MINUT A MINUT

Uns 10.000 docents tornen a manifestar-se a Barcelona en el tercer dia consecutiu de vaga

  • Tota la informació sobre les mobilitzacions convocades per part de la comunitat educativa

VilaWeb
Redacció
17.03.2022 - 20:09
Actualització: 17.03.2022 - 21:09

Uns 10.000 docents han tornat a sortir al carrer a Barcelona en el tercer dia consecutiu de vaga, en aquest cas només als centres educatius públics. En aquesta ocasió, la marxa ha començat a la plaça de la Universitat, ha baixat per la Via Laietana i ha entrat a la plaça de Sant Jaume. Els sindicats reclamen la mediació del president de la Generalitat, Pere Aragonès, en el conflicte i li demanen que directament destitueixi el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray. També han proposat que els recursos que s’estalviarà el Departament d’Educació pels dies de vaga que estan fent els docents els inverteixin en les necessitats que tenen els centres educatius.

Una representació de cada sindicat convocant ha entrat al Palau de la Generalitat, on els ha rebut la secretària general de Presidència, Núria Cuenca. Els representants dels treballadors han entregat una carta dirigida a Aragonès en la qual demanen de reunir-se amb ell. A més, exposen la situació de l’educació a Catalunya després d’anys de retallades, rebutgen l’actitud de Gonzàlez-Cambray –que veuen impositiva i autoritària– i insten el govern a augmentar els recursos en educació. A la sortida, alguns dels sindicats han criticat que s’han sentit novament menystinguts per la Generalitat.

Aragonès, de viatge oficial a Alemanya, s’ha negat a ser l’interlocutor dels sindicats i ha tornat a reiterar el seu suport a Gonzàlez-Cambray.

Avui ha estat la darrera jornada de vaga d’aquesta setmana. Les dues pendents de les cinc totals estan previstes el 29 i 30 de març. La protesta no coincidirà amb la vaga del dia 23, convocada a tots els nivells educatius, d’infantil a la universitat, en resposta a la sentència del 25% de classes en castellà.

21.07h

La CUP s'ofereix a fer de mitjancera entre el govern i la comunitat educativa

La CUP s'ha ofert com a agent mediador entre el govern de la Generalitat i la comunitat educativa per a avançar en la resolució del conflicte obert arran de la vaga educativa. En una carta al president de la Generalitat, Pere Aragonès; al conseller d'Educació, Josep González-Cambray, i als sindicats educatius, els cupaires denuncien l'immobilisme i l'actitud de menyspreu del titular d'Educació i es proposen per a intervenir amb l'objectiu de superar el blocatge.

De fet, recorden que els mateixos sindicats han demanat a Aragonès que faci de mitjancer en el conflicte, però lamenten que tant ell com el govern hagin blindat la posició del conseller, que veuen immobilista.

La CUP acusa Gonzàlez-Cambray de no afrontar les demandes de fons de la comunitat educativa que els han portat a fer vaga i creuen que només ha fet moviments propagandístics per a "dividir el sector. "Cal escoltar els docents a l’hora d’elaborar canvis curriculars, cal que protegim l’escola pública davant d’unes mesures que obren la porta a la privatització del temps escolar de tarda i cal no deixar sols als claustres, equips directius i docents davant la sentència que pretén acabar amb la immersió lingüística", afegeix.

14.49h

Els sindicats demanen al president Aragonès que intercedeixi en les negociacions

Els sindicats d'ensenyament publiquen una carta unitària en la qual demanen al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que sigui el seu interlocutor en les negociacions. L'emplacen a convocar el comitè de vaga i iniciar una negociació que vagi en la línia de les demandes dels sindicats. Consideren que el conseller Josep González-Cambray va demostrar "ineficàcia i inexpertesa".

