Vaga d’infermeres a Catalunya: què reclamen i quins serveis mínims hi haurà?

  • El col·lectiu reclama la reestructuració del sistema de salut perquè creu que és ineficaç i sobrepassa tots els límits
  • Avui, 12 de desembre, també comença una vaga a l'Institut Català de la Salut (ICS)

VilaWeb
Dues infermeres treballant a l'Hospital del Mar (fotografia: ACN).
Pol Baraza Curtichs
11.12.2023 - 21:40

Avui, 12 de desembre, les infermeres del sistema públic de salut de Catalunya comencen una vaga indefinida. L’ha impulsada el sindicat Infermeres de Catalunya arran de la situació que viu el personal del Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública de Catalunya (SISCAT).

El sindicat denuncia que el personal se sent menyspreat principalment per dues qüestions: pel tercer conveni col·lectiu dels hospitals, centres d’atenció primària, centres sociosanitaris i centres de salut mental concertats amb el Servei Català de la Salut –un text que es va signar al gener– i pel pre-acord del tercer Acord de Condicions de Treball del personal estatutari de l’Institut Català de la Salut (ICS), signat el 22 de novembre.

El Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) i els col·legis oficials de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona han exigit que es revisi el tercer conveni col·lectiu del treball de l’Institut Català de la Salut (ICS). Les infermeres demanen que inclogui aspectes com el desplegament del model d’especialitats d’infermeres i les mesures per a millorar les condicions laborals del col·lectiu acordades en el Fòrum de Diàleg Professional. Això garantiria la igualtat de gènere en els llocs de presa de decisions i el reconeixement de l’especialitat com a valor diferenciador en les convocatòries de places.

La degana del CCIIC, Glòria Jodar, considera que les exigències i reivindicacions d’aquesta vaga “responen a l’incompliment dels objectius que en l’àmbit laboral són imprescindibles per oferir la màxima qualitat de cures als ciutadans de Catalunya”. Diu que, fins ara, els canvis anunciats no han tingut cap repercussió en els convenis col·lectius. “Però també reclamem allò que ens correspon per titulació a l’hora de tenir accés a càrrecs amb igualtat i participació com altres professions”, explica a VilaWeb. Segons Jodar, el marc laboral ha de permetre el desenvolupament i el creixement professional, i per això reclamen el dret d’alçar la veu: “Recollir els reptes professionals pendents ens ajudarà a oferir més bones cures i a exigir que també ens cuidin a nosaltres.”

La vaga indefinida de les infermeres coincideix amb la que s’ha convocat en totes les categories professionals de l’Institut Català de la Salut (ICS) en contra del tercer conveni laboral de l’empresa pública, que també comença avui.

Sobrecàrrega i salut mental

El sindicat Infermeres de Catalunya denuncia que el menyspreu és especialment evident en les llevadores. “Ens obliguen a tenir l’especialitat per exercir, però maltracten en condicions laborals i retribució econòmica mentre continuem treballant en un entorn biomèdic, paternalista i patriarcal, que no ens permet d’avançar”, expliquen en un comunicat.

El sindicat diu que el col·lectiu ha avançat quant a les necessitats de la població i del sistema i en l’àmbit formatiu: “Hem assumit noves competències i responsabilitats, hem acompanyat i protegit la població durant la pandèmia, hem liderat la vacunació i som peces clau en la reforma del sistema sanitari.” Però avisen que, ara mateix, es troben en una situació límit i que no hi ha hagut cap evolució positiva en relació amb el reconeixement social, laboral i econòmic.

“Les infermeres hem assumit els sacrificis personals necessaris i hem entomat les noves responsabilitats amb professionalitat, eficiència i la voluntat de cuidar des d’una visió integral de la persona”, afegeixen. El col·lectiu es plany que la manca de personal causa una sobrecàrrega de feina sistèmica que afecta tots els perfils professionals. I que el menysteniment es tradueix en un augment del deteriorament de la salut mental i física, l’absentisme laboral o fins i tot l’abandonament de la professió.

