Vull un pis fora de la ciutat i amb terrassa

  • Després de nou setmanes sense mercat immobiliari, hi ha un repunt d'activitat i es preveu que la demanda de lloguer superarà la de compra els mesos vinents

Jordi Goula
19.06.2020 - 19:50
VilaWeb

Han estat nou setmanes amb el mercat immobiliari tancat. Les empreses del sector han aprofitat el temps per preparar operacions i parlar amb els clients. El teletreball, en la seva màxima expressió. Calia preparar-ho tot per quan arribés l’anomenada nova normalitat, mentre les trucades a llogaters i propietaris han estat continuades per mirar d’arranjar situacions complexes que no podien esperar i que els reials decrets no han solucionat a temps. Una feina sense visibilitat i una gestió esgotadora han estat el pa nostre de cada dia durant els mesos d’estat d’alarma.

Ara les coses comencen a rutllar. I els primers dies han estat molt moguts, s’han tancat moltes operacions que s’havien anat covant. Però hi ha consciència que el fort repunt de la reentrada s’apaivagarà aviat i es tornarà a un ritme més tranquil. ‘L’any va començar a un ritme molt bo des del punt de vista comercial, però el virus ha sumit el mercat en un forat molt més profund que no s’esperava. Avui dia, és impossible de preveure si es reposicionaran els preus ni aventurar-ne els efectes’, comentava aquest matí Guifré Homedes, director general d’Amat Immobiliaris, en la presentació del seu informe del mercat immobiliari del 2019 i les previsions pel 2020.

Ha explicat que la primera setmana de la pandèmia l’entrada de contactes comercials ja va baixar un 80%, i que després l’activitat de visites a les propietats es va aturar al 100% durant nou setmanes, tot i que, comercialment, l’objectiu inicial era mantenir totes les operacions en curs i reprogramar-les al cap de dues o tres setmanes, que era el primer horitzó de l’estat d’alarma. Tot, oferta, demanda i operacions en curs van quedar congelades durant aquest període. La feina canviava de lloc i d’objectiu. ‘El més urgent era resoldre els problemes de les botigues tancades i els inquilins en règim de lloguer que quedaven amb recursos més limitats i vam crear un marc d’actuació que consistia en un acord entre propietaris i llogaters, tant de locals com d’habitatges, en què durant els tres primers mesos es pagaria la meitat del lloguer i la resta es deixava per al 2021. Ens ha funcionat. I cal esmentar els casos en què alguns propietaris, proactivament, ens van dir que condonaven rendes d’un parell de mesos als seus llogaters.’

I continua explicant que ara cal reprendre tot allò que tenien congelat. Veu com ràpidament es tanquen nous contractes de lloguer i vendes de segona mà en els quals, en gran manera, ja s’havia treballat les setmanes de confinament; unes setmanes, diu, que ‘van ser molt dures de feina de gestió’. I, fet important, amb el confinament la gent ha canviat algunes maneres de pensar que es tradueixen en la demanda. Persones de classe mitjana i mitjana alta que viuen en pisos de poca lluminositat i que, havent acabat el confinament, prioritzen la idea de sortir de la ciutat i valoren més les terrasses. És un canvi que no es pot passar per alt, però que probablement serà passatger… Si no hi torna a haver un confinament, és clar.

Pel que fa al mercat, des del punt de vista de l’oferta, nota que des de la tornada s’ha retirat producte de la venda. Són propietaris que no tenen necessitat imperiosa de vendre, en l’entorn baixista creat en aquests moments d’incertesa, i prefereixen esperar un temps. Sí que espera que entrarà producte nou, però a un preu més realista que no el d’abans de començar la pandèmia. En canvi, en el lloguer diu que no ha vist cap efecte de traspàs de pisos turístics a tradicionals. ‘Els nostres clients prefereixen esperar per motius diversos’, diu. I entre aquests motius, n’esmenta dos. ‘El primer és que prefereixen tenir el pis buit uns mesos que no lligar-se amb un contracte de set anys, i el segon és que molts tenen por que, si ara fan el pas de transformació del pis, quan el vulguin tornar a turístic no tinguin problemes per a obtenir la llicencia’. I també comenta que les pròrrogues tàcites promogudes pels decrets alteraran l’oferta enguany.

Pel que fa als preus, Homedes es mostra molt prudent. Diu que en la venda encara no han vist una tendència definida en cap sentit. Les operacions que han fet aquests primers dies de desconfinament han estat fonamentalment fruit de les negociacions que s’havien dut a terme durant les setmanes anteriors. Diu que és igualment d’hora per a veure tendències, si bé en l’obra nova no esperen cap baixada a curt termini, tot i que els compradors, per la seva banda, ho intenten.

En els locals comercials, creu que hi haurà canvis substancials. Molts tancaran i la repercussió sobre els preus, de venda i de lloguer, es fa molt difícil de generalitzar, atès que depèn molt de la zona on estiguin ubicats. Les diferències poden ser molt importants. Sí que té molt clar que mentre la demanda d’habitatges continuarà creixent, la de locals disminuirà.

I, per últim, fa tres previsions interessants. ‘Creiem que el repunt d’activitat actual afluixarà cap al setembre. La segona és que pensem que prevaldrà el lloguer sobre la venda durant aquest any. I la tercera és que no preveiem de recuperar el nivell d’activitat del 2019 fins a mitjan 2021, encara hi ha moltes incògnites sobre la taula’, conclou.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any