13.51h

La manifestació dels professors en vaga omple la plaça de Sant Jaume

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

13.38h

Més imatges de la manifestació de professors al centre de Barcelona

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

13.12h

Més imatges de la manifestació dels professors en vaga a Barcelona

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

13.03h

Educació xifra en un 10% el seguiment del tercer dia vaga als centres públics

El Departament d'Educació ha informat que el seguiment de la tercera jornada de vaga als centres públics és del 9,85%, segons les dades comunicades pel 86,58% de les escoles. Per serveis territorials, el seguiment és del 13,7% a Barcelona; del 13,38% a Barcelona Comarques; del 12,6% al Maresme i el Vallès Oriental; de l'11,77% al Baix Llobregat; de l'11,09% al Vallès Occidental; del 10,66% a les Terres de l'Ebre; del 8,95% a Tarragona; del 6,28% a Catalunya Central; del 4,97% a Girona, i del 2,79% a Lleida.

12.56h

10.000 professors en vaga participen de la manifestació a Barcelona

La Guàrdia Urbana de Barcelona ha quantificat en 10.000 els professors en vaga que participen de la manifestació que recorre el centre de la ciutat i s'acabarà a la plaça de Sant Jaume. Els manifestants fan proclames i càntics contra el conseller Cambray. "On ets? No et veiem, president Aragonès", és una de les proclames. De fet, els sindicats han demanat de negociar directament amb el president de la Generalitat.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

10.26h

Els professors aixequen el tall de la ronda del Litoral

El centenar de professors en vaga que tallaven la ronda del Litoral han decidit de retirar-se de l'asfalt. Segons que informa el Servei de Trànsit, la via s'ha reobert a la circulació, tot i que encara hi ha retencions quilomètriques.

09.42h

Cues quilomètriques arran del tall a la ronda

El tall de la ronda del Litoral de Barcelona per part dels professors en vaga causa cues quilomètriques en els dos sentits de la marxa.

09.21h

Els professors en vaga tallen la ronda del Litoral

Desenes de professors han tallat la ronda del Litoral de Barcelona. Els manifestants han encès bengales i han fet pintades sobre l'asfalt, mentre han reclamat la dimissió del conseller Cambray. Avui es compleix el tercer dia de la vaga de docents.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

16.03.2022
13.57h

Educació xifra en un 15,13% el seguiment del segon dia de vaga als centres públics i un 7,67% als concentrats

El Departament d'Educació ha xifrat en un 15,13% el seguiment del segon dia de la vaga als centres públics i en un 7,67% als concertats. Són dades actualitzades a les 12.00 amb la informació reportada al Departament pel 88% dels centres públics i el 56,52% dels concertats. Per serveis territorials, allà on la vaga ha tingut més seguiment als públics ha estat al Consorci d'Educació de Barcelona, amb un 20% de participació. Quant als concertats, els centres de Lleida són els que han registrat major participació, amb un 20,71% de seguiment per part de les plantilles. Segons CCOO, el seguiment global ha estat d'un 45% de "qui podia fer vaga" i ha destacat que han sortit "molts milers" als carrers arreu del Principat.

13.55h

Un grup de manifestants ha intentat entrar al Saló de l'Ensenyament una vegada ha acabat la manifestació, però el personal de seguretat ho ha evitat.

13.09h

La manifestació de Barcelona arriba a l'avinguda de Maria Cristina, davant del Saló de l'Ensenyament.

11.57h

En marxa la manifestació de docents convocada a la plaça dels Països Catalans de Barcelona. També s'han convocat manifestacions a Tarragona, Manresa, Lleida, Girona i Tortosa.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

11.42h

Cambray ha anunciat que els centres educatius que ho sol·licitin podran no aplicar el pròxim curs el nou decret de currículum que està preparant el departament.

Segons les primeres xifres provisionals de seguiment de la vaga, un 14% dels docents de la pública i un 7% de la concertada han optat per exercir el seu dret de vaga.

11.09h

Cambray: "En aquests deu mesos de legislatura hem començat a revertir algunes d'aquestes retallades i demandes històriques que aquests dies han estat motiu de la convocatòria de vaga. Iniciem un camí de reduir les ràtios a les escoles catalanes".

11.06h

Cambray: "Demano als sindicats que tornin a seure a la taula. El Departament d'Educació mai no s'ha aixecat ni s'aixecarà de la taula. Entenem el cansament dels mestres, que és un cansament que té tota la societat."