Per tot plegat, reclamen la reestructuració del sistema de salut, que a parer seu és ineficaç i sobrepassa tots els límits. “Ja estem fartes de ser la mà d’obra barata i qualificada del sistema, de copets a l’esquena, d’aplaudiments i reconeixements buits”, diuen. El CCIIC reclama que s’ordeni la professió mitjançant dels col·legis, la vinculació de l’especialitat al lloc de treball, el reconeixement del grau en salari i identificació correcte i la millora equitativa de les retribucions.

Vaga a l’Institut Català de Salut: què demanen?

A part la vaga d’infermeres, els sindicats CATAC-CTS, CGT, SOM Sanitat, SOM Intersindical i la Intersindical també n’han convocada una avui, dia 12, i demà, dia 13, a l’ICS en contra del conveni laboral de l’empresa pública, que gestiona la majoria dels centres d’atenció primària de Catalunya i uns quants hospitals. Els sindicats diuen que el pre-acord del conveni és un insult a la sanitat pública i hi ha greuges comparatius entre categories.

Els sindicats CCOO, UGT, Metges de Catalunya i SATSE van tancar el pre-acord amb l’ICS a final de novembre. La decisió va tirar endavant amb el vot de tretze dels quinze delegats de la mesa sectorial. Els dos que no el van aprovar van ser CATAC-CTS, que han impulsat la vaga amb quatre sindicats més que no tenen representació.

Els sindicats van denunciar ahir en una conferència de premsa que el pre-acord del tercer conveni “ratifica encara més la precarietat laboral” i que agreuja unes condicions laborals que, a parer seu, són injustes. Els sindicats parlen de greuges comparatius i de repartiment discriminatori entre categories de les partides pressupostàries del conveni.

Els sindicats faran una manifestació que començarà a les 10.30 a la seu de l’ICS, a la Gran Via de les Corts Catalanes de Barcelona, i acabarà a les 12.00 a la plaça de Sant Jaume, davant el Palau de la Generalitat de Catalunya.

Quins serveis mínims hi haurà?

El Departament d’Empresa i Treball ha decidit els serveis mínims, tant als centres i establiments de l’àmbit del SISCAT com als que no en formen part:

  • Es garantirà el funcionament normal de les urgències, tant per als malalts externs com per als ingressats.
  • S’assegurarà el funcionament normal de les unitats especials: unitats de cures intensives, unitats de vigilància intensiva, unitats coronàries, unitats d’hemodiàlisi, neonatologia, parts i tractaments de radioteràpia i quimioteràpia, a més de totes les que puguin tenir la consideració d’unitats especials d’urgència vital.
  • Es garantiran els tractaments de radioteràpia i quimioteràpia en situacions urgents i de necessitat vital, i en situacions a criteri del facultatiu que atengui el malalt.
  • S’atendrà l’activitat quirúrgica inajornable derivada de l’atenció urgent i greu, a criteri de la direcció mèdica.
  • Es respectarà el dret de ser atès als malalts ingressats, tant en l’àmbit d’infermeria com d’hoteleria.
  • Als centres d’assistència extrahospitalària es garantirà l’assistència urgent durant l’horari habitual de cada centre.
  • S’assegurarà el funcionament normal del circuit assistencial de la covid.
  • El servei de neteja mantindrà l’activitat normal en les àrees d’alt risc, com ara els serveis d’urgència, les unitats de vigilància intensiva, les unitats de grans cremats i la de prematurs.
  • El servei d’hoteleria garantirà el menjar a tots els malalts ingressats.
  • Els serveis de neteja i d’hoteleria seran garantits.
  • S’assegurarà el transport sanitari per a atendre totes les urgències sanitàries de qualsevol tipologia i requeriment, per a tractaments oncològics, de diàlisi i d’oxigenoteràpia.
  • Es garantirà el funcionament normal del servei de coordinació d’urgències i els sistemes d’emergències mèdiques.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any