El congrés espanyol certifica el fracàs de Pedro Sánchez tombant-li el pressupost

  • El PSOE ara ha d'aclarir si convoca eleccions

VilaWeb
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest matí al congrés dels diputats. Fotografia: EFE/Chema Moya
Odei A.-Etxearte
13.02.2019 - 12:44
Actualització: 13.02.2019 - 16:54

El congrés espanyol ha tombat el pressupost de Pedro Sánchez vuit mesos després de la moció de censura amb què va arribar a la presidència. Sánchez ha estat incapaç de mantenir la majoria que el va portar a la Moncloa per la gestió del conflicte català. El refús a parlar del dret d’autodeterminació i a pactar el funcionament de la comissió de partits que havia d’encarrilar les converses han situat el govern espanyol a la corda fluixa, allunyat dels independentistes i alhora collat per l’intent de la dreta de desbancar-lo per haver fet perillar, suposadament, la unitat d’Espanya. Els últims intents d’acostament entre el govern català i l’espanyol no han prosperat i els vots d’ERC i el PDECat en contra de la tramitació dels comptes han estat definitius, afegits als del PP i Ciutadans. Les esmenes per a tombar-los han tirat endavant amb 191 vots a favor (PP, Cs, ERC, PDECat, EH Bildu, UPN, Fòrum d’Astúries i Coalició Canària), 158 en contra (PSOE, Podem, PNB i Compromís) i una abstenció (Nova Canàries). Ara Sánchez haurà d’aclarir si convoca eleccions avançades. Fonts de la Moncloa citades per l’ACN diuen que podria comparèixer divendres després de la reunió setmanal del consell de ministres.

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha tancat el debat al congrés, marcat per un ambient pre-electoral, fent un resum definitiu de la gestió de Sánchez. Ha destacat la defensa del diàleg amb Catalunya, davant l’immobilisme de Mariano Rajoy i els insults i les acusacions del PP i Cs. També ha recordat la pujada del salari mínim, la revalorització de les pensions i el dret a l’assistència sanitària universal.

Ahir, el PP i Cs van exigir durament al PSOE que posés les urnes. Però durant el debat d’aquest matí, Units Podem i el PNB li han deixat entreveure que hi havia camí si perseverava en l’intent de diàleg com a alternativa a un previsible ascens de la dreta. Només Units Podem, Compromís i el PNB han tancat files amb el PSOE durant un debat que ha coincidit amb els dos primers dies del judici contra el procés independentista al Tribunal Suprem i que ha estat capitalitzat pel conflicte català. Un vet pressupostari és un revés definitiu per a qualsevol governant, però les eleccions municipals, europees i territorials del 26 de maig compliquen el calendari per a avançar els comicis. Les mateixes fonts de la Moncloa citades no descartaven que les eleccions fossin el 28 d’abril i, en canvi, refredaven el 14 d’abril i la hipòtesi d’un superdiumenge carregat de cites electorals. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha opinat que Sánchez faria allò que més l’interessés electoralment. En una entrevista a Onda Cero, ha remarcat la capacitat de resistència que el president espanyol ha demostrat en política.

Després de la jornada d’ahir, el debat parlamentari s’ha reprès aquest matí amb la intervenció dels grups que faltaven i, tot seguit, han votat. La portaveu del PSOE, Adriana Lastra, ha acusat els independentistes d’haver fet peticions ‘inadmissibles’ per a dinamitar el diàleg. ‘Si som en aquest punt, no és per la manca de voluntat de diàleg dels socialistes sinó per la vostra intransigència’, els ha dit. Units Podem i el PNB també han pressionat ERC i el PDECat perquè rectifiquessin i han defensat que, malgrat el refús als comptes, es mantingués el bloc de la moció de censura davant l’alternativa d’un tripartit del PP, Cs i Vox. Units Podem també ha demanat al PSOE que no deixés perdre les lleis complementàries al pressupost que són en tràmit i que decaurien amb l’avançament electoral. El PNB ha avisat els partits independentistes que s’havia de fer política malgrat l’oposició del PSOE a un referèndum i l’existència de presos polítics. Segons els nacionalistes bascs, la política de ‘com més malament, millor’ no afavoreix mai ‘la part més petita i dèbil’.

La ministra d’Hisenda espanyola, María Jesús Montero dóna la mà a Irene Montero, d’Units Podem. Fotografia: EFE/Chema Moya

Però a Units Podem no tothom ha refusat el retorn dels comptes. La diputada Marta Sibina va confirmar ahir en un article a Crític que trencaria la disciplina de vot pel blocatge del PSOE als vaixells Open Arms i Aita Mari, perquè atemptava contra el dret a la vida. La diputada d’En Marea Alexandra Fernández també ha avalat les esmenes de retorn.

‘Per què votar amb els del 155 permanent?’

Units Podem ha defensat el pacte pressupostari que va tancar amb el PSOE i que, segons la ministra, recollia l’esperit de la moció de censura que va portar Sánchez a la Moncloa. El diputat dels comuns Joan Mena ha demanat als independentistes per què havien de votar amb els partits que propugnaven un 155 permanent si podien fer valdre la seva força. Per Mena, és un ‘error històric’ renunciar a les aliances i a intentar influir amb el seu vot per aconseguir una ‘transformació democràtica d’Espanya’. ‘Som l’esperança de totes les persones que es neguen a una Espanya segrestada per Vox’, ha sentenciat. A Sánchez, li ha retret que s’espantés pel pronunciament dels barons del PSOE i pel ‘trident’ de la plaça de Colón.

Alberto Garzón, portaveu adjunt d’Units Podem, ha preguntat a ERC i el PDECat en què afavoria a la causa independentista tombar el pressupost de Sánchez i els ha demanat sense èxit que rectifiquessin. Segons Garzón, els comptes eren un primer pas per a revertir les retallades des del 2010, tot i que s’haurien d’haver acompanyat de mesures paral·leles, com la derogació de les reformes laborals o la rebaixa de la factura de la llum.

El portaveu del PNB al congrés espanyol, Aitor Esteban, ha recordat al PSOE que el 1974 va defensar el dret d’autodeterminació al congrés de Suresnes a l’exili. A més, ha advertit que, mentre es negociava, no es podia pensar pensar contínuament en què dirien els altres i que, en el futur, els conflictes polítics no es considerarien resolts democràticament si era per la força. Esteban ha constatat la probabilitat de l’avançament electoral, però també ha recordat al PP i Cs que, a hores d’ara, no sumen prou per a presentar una moció de censura a Sánchez.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any