11.04h

Cambray: "Tots els centres estaran oberts tots els dies de vaga. Tots els infants i joves podran assistir als centres educatius".

11.03h

Finalment Cambray no ha pogut comparèixer al Saló de l'Ensenyament, i inicia la compareixença al Departament.

10.43h

Un piquet talla la plaça d'Espanya.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

10.00h

Invasió al Saló de l'Ensenyament

Una cinquantena de docents han entrat al Saló de l’Ensenyament de Barcelona, on està previst que compareguin el conseller d’Educació, Josep González Cambray, juntament amb la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis. Els manifestants han accedit al recinte per la porta d’accés principal amb pancartes i xiulets en el marc de la segona jornada de la vaga educativa. Entre les proclames principals, demanen la dimissió del conseller per les seves polítiques i exigeixen al president del govern, Pere Aragonès, que intervingui en el conflicte.

15.03.2022
17.09h

La CUP, a Cambray: "Negociació o dimissió"

Nogay Ndiaye, diputada de la CUP que ha substituït l'escó de Pau Juvillà, ha demanat públicament al conseller d'Educació, Josep González-Cambray, que negociï amb la comunitat educativa i assumeixi les seves reivindicacions: "Conseller, negociació o dimissió." Segons la diputada, l'avançament del curs escolar només és la gota que ha fet vessar el got d'una situació que ha qualificat d'insostenible, i creu que Patricia Plaja ha menystingut tota la comunitat educativa. La portaveu del govern ha dit que els principals perjudicats de la vaga són els alumnes i ha demanat als sindicats que tornin a la taula de negociació per a reduir els dies de vaga.

15.05h

Manifestants llancen pintura a la redacció de Catalunya Ràdio i hi fan una pintada

Alguns dels manifestants de la protesta de Barcelona han llançat pintura als vidres de la redacció de Catalunya Ràdio, tal com ha informat el periodista Iu Forn. També hi han fet una pinta en què es pot llegir "Pindoc [Plataforma d'Interines Docents de Catalunya]: CatRàdio desinforma, no són cinc dies de vacances, és per la fixesa". Aquest matí, alguns docents han criticat que la ràdio catalana se centri en l'avançament del calendari escolar a l'hora d'explicar els motius de la protesta i, a parer seu, n'ignori les altres reivindicacions.

14.30h

Acaba sense acord la reunió d'urgència entre el conseller d'educació i els sindicats

Ha acabat la reunió d'urgència entre el conseller d'educació i els sindicats, en la primera jornada de vaga a les escoles i mobilitzacions al carrer contra les retallades al sector de l'educació, la immersió lingüística i l'avançament del calendari escolar.

Eli Pericas, portaveu del sindicat USTEC·STEs, ha explicat a la conclusió de la reunió que el conseller Gonzàlez-Cambray no es mourà de la seva postura i que "hem de seguir de vaga perquè aquesta conselleria es continua negant a negociar, no té ni una sola proposta i se'n riu a la cara dels docents".

Cap a les 14.00, els representants dels sindicats convocants han accedit a l'edifici de la conselleria, a la Via Augusta de Barcelona, per tal d'explicar les seves reclamacions i acostar posicions.

La protesta, que segons la Guàrdia Urbana de Barcelona ha aplegat unes 22.000 persones, ha sortit dels jardinets de Gràcia fins a l'edifici de la conselleria, on els manifestants han cantat diversos càntics contra el conseller d'educació González-Cambray.

