no l’encertat senyor Partal.

Dolors Botet
Dolors Botet
14.12.2022  ·  13:00

En Xavier Trias va ser un molt bon alcalde, malgrat les infanues que l”hi van crear, es persona honesta i noble, cosa que avui no es el més corrent. El que tenim de considerar es a la persona i no el partit, tot i que Convergència va aconseguir moltes més coses per Catalunya que la traïdora Esquerra que estam patint

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
14.12.2022  ·  13:06

Després de la marranada que li van fer al Trias amb les calumnies i els colauistes aprofitant-se’n, jo crec que (si no hi ha un altre candidat independentista) en Trias es mereix guanyar i governar.
Per justicia.
Sr. Partal, voldria saber quina seria l’alternativa a Trias, per a vòs

Felip Ojeda
Felip Ojeda
14.12.2022  ·  13:22

batre als okupes de l’ajuntament? si no va poder amb el quatre italians de Can Vies!!!

Mònica Vidal
Mònica Vidal
14.12.2022  ·  14:40

Personalment, a l’ajuntament de Barcelona, tot i que pot semblar una contradicció, no pensava (ni penso pas) votar en clau independentista. Simplement m’agradaria no repetir Colau. Perquè si voto en clau independentista, no votaré. Ni uns ni altres. La meva decepció no té limits i si a les autonòmiques no hi ha la llista cívica o votaré en blanc o votaré nul. A Barcelona ens anava bastant millor amb Trias. I si he de dir la veritat, crec que aquesta l’aposta de Junts. Tampoc es que hi hagi per on agafar-los.

Antoni Sans
Antoni Sans
14.12.2022  ·  14:40

Escriu Rosa:
Vostè ho ha dit sr. Partal l’únic revulsiu contra Colau. I amb això per a molts serà suficient.
Colau i els seus acol.lits “d’esquerra”, econosequé, feministisiims i republicanissims ja han demostrat com són capaços de deixar degradar la ciutat a canvi de molta posse i molts eslògans.
A més la Colau i la resta es van apuntar a la guerra bruta contra Trias i això ni ell no els ho perdona i ni una part dels electors tampoc. Si s’ha de triar entre tenir un consistori que ha guanyat fent trampes o un alcalde que diu les coses clares (si no guanya plega) jo triaria això últim, si votes a Barcelona.

Francesc Gilaberte
Francesc Gilaberte
14.12.2022  ·  15:27

Jo vaig néixer a Barcelona i vaig viure la meva adolescència al barri de Sant Andreu, parròquia de Sant Pacià. Quan es va allargar la L1 del metro de Fabra i Puig fins a Torres i Bages la casa on vivia amb la meva família es va esfondrar. Vàrem haver d’anar a viure al Masnou, on sóc empadronat actualment. Quan posteriorment he visitat el meu barri de neixement, ni el reconec ni m’hi reconeixo, ja no és com havia estat.
Com a Barceloní de neixement us puc dir que, com a mínim, en X.Trias estima Barcelona, no com molts alcaldes posteriors del PSC i Comuns-Colaus. Si pogués votar a Barcelona, votaria una candidatura independentista i, en el seu defecte, al X.Trias. Sigui o no convergent, autonomista o el que vulgueu, com a mínim, estima Barcelona i la considera capital de Catalunya, no una capital de províncies ñola.
Salut i força!!*!!

Salvador Manich
Salvador Manich
14.12.2022  ·  15:57

X. Trias pot demostrar, amb totes les barrabassades que li han fet, que és un polític sense xanxullos. Que amb els temps que corren ja és molta vàlua.

