[VÍDEO] El president de l’agència indígena del Brasil fuig d’un acte enmig de crits de “assassí”

  • Ha estat acusat de ser responsable de l'assassinat de l'indigenista Bruno Pereira i el periodista britànic Dom Phillips

VilaWeb
Europa Press
21.07.2022 - 17:40
Actualització: 21.07.2022 - 21:48

El president de la Fundació Nacional de l’Indi (FUNAI) del Brasil, Marcelo Augusto Xavier da Silva, ha marxat d’un acte a Madrid on participava quan ha estat acusat per un antic treballador del FUNAI de ser responsable dels assassinats del dirigent indigenista Bruno Pereira i el periodista britànic Dom Phillips. Da Silva era a una conferència en el marc de l’assemblea general del Fons pel Desenvolupament dels Pobles Indígenes de l’Amèrica Llatina i el Carbib (FILAC), que es fa a Madrid, quan Ricardo Rao, l’ex-treballador, ha aparegut i l’ha increpat. Vegeu-ho ací:

“Aquest home no hauria de ser aquí. No és digne de ser entre vostès, és una vergonya”, ha cridat Rao, que també l’ha acusat de ser un assassí, un bandit i un milicià. “És responsable de la mort de Bruno Pereira i Dom Phillips”, ha cridat, i l’ha acusat de ser “amic d’un govern colpista que amenaça la democràcia al Brasil”, en referència a l’executiu de Jair Bolsonaro. Mentre era escridassat un dels seus acompanyants ha demanat de viva veu que els responsables de seguretat s’emportessin l’ex-treballador que el criticava, però ningú no n’ha fet cabal.

Da Silva fou escollit nou president de la FUNAI, agència governamental que s’encarrega de les polítiques indígenes, l’any 2019. Des d’un primer moment la designació fou àmpliament criticada per grups de defensa dels drets humans i les comunitats indígenes, mentre que va ser aplaudit pels diputats ruralistes pròxims al lobby agrícola.

Fa un mes, Da Silva va haver de fer front a una nova vaga dels funcionaris de FUNAI, que denuncien que se senten desprotegits a l’hora de fer la seva feina, en especial a les regions més inaccessibles de l’Amazònia, on van ser assassinats Pereira, antic treballador de la FUNAI, i Phillips. En aquella vaga els manifestants van demanar-ne la dimissió com a primer pas per a aturar la dissolució de la FUNAI a causa de la seva gestió, ja que l’acusen d’haver afavorit els garimpeiros (extractors d’or il·legals) i altres espoliadors de recursos naturals.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any