14.23h

L'USTEC•STEs xifra en un 70% el seguiment de la vaga

L'USTEC•STEs, un dels sindicats convocants, ha elevat a un 70% el seguiment de la vaga, a les 14.00 del migdia. Prèviament, els sindicats havien xifrat el seguiment de la protesta en un 60%, en el cas de l'educació primària, i un 75%, en el cas de l'educació secundària. El govern català, per la seva banda, ha rebaixat les xifres de seguiment a un 31%-

14.20h

El govern demana als sindicats educatius que tornin a la taula de negociació

La portaveu del govern, Patrícia Plaja, ha reclamat als representants sindicals que tornin a la taula de negociació de la que assegura que fa setmanes que se'n desentenen, i que desconvoquin la vaga. Una aturada que, segons el criteri del govern, perjudica especialment els alumnes de les escoles: "Els principals perjudicats tornen a ser els més petits, i ja ho han sigut prou." Amb tot, Plaja no ha plantejat en cap moment durant la conferència de premsa posterior al Consell Executiu la possibilitat d'aturar les reformes educatives previstes pel govern.

"El govern no s'ha aixecat mai de la taula de negociació i els sindicats fa més d'un mes que han oblidat aquest espai", ha dit, i ha afegit: "Demanem que tornin, que seguin a negociar. El govern vol dialogar per a intentar que els cinc dies de vaga acabin sent menys."

Ha dit que el govern té el "màxim respecte per les reivindicacions laborals i el dret a vaga" i ha reconegut l'admiració per com ha treballat la comunitat educativa els darrers anys tot i les dificultats afegides. I malgrat que diu que són conscients que estan cansats físicament i emocionalment, ha dit: "Ara que es veu el final de la pandèmia, el que cal és tirar endavant les transformacions necessàries i urgents."

13.58h

La manifestació de Girona aplega uns 4.000 manifestants

Uns 4.000 manifestants, segons les entitats convocants, s'han concentrat aquest matí al centre de Girona, en una protesta que ha sortit de tres punts diferents de la ciutat. Una columna, la més nombrosa ha sortit des del pavelló de Fontajau. Les altres dues han sortit des de l'estació de tren de Girona i des de la zona industrial, al sud de la ciutat. Els organitzadors han titllat de la mobilització d'èxit, que a parer seu reflecteix el descontentament de la comunitat educativa amb les polítiques de l'actual conseller d'educació català, Josep González-Cambray. Un dels càntics més escoltats en la protesta ha estat "va de mancances, no va de vacances".

Fotografia de Maria Espelt
La protesta a la delegació del govern | Fotografia de Maria Espelt.

13.17h

[IMATGES] Tensió a la manifestació de Barcelona en el moment de l'arribada a la conselleria d'educació

La manifestació de Barcelona, que segons dades de la Guàrdia Urbana aplega uns 22.000 assistents, ha arribat a la conselleria d'educació del govern català, a Via Augusta.

En un piulet, la Intersindical ha dit que "voldríem parlar d'un parell de coses". La comunitat educativa ha criticat reiteradament la postura del conseller González-Cambray, a qui acusen d'intransigent i poc conciliador. "Després d'això d'avui, i de les mobilitzacions que vindran, no tindran més remei que escoltar-nos!", ha manifestat el sindicat en un altre missatge publicat a Twitter.

Una vegada la concentració ha arribat a l'edifici, s'hi han viscut alguns moments de tensió a les portes. I és que alguns manifestants s'hi han apropat, tot demanant que el conseller González-Cambray baixés a donar la cara i a parlar amb els sindicats. Diversos agents antiavalots dels Mossos d'Esquadra que custodiaven l'edifici, tant des de dins com des de fora, han carregat per tal d'impedir-hi l'entrada dels manifestants, que feien pressió. Alguns fins i tot han colpejat les persianes de l'edifici.

Així i tot, els representants de cadascun dels sindicats convocants sí que se'ls ha permès entrar-hi. Ara com ara, en aquest punt, la Via Augusta es troba completament tallada i envoltada de furgons policíacs.

13.12h

La diputada d'ERC Mònica Palacín diu que respecta la vaga però n'insta els convocants a negociar amb el govern

La diputada d'ERC al Parlament de Catalunya Mònica Palacín ha manifestat que respecta la decisió del sector educatiu de fer vaga, si bé ha recordat el dret dels infants a l'educació i ha instat els convocants a negociar amb el govern per tal de cercar punts de trobada que evitin l'allargament d'aquesta protesta.

