ÀUDIO | Els veïns del Vendrell, obligats a parlar en castellà si volen ser atesos per l’empresa municipal d’aigües

  • Plataforma per la Llengua denuncia que l'empresa no compleix la normativa lingüística i que l'ajuntament es nega a investigar-ho

VilaWeb
Redacció
05.11.2021 - 17:04
Actualització: 06.11.2021 - 12:27

“Si continua parlant-me en el seu idioma, no el podré ajudar.” És la resposta d’una agent d’atenció al client de l’empresa d’Aigües del Vendrell a la trucada d’un membre de Plataforma per la Llengua. Mitjançant unes quantes trucades, l’entitat va voler verificar les queixes rebudes per part d’uns quants ciutadans, que denunciaven que no podien ser atesos per l’empresa si parlaven en català. De fet, el juny del 2020, l’entitat ja va presentar una instància a l’Ajuntament del Vendrell i com que no va obtenir-ne cap resposta, ara n’ha presentat una de nova. En totes dues ocasions, les instàncies presentades anaven acompanyades de proves d’àudio.

“No l’entenc en el seu idioma”

A les gravacions es pot sentir com el personal exigeix l’usuari que canviï al castellà perquè, diu, totes les línies en català estan ocupades. “No parla amb les oficines del Vendrell”, justifica una de les treballadores. “Parla amb atenció al client, ja que no tots els operadors parlem en català.” Les peticions perquè canviï de llengua persisteixen. “M’ho podria repetir en castellà per no confondre’m? No el puc atendre en català, no entenc el seu idioma.” Fins i tot, expliquen, en el cas d’una trucada d’emergència. “Atendré la seva emergència, però no entenc el català.”

L’entitat també explica que en totes les trucades, els agents demanen les dades personals a l’usuari per a poder-hi contactar en un altre moment en català. Tot i això, li tornen a demanar que es passi al castellà. Plataforma per la Llengua explica que l’empresa Aigües del Vendrell és propietat en un 51% de l’Ajuntament del Vendrell i hauria de complir la llei de política lingüística de Catalunya. Això implica que tots els treballadors haurien de tenir un grau de coneixement adequat i suficient del català i el castellà i, per tant, no n’hi ha prou que l’atenció en català l’ofereixi només una part de la plantilla. Destaquen també que incompleix el reglament d’ús del català del mateix consistori, que estableix que a les comunicacions administratives orals, el personal de l’ajuntament ha de fer servir la llengua catalana.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor