Descobreixen una via cel·lular per a “reprogramar” el sistema immunitari i combatre malalties

  • Una molècula derivada de la glucosa que hi ha en les cèl·lules immunitàries pot aturar el creixement dels bacteris

VilaWeb
Europa Press
19.01.2023 - 21:14
Actualització: 20.01.2023 - 12:16

Investigadors de la Universitat de Queensland (Austràlia) han descobert una via cel·lular que podria emprar-se per a “reprogramar” el sistema immunitari i combatre malalties inflamatòries i infeccioses cròniques.

En la investigació, publicada en la revista científica Proceedings of the National Academy of Sciences, els autors mostren com una molècula derivada de la glucosa que es troba en les cèl·lules immunitàries pot aturar el creixement dels bacteris i esmorteir les respostes inflamatòries.

La troballa podria ser un pas decisiu cap a futures teràpies que capacitin les cèl·lules immunitàries. “Els efectes d’aquesta molècula anomenada ribulosa-5-fosfat sobre els bacteris són sorprenents: pot cooperar amb factors immunitaris per a impedir el creixement de soques del bacteri E. coli causants de malalties”, ha explicat un dels autors de l’estudi, Kaustav das Gupta.

Així mateix, els científics demostren que la molècula també reprograma el sistema immunitari per a desactivar la inflamació destructiva, que contribueix tant a malalties infeccioses potencialment mortals, com ara la sèpsia, com a malalties inflamatòries cròniques, com ara les respiratòries, les cardiopaties o bé la demència.

“Les teràpies dirigides en l’hoste, que entrenen al nostre sistema immunitari per a combatre les infeccions, seran com més va més importants a mesura que més tipus de bacteris es tornin resistents als antibiòtics coneguts. L’avantatge d’aquesta estratègia és que també desactiva la inflamació destructiva, la qual cosa li confereix potencial per a combatre malalties cròniques. En potenciar la via immunitària que genera la ribulosa-5-fosfat, podem donar a l’organisme la capacitat de defensar-se de les malalties inflamatòries i infeccioses, que no són un, sinó dos dels principals desafiaments mundials per a la salut humana”, ha afegit Matt Sweet, un altre dels autors.

Moltes de les teràpies antiinflamatòries actuals van adreçades a les proteïnes que hi ha a l’exterior de les cèl·lules, però com que aquesta via és a l’interior els investigadors han ideat un nou mètode per a atacar-la mitjançant la tecnologia d’ARNm.

Segons Sweet, la tecnologia ha donat resultats prometedors en l’administració de l’enzim que genera la ribulosa-5-fosfat en les cèl·lules immunitàries i ha estat registrada com a patent provisional per UniQuest, l’empresa de comercialització de la Universitat de Queensland.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any