JOSEP Mª NAVARRO
JOSEP Mª NAVARRO
14.12.2022  ·  17:37

Molt interessant el comentari, el suggeriment i proposta d’Humbert Roma. Exacte, per què Barcelona és un desastre? on està aquest desastre? quin és el fracàs? És millor la Barcelona Olímpica i PostOlímpica que ens ha conduït a una gentrificació hiperbòlica? El model barceloní de pacte entre allò Públic i Empresa Privada (capitalista i lobbys de pressió ultraliberals) és el gran model que hem de seguir? Davant el repte d’una necessària sobirania alimentària, cal ampliar l’aeroport? Barcelona ha de mantenir la indústria turística com a puntal de la seva capacitat econòmica (?¿?)… Parlem-ne de tot això¡¡¡¡ Concretem el desastre…

MARIA CONCEPCIO GAYA
MARIA CONCEPCIO GAYA
14.12.2022  ·  17:58

Només un comentari: Trías volia aplicar un fort increment de l’IBI que afectava la majoria de propietaris modestos, ja que s’aplicava a tots els valors cadastrals superiors a 100.000 euros. Finalment es va aplicar als de més de 300.000.
I també us recordo que el 010 era de pagament.
Dit això, votaré Trias perquè tota la resta de mesures de la Colau em semblen un desastre total.

Rubén Cruz
Rubén Cruz
14.12.2022  ·  19:07

Senyor Barbosa ( 09:54),
És cert que el Cap i Casal necessita una alcaldia independentista, però ara com ara
1r. Ni el candidat Trias ni cap altre que ha fet el pas de presentar-s’hi és “especialment” independentista,
2n. No en sabem res de Primàries ni de llistes cíviques, i
3r. Ningú amaga l´Acord per la Independència si no que ells mateixos diuen haver nascut per presentar-se a les eleccions catalanes (perquè almenys no siguin autonòmiques pel resultat)
Per tant, no comprometo el meu vot cap a ningú dels actuals, i confio que aviat n’hi haurà de nous i independentistes als quals posar-hi a prova.

Francesc Dalmau
Francesc Dalmau
14.12.2022  ·  19:10

Totalment d’acord amb en Pep Agulló.
14.12.2022 · 08:25

Salvador Pardo
Salvador Pardo
14.12.2022  ·  20:13

Admirat director: comparteixo pràcticament tot el contingut de l’editorial. Sóc independentista d’abans que el President Puigdemont deixés l’escola. Per mi, l’autonomisme de l’antiga Convergència, que valoro tant que, després de deixar la feina de periodista, hi vaig militar per un temps molt curt, ja és un tren que ha passat. L’intent d’independència va fracassar perquè als maquinistes, i a part del poble, els van tremolar les cames. Però, IRPF a banda, personalment visc en la máxima independència dels veïns de garbí. Però cal seguir fent política perquè, sinó, te la fan. Conec el doctor Trias des que Pujol el va nomenar Conseller de Sanitat. El respecto i l’admiro. Colau ha convertit una de les ciutats més boniques d’Europa, la meva ciutat, en un desgavell. És urgent fer-la fora perquè no pugui destrossar-la més. Si Trias ho pot aconseguir, benvingut sigui.

Francesc Aguilar
Francesc Aguilar
14.12.2022  ·  20:39

El futur polític bascula entre el progressisme medieval musulmà (que ens arriba i rendim placidesa ficant-los a les institucions i subvencionats o silenci criminal sobre la seva activitat criminal) i el panorama vintage dels polítics europeus jubilats presentats com a renovació i canvi

Antoni Cuadrench
Antoni Cuadrench
14.12.2022  ·  23:26

Primer problema: Si votessim llistes obertes en lloc de les pre-fabricades a gust dels partits, cap dels dos candidats que són més coneguts segurament no els votariem.
Segon problema: Tret dels especuladors que somien fer una carrera remunerada, cada vegada hi haurà menys jovent que s’hi dediqui vocacionalment.
Tercer: L’exemple generalitzat dels polítics que coneixem, tant d’Espanya com de Catalunya, viuen essencialment de la política.
Quart: Les àvies i els avis de Catalunya ja han fet i fan prou.

Jaume Bonet
Jaume Bonet
15.12.2022  ·  02:01

Si no convenç i no surt cap “llista cívica” s’hauran de votar les candidatures independentistes que no tragueren representació a les anteriors eleccions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes