26.07.2025 - 21:40
|
Actualització: 26.07.2025 - 21:53
L’estiu és un temps fantàstic per a tastar vins, visitar cellers, compartir moments amb els amics. Us proposem quatre vins blancs que no són fàcils de trobar, però que es troben i, si en teniu l’oportunitat, val la pena que us atreviu a tastar-los.
Vinya Marcelino 2022, un moment esplèndid per a tastar-lo
“Vi honest de raïm blanc”, es pot llegir a l’etiqueta d’aquest vi. I també: “Vins lliures de certificacions”, que és una manera de dir que per les 700 ampolles que en fan no es volen gastar els diners en certificacions, que els diners els inverteixen a pagar bé el raïm. El Vinya Marcelino [Marcelinu, s’ha de llegir] és elaborat per Joan Munné i Àlex Peris a partir del raïm d’una vinya de xarel·lo de vint anys de l’Ordal, conreada per Lluís Raventós i Mar Capdevila, del celler Enlaire Vins. Era un raïm de qualitat que no es valorava i estava mal pagat. Van fer una vinificació de mínima intervenció, perquè el vi expressés el raïm, el territori i la feina del pagès. És un vi brisat de xarel·lo 100%, amb una graduació de 13%. I, per una altra banda, per a minimitzar l’impacte ecològic, trobem que l’ampolla pesa poc, hi ha una sola etiqueta, el tap és de suro natural català i fan servir cera d’abella de càpsula. La primera elaboració d’aquest vi la van fer tot invertint els diners de la victòria aconseguida del tast a cegues per a parelles que organitza Vila Viniteca. D’aleshores ençà, ja han fet cinc vinificacions. Fa pocs dies vam obrir un Vinya Marcelino 2022, que vam trobar a l’establiment Tierra Trágame de Barcelona, i es troba en un moment esplèndid.
Rusc, sorpresa trobada
Una de les descobertes d’enguany durant la fira de vins naturals Que rebenti la Baells, que organitza la gent del Konvent de Berga, ha estat el projecte del jove Gerard Vinyas, Vinyas d’Empremta, a Navàs (Bages). És un projecte familiar que té la voluntat d’anar més enllà de l’elaboració de vi. Tal com ho expliquen, treballen per preservar les varietats autòctones de la zona, per recuperar terrasses i espais cultivats i per descobrir i mantenir antic patrimoni vitivinícola, com ara cubs de pedra, premses de plat i més elements centenaris que configuren una empremta i un paisatge. Entre els vins que elaboren, us proposem aquest Rusc, elaborat 100% amb la varietat blanca antiga recuperada torbat. En uns altres llocs també es coneix per turbat i trobat. Segons la Vitis Catalana aquest raïm podria ser sumoll blanc o també malvasia del Rosselló. Hi ha fonts que la consideren sinònim de fartapobres i punxó tendre. En aquest cas, són ceps recuperats cultivats als replans del Berguedà, a partir d’agricultura biodinàmica i sense sulfits afegits. És un blanc brisat d’11,5%. N’han sortit 626 ampolles.
Can Martí 2021, sumoll blanc
Fa pocs mesos el vam tastar a la vinateria Tiberi del barri del Poble-sec de Barcelona, un sumoll blanc 100% procedent de la vinya de Can Martí, plantada el 1959. És un vi esplèndid del celler Vinyes Singulars de Pacs del Penedès. Macerat sis dies amb les pells i fermentat i criat en bóta de castanyer de 500 litres durant sis mesos. N’han sortit 828 ampolles. És un vi natural. Té baixa graduació alcohòlica, 11,5%. Impulsa el projecte Ignasi Seguí d’ençà del 2011, però amb una tradició vinícola i pagesa al darrere que es remunta al 1405. Es poden concertar visites al celler per visitar-lo.
Les Valls blanc 2022, vi del Matarranya
Jaume Roca i Montse Castro impulsen el celler Ficaria, a la Figuera del Priorat. Persones entusiastes i compromeses, no els falta atreviment per a tirar endavant alguns projectes difícils. Vam coincidir el juny a la fira de vins i llibres l’Ensofrada, a Marçà. I allí vam trobar aquest les Valls, que encara no hem tastat, però que ho farem d’aquí a tres dies. És un vi fet de raïm de garnatxa blanca que neix d’unes vinyes al poble d’Arenys de Lledó, molt a prop d’Horta de Sant Joan. Un paisatge de valls, d’aigua, antic, solitari. A la cooperativa del poble van vinificar aquest vi mediterrani amb tocs continentals. Fermentat en tines d’acer inoxidable, manté les mares al dipòsit durant tres mesos, fet que li aporta complexitat i profunditat. Té un 13% d’alcohol. Se’n van elaborar 987 ampolles. No és fàcil de trobar aquest vi, però és un bon pretext per a visitar el celler Ficaria a la Figuera, conèixer el projecte i els seus vins.