En un piulet publicat aquest migdia, Palacín ha dit: "tot el respecte a qui decideixi fer vaga, és un dret! Però és moment de seure a les meses sectorials i trobar punts d'acord per seguir millorant el sistema educatiu. Cal preservar el dret d'infants i joves a l'educació, recordant avui l'inici, d'un llarg i devastador confinament."

13.04h

El govern català diu que respecta la vaga, però lamenta que recaigui sobre els infants

El govern català respecta la vaga, però lamenta que l'aturada, a parer seu, recaigui sobre els infants. Ho ha explicat en una roda de premsa Patrícia Plaja, la portaveu del govern, que ha defensat una vegada més l'avançament del calendari escolar proposat pel conseller González-Cambray i, alhora, ha instat els sindicats a tornar a seure a la taula de negociació.

El govern, a més, ha lamentat que l'aturada sigui de cinc dies. "No podem compartir que la resposta a unes transformacions necessàries sigui una aturada de cinc dies per l'avançament del calendari i per altres reivindicacions", ha explicat Plaja. "Volem demanar als sindicats que tornin a la taula de negociació –ha afegit–, el Departament d'Educació no s'ha aixecat mai de la taula i els sindicats fa més d'un mes que han oblidat aquest espai. Per tant, la demanda és molt clara, demanem als sindicats que tornin a asseure's, que puguin treballar conjuntament amb el departament i millorar els drets laborals".

12.54h

La Guàrdia Urbana xifra en 22.000 els assistents a la manifestació de Barcelona

La Guàrdia Urbana de Barcelona ha xifrat en 22.000 els assistents a la manifestació de la primera jornada de vaga a Barcelona. La protesta, que ha començat als jardinets de Gràcia cap a les 11.30, avança ara per Travessera de Gràcia cap a la seu del Departament d'Educació, a Via Augusta.

12.41h

La Intersindical valora com a gran èxit la primera jornada de vaga

En un comunicat publicat fa uns minuts, la Intersindical ha titllat d'èxit rotund la primera jornada de vaga, que segons les seves dades ha tingut un seguiment majoritari, d'un 60%. Paral·lelament, el sindicat ha denunciat uns serveis mínims que ha descrit com a abusius, i que considera que són el motiu pel qual alguns treballadors no s'han pogut afegir a la mobilització.

"Celebrem que el col·lectiu docent, el personal PAS i el personal d’atenció educativa, en definitiva, els treballadors de l'educació catalana, s'hagin plantat amb fermesa davant les actituds i mesures del Departament d'Educació, davant la situació del sistema educatiu i els darrers deu anys de retallades que encara arrosseguem avui", ha explicat la Intersindical.

"Les retallades cròniques que afecten la qualitat de l’educació i els nostres drets laborals –continua el document–, els canvis constants que busquen solucions màgiques sense invertir més recursos o que simplement busquen acontentar lobbies concrets, la manca d’inversió permanent, són qüestions que fa anys que els docents, els alumnes, i tots els treballadors de l’àmbit educatiu carreguem a l’esquena. I, finalment, hem dit prou d’una manera clara, unitària i inequívoca, perquè tots junts som una comunitat educativa compromesa amb una educació de qualitat, en català, que respecti els drets laborals i que tingui els recursos suficients".

És per això que la Intersindical exigeix al conseller d'educació, Josep González-Cambray, a reunir-s'hi per a "negociar de veritat", amb propostes clares i constructives. "Si és incapaç de veure’n la urgència –explica el comunicat– el millor que podria fer és dimitir i deixar que alguna altra persona les trobi". El sindicat, a més, agreix que "la majoria de famílies s’han posicionat també clarament al nostre costat, perquè entenen que lluitem per millorar la qualitat de l’educació i pel futur dels infants i joves."

Finalment, la Intersindical recorda que "la sentència del 25% de castellà ha estat l’últim atac a la nostra llengua, però la greu situació que pateix actualment el català en molts centres és fruit de la deixadesa d'un Departament que mai ha volgut posar els recursos necessaris per garantir l'aplicació de la immersió lingüística". "Si el Departament –avisa– no habilita més aules d'acollida, no facilita la formació i el reciclatge lingüístic dels docents i el personal educatiu, no abaixa les ràtios i no fa una clara aposta per revertir la situació, serà igual de responsable que l'estat espanyol del retrocés progressiu del català a les aules."

