Cas Valtònyc: totes les irregularitats d’Espanya que poden acabar tombant l’euroordre

  • L'advocat del raper, Simon Bekaert, explica a VilaWeb que consideren que la sentència del Tribunal de Luxemburg és una 'victòria provisional' i que no pot ser extradit a Espanya

VilaWeb
Roger Graells Font
03.03.2020 - 21:40
Actualització: 08.06.2020 - 17:13

La justícia belga prendrà una decisió sobre l’euroordre d’Espanya contra Valtònyc el 24 de març. L’advocat del raper, Simon Bekaert, ha explicat a VilaWeb que consideren que la sentència d’avui del Tribunal de Luxemburg és una ‘victòria provisional’ que el Tribunal d’Apel·lació de Gant tindrà en compte a l’hora de decidir sobre l’extradició. Bekaert afirma que la sentència pot servir com a jurisprudència, a més, en casos d’extradicions futurs.

L’Audiència espanyola ve emetre una euroordre contra Valtònyc per enaltiment del terrorisme, tot i que va senyalar la casella de ‘terrorisme’ perquè és un dels delictes que surten enumerats a la llista de la trentena que comporten una extradició automàtica. La defensa va denunciar aquesta irregularitat i, en primera instància, la justícia belga ja va refusar l’euroordre perquè l’enaltiment no es castiga al codi penal belga. Tanmateix, la fiscalia belga va presentar un recurs al Tribunal d’Apel·lació a petició d’Espanya, tot i que ‘no nega que l’enaltiment del terrorisme no existeixi a la legislació belga’, diu Bekaert.

A més –continua l’advocat– la doble incriminació implica que el delicte es castigui almenys amb tres anys de presó a l’estat emissor de l’euroordre. Espanya va assegurar que l’enaltiment del terrorisme es castigava amb tres anys, però es basava en la reforma del codi penal del 2015. En el moment dels fets (2012 i 2013), s’aplicava la legislació anterior, i la pena màxima era de dos anys de presó. ‘Naturalment, les autoritats espanyoles no van mencionar-ho a l’euroordre’, critica Bekaert.

‘Vam demanar al Tribunal d’Apel·lació que sentenciés que l’euroordre contenia informació errònia i que les autoritats espanyoles van equivocar-se’, recorda l’advocat. Aleshores, el tribunal va elevar una qüestió pre-judicial al Tribunal de Luxemburg perquè resolgués quin codi penal espanyol havia d’aplicar en el cas de Valtònyc.

‘Ara el tribunal europeu diu que Espanya no podia aplicar de manera retroactiva noves lleis penals per a aconseguir l’extradició de fets anteriors’, diu Bekaert. ‘No es pot concedir cap extradició per enaltiment del terrorisme, tret que també sigui castigat per la legislació belga, però no és així’, conclou.

Quan va saber la sentència del TJUE, Valtònyc va reaccionar amb ironia, preguntant a la xarxa per algun curset especial per a formular euroordres.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any