VilaWeb, la Bressola i FilminCAT, finalistes al Premi Martí Gasull de la Plataforma per la Llengua

  • Els guardons reconeixen persones o entitats que s'han destacat en la defensa o la promoció del català · El guanyador es decidirà en una votació en línia

VilaWeb
Arnau Lleonart
10.01.2023 - 16:37
Actualització: 10.01.2023 - 19:42

El diari VilaWeb és un dels finalistes del Premi Martí Gasull i Roig de 2023, el guardó de la Plataforma per la Llengua que reconeix persones o entitats que han destacat en la defensa o la promoció de la llengua catalana. Després de la deliberació del jurat entre 318 propostes, s’han escollit com a finalistes VilaWeb, la xarxa d’escoles de Catalunya Nord la Bressola i FilminCAT, la plataforma de televisió a la carta del grup Filmin que ofereix films, sèries i documentaris doblats o subtitulats en català.

El premi s’escull a votació popular d’entre els tres finalistes. Des d’ara fins al 5 de febrer tothom que ho vulgui pot votar a la pàgina web www.premismartigasull.cat. El guanyador s’anunciarà dilluns 20 de febrer en un acte al Palau de la Música de Barcelona.

En edicions anteriors el premi Martí Gasull i Roig ha reconegut la bona feina en la defensa del català de Ràdio Arrels, la revista Sàpiens, la Llibreria Catalana de Perpinyà, la cooperativa Som Energia, Catalunya Ràdio, la comunitat sikh de Catalunya, el grup Bon Preu, Escola Valenciana i l’Assemblea de Docents de les Illes Balears.

El 20 de febrer també es lliurarà el nou premi a la innovació, que vol reconèixer projectes transformadors que suposin un revulsiu pel català, i el premi especial del jurat, de caràcter honorífic i que distingeix una persona amb una trajectòria acreditada en defensa de la llengua. Fins ara, n’han estat mereixedors el pedagog Joaquim Arenas, els lingüistes Albert Jané i Josep Ruaix, la cantant Maria del Mar Bonet, la mestra i activista Maria Teresa Casals, i l’escriptor Josep Vallverdú.

El jurat destaca VilaWeb com a “exemple de rigor i compromís amb la professió periodística”, i diu que té “una sensibilitat especial per aquelles qüestions relacionades amb l’ús del català”, reconeixent tant la cura de la llengua en la redacció dels articles com el focus periodístic en aspectes relatius a la salut del català.

De la Bressola diu que és “un exemple de constància i visió de futur pel que fa al català a la Catalunya Nord”. “Amb més de quaranta anys d’història, el sistema d’immersió lingüística és el tret definidor del caràcter i el compromís dels seus centres educatius. Amb escoles de maternal, primària i secundària, més de 1.000 alumnes s’eduquen i socialitzen en llengua catalana a la Catalunya Nord”, diuen, i recorden que ofereixen un model d’escola que complementa la pedagogia moderna d’aprenentatge col·laboratiu amb la recuperació de la llengua i la cultura catalanes.

El jurat també posa d’exemple FilminCAT com una mostra de les potencialitats del català en el sector cinematogràfic a demanda, un hàbit de consum audiovisual creixent, i recorden que el seu paper capdavanter ja va ser reconegut el 2021 amb el Premi Nacional de Comunicació de la Generalitat de Catalunya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any