D'ací ve que la Intersindical insti els docents a continuar la vaga demà, demà passat, i també el dia 23 de març. "Avui hem aconseguit una vaga històrica, però ens cal persistir fins a aconseguir que el Govern rectifiqui", conclou el document.

12.33h

[IMATGES] Avança la manifestació de Barcelona

La manifestació de Barcelona, que ha començat als jardinets de Gràcia cap a les 11.30, avança per Travessera de Gràcia cap a la seu del Departament d'Educació, a Via Augusta, amb el lema 'Prou imposicions! Prou retallades! Per una educació pública de qualitat'.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

11.58h

Els sindicats xifren en un 60% el seguiment de la vaga, però el govern el rebaixa a un 30%

Els sindicats educatius xifren en un 60% el seguiment de la vaga a l'educació primària, segons dades provisionals, i en 75% a l'educació secundària. Ho ha anunciat la portaveu del sindicat USTEC, Iolanda Segura, que també ha criticat que els serveis mínims decretats per la Generalitat són molt alts. El portaveu d'Aspepc·Sps, Xavier Massó, també ha explicat que un 75% dels docents han secundat la protesta.

Per la seva part, el Departament d'Educació ha rebaixat el seguiment a un 31,3% a primària i a un 8,7% a secundària, segons dades de les 11.00. Així ho ha explicat el Departament en un piulet publicat aquest matí, en què ha afegit que ara com ara un 87,5% dels centres ha comunicat les dades de seguiment.

11.51h

Comença la manifestació a jardinets de Gràcia de Barcelona

Els organitzadors de l'aturada havien convocat una manifestació als jardinets de Gràcia de Barcelona avui a les 11:30. La crida ha tingut bona resposta i des d'abans de les 11 del matí la gent ja ha començat a concentrar-se. Els manifestants es mouran per l'Avinguda Diagonal fins a arribar a la seu del Departament d'Educació.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

11.01h

Castellanos: "Amb la covid hem hagut de batallar per qüestions sanitàries molt bàsiques”

“Amb la covid hem hagut de batallar per qüestions sanitàries molt bàsiques”, va dir Roger Castellanos, de la sectorial d’Educació de l’Intersindical-CSC. “Hem hagut d’assumir condicions molt complicades amb l’ús de les màscares i la ventilació. Hi ha hagut moltes ordres i contraordres, instruccions confuses, manca de material de protecció…”, enumera. I tot plegat, sense el diàleg i la negociació adequades amb els sindicats de professors.

11.00h

Iolanda Segura: "Tot té un límit"

La portaveu del sindicat USTEC va expressar ahir, abans de l'inici de les mobilitzacions, la indignació que es respira dins del sector. “S’ha abusat massa de la vocació, però arriba un moment que té un límit. No demanem que ens millorin les condicions laborals, sinó les que teníem abans del conjunt de mesures per la crisi econòmica”, denuncia. "Durant molts anys hem suportat mesures que ens han anat retallant condicions, qualitat educativa i atenció a l’alumnat. Tot plegat s’ha anat acumulant, la pandèmia ha posat en evidència les mancances del sistema i ha desgastat molt emocionalment els docents.”

10.40h

L'avançament del calendari escolar, la clau de l'esclat de la indignació

L’esclat de la indignació dels docents que ha acabat en la convocatòria de vaga va ser l’anunci públic de l’avançament del calendari escolar sense haver-lo negociat abans amb la comunitat educativa. Aquest anunci es va afegir a un malestar previ pel sobreesforç que ha implicat la pandèmia i el llarg endarreriment en la reversió de les retallades de la crisi econòmica anterior. A tot plegat s’hi afegeix el canvi en el currículum educatiu i el silenci del Departament sobre com mantenir la immersió lingüística després de la sentència del Tribunal Suprem espanyol que imposa un mínim del 25% de castellà.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any