Convoquen eleccions al País Basc i Galícia el 12 de juliol

  • Les eleccions havien estat convocades, en un primer moment, el 5 d'abril, però la pandèmia del coronavirus va obligar a ajornar-les

VilaWeb
Redacció / ACN
18.05.2020 - 10:53
Actualització: 18.05.2020 - 17:15

El president basc, Iñigo Urkullu, i el president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, han convocat eleccions el 12 de juliol, després d’haver-les ajornat per la crisi de la Covid-19. En un principi, havien estat convocades el 5 d’abril.

El 14 de maig, Urkullu es va reunir amb els partits polítics i només EH Bildu i Elkarrekin Podem es van oposar a fer les eleccions al juliol. En aquests moments, la pandèmia va reculant al País Basc, cosa que permet d’anar avançant en les fases del desconfinament –el 25 de maig podria passar a la fase 2–, i això ha afavorit la convocatòria d’eleccions.

El govern basc ja planifica com garantir les mesures de seguretat per a tots els ciutadans i facilitar el vot, sobretot, a la gent gran i als col·lectius de risc. A més, Urkullu s’ha compromès a deixar sense efecte els comicis si tornava a haver-hi unes circumstàncies sanitàries similars a les que van fer ajornar les eleccions. D’aquesta manera, hi hauria marge per a no arribar a la data en què s’acaba la legislatura, el 25 d’octubre, a partir de la qual s’entraria en un període de buit legal. De fet, el president basc ha destacat que hi hauria alternativa per a fer les eleccions abans d’aquesta data.

‘El País Basc ha de fer eleccions. La legislatura ha conclòs i el parlament basc s’ha dissolt. El País Basc no té activitat legislativa ordinària i les eleccions s’han de fer abans del 25 d’octubre’, ha dit Urkullu. Per això, ha defensat que la convocatòria era necessària.

Sobre la durada de la campanya i la possibilitat que sigui més reduïda, Urkullu ha dit que corresponia als partits polítics de decidir com volien que fos la campanya electoral. ‘Al govern, i particularment al Departament de Seguretat, ens correspon disposar i oferir a la ciutadania les garanties per a l’accés al vot, i això fem, és la nostra responsabilitat.’

Pel que fa a Galícia, Feijóo ha dit que aquesta data era ‘la primera’ que permetia els terminis legals de 54 dies, perquè era ‘més segur’ sanitàriament fer les eleccions a començament d’estiu, quan hi haurà ‘menys incerteses’ que no a final d’estiu i a la tardor. ‘He de triar entre allò que em recomanen per escrit els experts sanitaris o el rebuig de les opinions d’alguns partits de l’oposició (PSdeG, BNG i En Comú). El més prudent és seguir les recomanacions dels experts sanitaris i legals’, ha dit.

Feijóo també ha dit que aquesta convocatòria era possibilitada per l’últim decret de l’estat d’alarma i ha avançat que s’havia posat en contacte amb el govern espanyol per a sol·licitar-ne la col·laboració en cita electoral, tal com ho recull el text legal aprovat al congrés espanyol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any